12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatronul SC Cavi, condamnat definitiv

Patronul SC Cavi, condamnat definitiv

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, la sfârşitul săptămânii trecute, ca Viorel Călin, patronul SC Cavi Imexco SRL – firma care a modernizat Gara Craiova şi a reamenajat Piaţa Gării, să execute trei ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.
Viorel Călin, administratorul SC Cavi Imexco SRL, a fost reţinut în decembrie 2010 pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi nevirarea contribuţiilor cu reţinere la sursă. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au stabilit că Viorel Călin a comis infracţiunea de evaziune fiscală cu ocazia derulării a trei contracte – amenajarea parcării Complexului Energetic Craiova, modernizarea Gării Craiova şi reamenajarea Pieţei Gării. De asemenea, patronul SC Cavi Imexco a fost acuzat că a crescut cheltuielile firmei cu scopul de a diminua impozitul pe care trebuia să-l plătească la bugetul statului. Din probele administrate în acest dosar a reieşit că Viorel Călin a încheiat contracte fictive cu diverse persoane fizice, care i-ar fi efectuat o parte din lucrările contractate. Tot pentru creşterea cheltuielilor, Călin a achiziţionat mai multe autovehicule şi utilaje pentru construcţii, unele dintre ele numai pe hârtie, iar altele – la preţuri supraevaluate.
„S-a reţinut că, în perioada 2005-2009, Călin Viorel, administrator al SC Cavi Imexco SRL, a evidenţiat în actele contabile ale societăţii cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale şi a omis evidenţierea unor venituri realizate, cu consecinţa sustragerii de la plata către bugetul de stat a sumei de 2.794.493 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA“, au precizat procurorii craioveni. În plus, anchetatorii au mai stabilit că, în anii 2008 şi 2009, Călin a reţinut şi nu a virat, cu intenţie, în termenul legal, impozite şi contribuţii percepute angajaţilor.  
Călin a fost deferit justiţiei în decembrie 2010, iar, în martie 2012, Tribunalul Dolj l-a condamnat la trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi l-a obligat să achite statului peste trei milioane de lei. Inculpatul a formulat apel împotriva sentinţei date de tribunal, acţiunea sa fiind respinsă la începutul lunii iulie 2013. A urmat recursul, dosarul fiind înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe 3 octombrie. La al doilea termen de judecată, din 4 aprilie, Curtea Supremă a respins recursul inculpatului, hotărârea fiind definitivă. Viorel Călin trebuie să execute pedeapsa dată în martie 2012 de Tribunalul Dolj. Ieri, poliţiştii IPJ Dolj au comunicat că, în cursul zilei de luni, Viorel Călin a fost dus în arestul poliţiei, de unde va fi transferat în penitenciar pentru a-şi executa pedeapsa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS