21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalReguli stricte pentru studenţii din cămine

Reguli stricte pentru studenţii din cămine

Accesul în căminele studenţeşti se va face doar pe bază de card personalizat, vizitele nu trebuie să depăşească ora prevăzută de regulamentul intern, iar în cazul în care se constată accesul unor persoane străine care produc pagube materiale sau îi deranjează pe cei cazaţi, sancţiunile sunt aplicate celor care le-au facilitat intrarea. Acestea sunt noile reguli ce se impun în Regulamentul privind Organizarea şi Funcţionarea Căminelor şi Cantinelor Studenţeşti, care au fost votate de Consiliul de Administraţie al Universităţii din Craiova.

Reprezentanţii Universităţii din Craiova au precizat că a fost nevoie de modificarea regulamentului pentru studenţii din cămine pentru a creşte siguranţa în unităţile de cazare, unde frecevent au loc acte de violenţă sau petreceri care se încheie cu geamuri sparte, covoare rupte, robineţi smulşi din pereţi, uşi rupte sau dulapuri făcute praf. „De obicei, distrugerile sau actele de ultraj sunt făcute de persoane străine, cărora le este facilitat accesul de către studenţi“, a declarat Ciprian Gruescu, şef pază cămine şi cantine. Pentru a monitoriza accesul în cămine au fost instalate sisteme pe bază de card personalizat. „Prin acel card, studentul poate fi identificat şi dacă a pătruns în alte unităţi de cazare“, a mai declarat şeful pazei.

Număr de urgenţă pentru situaţii-limită

De altfel, în cazul în care un student este deranjat de zgomotul făcut de colegi sau este ameninţat, poate apela la echipa de intervenţie. „La capătul fiecărui coridor s-a montat câte un apelator de urgenţă. Aparatul are un singur buton ce trebuie apăsat. Convorbirea şi apelantul sunt sub monitorizare video. În momentul în care reclamă ceea ce se întâmplă în cămin, o echipă de intervenţie se deplasează urgent la faţa locului pentru a calma situaţia, întocmeşte un raport pe baza căruia ulterior se iau declaraţii şi apoi decizii. În cazurile grave, se face apel atât la poliţie, cât şi la jandarmerie. Şi cam 20% din incidente sunt reclamate“, a mai spus Ciprian Gruescu.

Pază cu firme doar la două cămine

Prin noul sistem de acces s-a renunţat în bună parte la paza cu firme specializate. „Accesul pe bază de card oferă mai multă siguranţă şi astfel s-a renunţat la paza cu oameni. Doar la două cămine am păstrat paznicii. În primul rând, la căminul 10, care face cât trei unităţi de cazare. Sunt foarte mulţi studenţi şi s-ar putea crea chiar aglomeraţie dacă se intră pe bază de card.  Apoi la căminul 14, unde există cantină şi nu se poate restricţiona accesul“, a precizat Ciprian Gruescu.
Studenţii care se abat de la regulament sunt sancţionaţi. Numai în ultimele două luni, 13 studenţi de la facultăţile de Inginerie Electrică, Mecanică şi Educaţie Fizică şi Sport au fost sancţionaţi sau evacuaţi din cămine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS