9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrefectura a pus batista pe ţambal în scandalul chioşcurilor de ziare

Prefectura a pus batista pe ţambal în scandalul chioşcurilor de ziare

http://www.youtube.com/watch?v=DinYFeMf8fs

\n

Prefectura Dolj a dat aviz favorabil celor două hotărâri ale Consiliului Local Craiova prin care, la iniţiativa primarului Lia Olguţa Vasilescu, s-au reziliat contractele cu firma Mediapress Investment SRL, deţinătoarea a circa 70% din chioşcurile unde se vând ziare, cărţi şi reviste în oraş. Practic, prefectura a acceptat argumentele primăriei, care a invocat ca motive de reziliere faptul că la respectivele chioşcuri se vând şi ţigări, şi băuturi răcoritoare şi că firma nu a obţinut autorizaţii de construire pentru noile chioşcuri modernizate, deşi Direcţia de Urbanism a primăriei preciza într-o adresă semnată şi în numele Liei Olguţa Vasilescu că respectivele chioşcuri nu au nevoie de autorizaţie.

Prefectura Dolj a dat aviz de legalitate celor două hotărâri votate de consilierii locali din Craiova în şedinţa din 27 martie prin care majoritatea chioşcurilor din oraş unde se vând ziare, cărţi şi reviste urmează să fie demolate. Prin Hotărârile nr. 141 şi 142 din 2014, la iniţiativa primarului Lia Olguţa Vasilescu, consilierii au reziliat unilateral contractele de asociere semnate cu SC Mediapress Investment SRL pe baza unei note de constatare a Poliţiei Locale Craiova, contracte valabile până în 2019, respectiv 2020. Potrivit acestei note, Poliţia Locală a susţinut că Mediapress comercializează, pe lângă ziare, şi ţigări, şi sucuri, şi că suprafaţa chioşcurilor este mai mare decât cea din contract, deci ar avea nevoie de autorizaţie de construcţie. „Mediapress Investment nu respectă obiectul de activitate al asocierii, şi anume exploatarea în comun a unei reţele de distribuţie a presei, cărţilor, produselor de papetărie, aceasta comercializând şi produse din tutun, băuturi răcoritoare, produse care nu fac obiectul contractului de asociere (…) De asemenea, din verificările efectuate în teren s-a constatat că o parte din punctele de desfacere a presei ce fac obiectul contractului de asociere au dimensiunile de 2,03mX3,03m=6,15mp. Conform prevederilor contractuale, asociatul avea obligaţia ca amplasarea chioşcurilor de presă să o facă după autorizarea acestora conform certificatelor de urbanism. Certificatele de urbanism emise pentru amplasamentele din contractul de asociere sunt pentru chioşcuri în suprafaţă de 2,62 mp“, scria în nota de constatare a Poliţiei Locale din data de 19 martie 2014.

Scurtă istorie pentru minţi luminate

Cele două contracte reziliate fuseseră semnate de Consiliul Local Craiova şi Mediapress Investment în urmă cu 14 ani. Ele aveau ca obiect exploatarea în comun a unei reţele de distribuţie a presei, cărţilor şi produselor de papetărie prin intermediul unor puncte de desfacere amplasate pe domeniul public şi privat al municipiului Craiova. Primăria punea la dispoziţie terenul aferent, iar firma se obliga să aducă chioşcurile, să susţină financiar activitatea de distribuţie, să plătească primăriei un procent de 8% din profitul brut şi să plătească banii la timp, adică trimestrial. Potrivit articolului 12 din contract, contractele de asociere încetau la expirarea termenului, adică 2019 sau 2020, pe parcursul contractului, dar cu acordul ambelor părţi, în caz de faliment al firmei, la iniţiativa unilaterală a primăriei în cazul în care firma întârzie plata peste termenul prevăzut şi forţa majoră. Motivele pentru care au fost reziliate contractele nu se regăsesc printre aceste clauze.
Paradoxal, însă, un document semnat în numele Liei Olguţa Vasilescu în iulie 2012 demonstrează că, ceea ce acum este greşit, în 2012 era corect. Este vorba despre răspunsurile trimise în iulie 2012 de Direcţia de Urbanism, Amenajarea Teritoriului şi Patrimoniu, contrasemnate în numele Liei Olguţa Vasilescu, proaspăt instalată în funcţia de primar, răspunsuri care au contrazis flagrant acuzaţiile din 2014. Adresele au fost trimise firmei Mediapress Investment ca urmare a solicitărilor acesteia de a i se elibera autorizaţie de construire pentru chioşcuri după ce obţinuse în prealabil, în 2011, certificate de urbanism pentru chioşcuri cu suprafaţa de şase metri pătraţi, nu 2,62, cum susţine primăria. Firma dorea să respecte legea după ce, la solicitarea fostului primar, înlocuise vechile chioşcuri cu unele noi, moderne, şi dorea să aibă documentaţii legale pentru fiecare dintre ele. Primăria i-a răspuns că nu are nevoie de autorizaţie de construire, lucru care era stipulat foarte clar şi în certificatele de urbanism obţinute în 2011. „Ca urmare a solicitării dvs. (…) în vederea emiterii unor autorizaţii de construire pentru amplasare punct de desfacere a presei, cărţilor şi produselor de papetărie (modul construcţie provizorie), vă comunicăm: Având în vedere obiectul solicitării (…) şi prevederile art.11, alin. 2 din Legea nr. 50/1991 care precizează că se pot executa fără autorizaţie de construire şi lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise destinate difuzării şi comercializării presei, cărţilor şi florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundaţii şi platforme, precum şi fără racorduri şi/sau branşamente la utilităţi urbane cu excepţia energiei electrice, prevederi ce sunt menţionate şi la regimul tehnic în Certificatele de Urbanism aferente fiecărui amplasament, vă comunicăm că lucrările solicitate se pot executa fără autorizaţie de construire“, se arată în trei răspunsuri semnate în iulie 2012, în numele primarului, şi trimise firmei Mediapress Investment.
Reprezentanţii Mediapress au făcut apel la consilieri să nu voteze proiectele, deoarece ar încălca astfel legea. „Adoptarea acestor hotărâri (…) ar fi nelegală şi, totodată, ar încălca în mod grav prevederile contractelor (…)“, se arăta într-o scrisoare trimisă Consiliului Local Craiova pe 25 martie. De asemenea, administratorul firmei, Sorin Lucian Vanţă, mai preciza că, în cazul rezilierii contractelor, vor fi concediaţi cei 155 de angajaţi, iar bugetul asigurărilor sociale ar fi păgubit cu circa 120.000 de lei, cât plăteşte lunar Mediapress statului.
„Adoptarea hotărârii propuse ar pune societatea noastră în imposibilitatea continuării activităţii cu consecinţa inevitabilă a disponibilizării celor 155 de angajaţi şi a naşterii a 155 de probleme sociale. Consecutiv, aceasta presupune şi încetarea plăţilor către bugetul asigurărilor sociale, plăţi care în prezent înseamnă circa 120.000 de lei lunar. Nu este nesemnificativ faptul că pentru achiziţionarea noului model de chioşcuri societatea a contractat un credit de 300.000 de euro, iar încetarea activităţii ar însemna şi imposibilitatea plăţii ratelor de credit“, se mai arăta în scrisoarea Mediapress.

Craiovenii, încolonaţi de primar la benzinării

După apariţia în presă a scandalului chioşcurilor, Lia Olguţa Vasilescu a organizat o conferinţă de presă fulger, în care i-a acuzat pe reprezentanţii firmei că au folosit un document fals prin care i-au indus în eroare pe funcţionarii primăriei, acesta fiind şi motivul, spunea primarul, pentru care Direcţia de Urbanism a formulat acel răspuns în care spunea că Mediapress nu are nevoie de autorizaţie de construire. Totodată, Olguţa nu era îngrijorată de craiovenii care rămâneau fără chioşcuri de ziare, spunând că, în oraşele mari, presa se cumpără din benzinării şi magazine mari. „Acea anexă (documentul considerat fals de primar – n.r.) conţinea datele de identificare ale chioşcurilor pentru care noi doream să obţinem autorizaţie de construcţie, deci doream ca lucrurile să fie perfect legale. Funcţionarii de la Direcţia de Urbanism ne-au spus că trebuie mai întâi să obţinem certificate de urbanism, pe care le-am şi obţinut, şi apoi să fie aprobat proiectul în consiliul local. Ne-au explicat că aşa se procedează, pentru că exista riscul ca în consiliu să se aprobe un număr de chioşcuri, iar la urbanism să se aprobe alt număr. Noi am făcut cum au zis“, declara atunci unul dintre acţionarii firmei, Paul Vijloi.

Cum explică Prefectura Dolj avizul de legalitate

Disputele pe seama legalităţii rezilierii contractelor nu le-au dat nici o bătaie de cap consilierilor locali. Aleşii locali de la PSD, UNPR şi PNL au votat la foc automat cele două proiecte în şedinţa din 27 martie, care au luat apoi calea Prefecturii Dolj, unde au obţinut viza de legalitate vineri, 4 aprilie.
În referatul de legalitate, semnat de şeful Serviciului Juridic, Eugen Marinescu, de consilierul juridic Paulon Ciurlin şi de subprefectul Ionel Ciobotea, şi aprobat de prefectul Marius Deca, Hotărârile nr. 141 şi 142 au fost declarate legale. Eugen Marinescu a explicat pentru GdS motivele pentru care s-a dat viza de legalitate. „Noi am studiat toate actele care au fost trimise pentru obţinerea acestui aviz de legalitate, hotărârile de consiliu local, cât şi actele subsecvente, respectiv raportul întocmit de către Poliţia Locală Craiova, contractul iniţial, şi am considerat că există suficiente motive pentru a considera legale hotărârile consiliului local. Astfel, este evident că certificatele de urbanism au fost date iniţial pentru o suprafaţă de 2,62 metri pătraţi. În realitate, după constatările Poliţiei Locale, acestea au depăşit, în foarte multe cazuri, trei, patru, cinci sau chiar şase metri pătraţi, deci în mod clar e o deviere de la clauzele contractuale. Firma trebuia să obţină certificate de urbanism pentru a intra în legalitate, dar se pare că acest lucru nu a fost făcut în timp util. Mai mult, prin referatele de control ale Poliţiei Locale s-a constatat că, pe lângă ceea ce făcea obiectul contractului de asociere, respectiv presă, cărţi şi papetărie, se desfăceau şi băututuri răcoritoaree, tutun şi alt tip de produse care nu făceau obiectul contractului. În articolul 9.1 din contract este stipulat foarte clar că cele două entităţi, respectiv consiliul local şi firma, se asociau pentru exploatarea în comun a unei reţele de difuzare a presei, cărţi ş.a.m.d. Este specificat acest obiectiv, în mod evident, limitativ, fără a cuprinde şi alte produse, cum au fost constatate de către Poliţia Locală. Vinderea altor produse decât cele specificate în contract înseamnă, într-adevăr, o încălcare a contractului de asociere. Şi, de aici, am considerat că punctul de vedere al consiliului local, exprimat în această hotărâre, este perfect legal“, a explicat Eugen Marinescu. Concret, articolul 9.1 prevede următoarele: „(Societatea – n.r.) Obţine toate aprobările şi avizele necesare amplasării chioşcurilor în care se va desfăşura activitatea potrivit obiectului asocierii“. Întrebat dacă a văzut certificatele de urbanism din 2011 cu suprafeţele de şase metri pentru fiecare chioşc, Marinescu a precizat că la el nu au ajuns aceste documente. „Firma nu ne-a transmis nici o copie a unui certificat de urbanism din care ar fi rezultat că au aprobare pentru chioşcuri de şase metri. Ştim decât că, iniţial, certificatele de urbanism au fost strict pentru suprafaţa de 2,62 mp. Nu suntem în posesia unor astfel de hârtii, nici de la primărie, nici de la firmă“, a spus el.
Întrebat cum poate fi reziliat un contract invocând un articol care nu este inclus în clauzele de reziliere, Marinescu a explicat că acest lucru este posibil. „Noi le spunem celor de la firmă să citească mai cu atenţie articolul 9.1. Distribuirea altor produse încalcă obiectul asocierii. În clauzele de reziliere este explicit, iar aici nu este explicit, este implicit, dar, în mod evident, este o încălcare a acestui contract de asociere. Clauzele de reziliere nu sunt adiacente, ele sunt expres prevăzute, nu mai necesită nici un fel de discuţie, dar sunt şi elemente vitale, esenţiale ale unui contract care fac ca un contract să existe. Încălcarea acestor elemente de valabilitate, de validitate au fost încălcate în această speţă“, a precizat Marinescu.
O dată cu obţinerea avizului de la prefectură, primăria poate oricând purcede la demolarea chioşcurilor, asta dacă Mediapress nu obţine în instanţă suspendarea celor două hotărâri. Potrivit lui Paul Vijloi, firma a chemat în instanţă Consiliul Local Craiova, la Tribunalul Dolj, pentru suspendarea actelor administrative. Înregistrat pe rolul instanţei pe 1 aprilie, procesul nu a primit încă termen de judecată. Dacă va obţine acest lucru, primăria nu va putea demola chioşcurile până la judecarea pe fond a procesului, adică anularea celor două hotărâri, lucru confirmat de Eugen Marinescu. „Primăria nu trebuie să aştepte o hotărâre anume a instanţei, poate purcede imediat la intrarea în legalitate, dar dacă până atunci firma obţine suspendarea în instanţă, atunci bineînţeles… până la finalizarea acestui diferend, primăria nu va putea să facă nici o acţiune“, a spus Marinescu.

Marius Deca – prefect via Primăria Craiova

După ce consilierii locali PSD, PNL şi UNPR i-au făcut pe plac primarului votând cele două proiecte, toţii ochii erau îndreptaţi către Prefectura Dolj, mai ales că un prefect, Elena Costea, îşi pierduse scaunul după o dispută cu Olguţa Vasilescu. Costea refuzase să dea viză de legalitate pe anumite dispoziţii de primar prin care s-au demolat zeci de chioşcuri în Craiova. Imediat, Costea a primit corpul de control al MAI şi a fost înlocuită din funcţie în toamna anului 2012. Actualul prefect, Marius Deca, numit în funcţie în noiembrie 2012, nu a făcut greşeala predecesoarei şi a aprobat referatul de legalitate. În contextul rupturii dintre PSD şi PNL şi a scandalului dezertării la PSD Dolj a deputatului Cosmin Enea, a trei consilieri judeţeni şi a mai multor primari, Deca a fost în ultimele săptămâni ţinta PNL Dolj, partidul din care a făcut parte înainte de a fi numit prefect şi de a demisiona din partid, potrivit legii. Conducerea PNL Dolj l-a acuzat că acum susţine PSD pentru a-şi păstra funcţia şi i-a cerut demisia. Peneliştii l-au acuzat că a tergiversat emiterea unui act administrativ prin care primarul din comuna doljeană Argetoaia, Mircea Beznă, ar fi trebuit să-şi piardă mandatul după ce, în 9 mai 2013, instanța supremă a admis definitiv și irevocabil raportul Agenției Naționale de integritate, declarându-l incompatibil. Prefectul Marius Deca a explicat mai demult că pentru emiterea acestui act administrativ are nevoie de un referat de la secretarul Primăriei Argetoaia, dar primăria nu are un secretar în funcţie. Ieri, prefectul a precizat pentru GdS că a trimis o solicitare primăriei, deoarece Argetoaia are, în sfârşit, secretar. Înainte de a ajunge prefect de Dolj, Marius Deca a fost angajat o scurtă perioadă consilier la Primăria Craiova, după cum rezultă şi din declaraţiile de avere şi de interese completate în aprilie 2013. Cu toate acestea, nici în CV-ul de pe site-ul Prefecturii Dolj, nici în declaraţia de avere depusă după numirea în funcţia de prefect, Marius Deca nu a trecut funcţia de consilier la Primăria Craiova, acolo unde s-ar putea întoarce, teoretic, dacă guvernul va decide să-l schimbe din actuala funcţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS