13.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDe luni, mieii vor fi sacrificaţi în Piaţa Chiriac

De luni, mieii vor fi sacrificaţi în Piaţa Chiriac

În acest an, într-o singură piaţă din judeţul Dolj va exista punct de sacrificare a mieilor. Potrivit prevederilor Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004, privind regulile specifice aplicabile produselor de origine animală, sacrificarea animalelor – inclusiv a mieilor de Paşte – trebuie să se realizeze numai în abatoare specializate, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare. Mulţi doljeni au rămas tradiţionalişti, ei preferând să cumpere mieii vii şi să îi sacrifice în gospodăriile proprii. În plus, nici nu o primărie din afara Craiovei nu a solicitat Direcţiei Sanitar-Veterinare Dolj autorizare pentru înfiinţarea unui punct de sacrificare, din cauza costurilor mari necesitate de amenajare.

Începând de luni, 14 aprilie, va fi deschis un punct de comercializare şi sacrificare a mieilor pentru Paşte în Piaţa Chiriac din Craiova.
„SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL a vrut să vină în sprijinul celor care nu doreau să cumpere carnea de miel direct din măcelării, ci să-şi aleagă singuri mieii, pe care să-i sacrifice în condiţii optime din punct de vedere sanitar-veterinar. În acest sens, am făcut demersuri pentru a obţine aprobarea temporară de amenajare a unui punct de sacrificare a mieilor în Piaţa Chiriac din municipiu. Ne bucurăm că demersurile noastre pentru păstrarea acestei tradiţii au găsit înţelegere la Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj, care a acceptat amenajarea acestui punct de sacrificare a mieilor“, a declarat Claudiu Neagoe, directorul general al SC Pieţe şi Târguri Craiova. Potrivit reprezentanţilor SC Pieţe, punctul de tăiere a mieilor din Piaţa Chiriac va funcţiona pe aceleaşi principii ca şi un abator, pentru a corespunde normativelor europene: va dispune de spaţii dotate cu apă potabilă caldă şi rece, se va face asomarea şi tăierea animalelor, va dispune de ustensilele necesare acestor operaţiuni, inclusiv de asomator şi staţie de sterilizare a cuţitelor. Sacrificarea se va face de către măcelari autorizaţi, iar carcasele de miel vor fi verificate de medicii veterinari, care le vor aplica marca de sănătate înainte de a fi înmânate cumpărătorilor. În acest punct de sacrificare vor putea fi tăiaţi numai miei crotaliaţi, ce trebuie să fie însoţiţi de toate documentele sanitar-veterinare impuse de legislaţia în vigoare.
Punctul de sacrificare a mieilor ce va fi amenajat în Piaţa Chiriac va funcţiona până sâmbătă, 19 aprilie 2014.

În afara Craiovei, mieii se vând doar vii

În afara Craiovei nu va exista nici o piaţă sau târg în care să existe punct de sacrificare a mieilor. În Băileşti, în urma discuţiilor pe care oficialităţile le-au purtat cu reprezentanţii pieţei şi târgului din oraş, s-a stabilit ca, în acest an, mieii să nu fie comercializaţi sacrificaţi, ci doar vii. „Târgul nu respectă normele europene impuse pentru punctele de sacrificare a animalelor. Era nevoie de o zonă specială în care animalele să fie ţinute până în momentul în care sunt sacrificate, spaţiu de care nu dispunem. Târgul de animale din Băileşti este deschis, de-a lungul anului, în fiecare zi de joi şi duminică, însă am decis ca, în perioada Sărbătorilor Pascale, acesta să funcţioneze de joi până duminică“, a precizat Costel Pistriţu, primarul municipiului Băileşti.
Nici în comuna Întorsura pieţele şi târgurile nu corespund normelor europene. De aceea, în târgul de săptămână din localitate, mieii se vor putea comercializa doar vii. Acest târg este deschis în fiecare joi.
În Bechet, mieii vor fi comercializaţi în târgul de săptămână din localitate, ce este deschis în fiecare sâmbătă. „Nu avem acreditare nici măcar pentru piaţa din localitate, iar târgul, ca să fim sinceri, este un dezastru… Le-am impus, în nenumărate rânduri comercianţilor să respecte anumite norme, însă în zadar… Cea mai mare problemă este aceea că vânzătorii nu dispun de combine frigorifice necesare pentru păstrarea cărnii. În acest an, mieii se vor vinde atât în viu, cât şi sacrificaţi, aduşi de la abatoare autorizate din Craiova. Sunt foarte mulţi crescători de animale în zona noastră, de aceea mulţi dintre ei pleacă în această perioadă cu mieii în diferite târguri din ţară, în special în cele din zona Bucureştiului, unde obţin un preţ bun şi au condiţii optime pentru a-şi vinde animalele. Chiar în acest moment mă aflu în discuţii pentru obţinerea finanţării necesare transformării acestei pieţe în una conform standardelor europene“, a menţionat Gheorghe Ionete, primarul oraşului Bechet.
Şi primarului comunei Pleniţa a decis să interzică sacrificarea mieilor în târgul de săptămână din localitate. „Am luat această decizie acum câţiva ani. Târgul săptămânal este deschis celor interesaţi în fiecare zi de vineri. Şi în acest an, mieii se vor vinde în viu. În fiecare an există persoane care vin din diferite colţuri ale ţării pentru a cumpăra miei de la noi din localitate“, a spus Mihai Calafeteanu, edilul comunei Pleniţa.

„Oamenii din afara Craiovei preferă să îşi cumpere animalul în viu şi să-l sacrifice tradiţional, în propria gospodărie“

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj au menţionat că mieii vor fi sacrificaţi, pentru a fi scoşi la comercializare, doar în cele patru abatoare autorizate: SC ELISIRIA COMPIMPEX SRL din Podari, sat Branişte; SC OLAS PRODSRL din Craiova, strada Nicolae Romanescu, nr. 130; SC DRAGOFAN SRL din Craiova, cartier Rovine II (Troaca); PFA VASILAN ION din Craiova, cartier Popoveni, dar şi în Piaţa Chiriac. „Primăria Craiova a solicitat şi lucrează în acest moment la organizarea unui punct de sacrificare a animalelor care se va afla în Piaţa Chiriac. În toate abatoarele, cât şi în punctul de sacrificare din Piaţa Chiriac vor exista asomatoare, aşa cum prevede legea. Nici o altă primărie din judeţ nu ne-a solicitat autorizare pentru înfiinţarea unui astfel de punct de sacrificare deoarece presupune costuri foarte mari, iar în cele mai multe cazuri, oamenii din afara Craiovei preferă să îşi cumpere animalul în viu şi să îl sacrifice tradiţional, în propria gospodărie“, a precizat dr. Costică Retea, directorul adjunct şi purtătorul de cuvânt al DSVSA Dolj.

Puncte de sacrificare în Gorj
şi Mehedinţi

Primăria Târgu Jiu a început acţiunile de amenajare a zonei unde vor fi sacrificaţi şi comercializaţi mieii de Paşte. Este vorba de Târgul Litovoi de lângă Piaţa Centrală, singurul din judeţ autorizat de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.
Şi în Mehedinţi, Direcţia Sanitar-Veterinară a autorizat un singur spaţiu pentru sacrificarea mieilor de Paşte: abatorul din comuna Broşteni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS