17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFiu de bancher, cinci ani şi jumătate de închisoare pentru două vieţi

Fiu de bancher, cinci ani şi jumătate de închisoare pentru două vieţi

Tânărul de 22 de ani care, în noiembrie 2011, pe Calea Floreasca din Capitală, a ucis un taximetrist şi o tânără care se pregătea să urce în taxi, a fost condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru ucidere din culpă.
În dimineaţa zilei de 5 noiembrie 2011, Andrei Andronie, fiul fostului vicepreşedinte al BCR, Jean Andronie, a ieşit dintr-un club şi s-a urcat la volanul unui BMW X5. Când un echipaj de poliţişti a plecat în urmărirea maşinii conduse de Andronie, tânărul a apăsat pedala de acceleraţie, însă pe Calea Floreasca a pierdut controlul direcţiei, a lovit un autoturism care tocmai plecase de pe loc, condus de Petruţ Barbu, apoi BMW-ul a fost proiectat într-un taxi staţionat pe sensul opus. I-a omorât pe loc atât pe Robert Micu, de 32 de ani, şoferul taximetrului, care se pregătea să plece în cursă, cât şi pe pasagera acestuia, Ana-Maria Nistor, o tânără de 22 de ani, care se pregătea să urce în taxi ca să ajungă acasă. În urma accidentului au fost răniţi Petruţ Barbu, dar şi două tinere, pasagere în BMW-ul condus de Andrei Andronie.
Ulterior, în urma expertizei tehnice solicitate de procurori, s-a stabilit că tânărul circula cu 144 de kilometri pe oră în momentul accidentului. Potrivit curentul.ro, procurorii au menţionat în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a lui Andronie că unul dintre poliţiştii care l-au încătuşat a declarat că „inculpatul a avut o atitudine recalcitrantă, proferând injurii la adresa victimelor „mă … pe ei de morți”, „îmi bag … în ei de morți că eu mâine plec în Olanda, că am bilet de avion luni“. Procurorii au mai consemnat că „pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a colaborat cu organele în drept, în sensul că s-a prezentat în fața acestora ori de câte ori a fost chemat, însă a avut o atitudine nesinceră raportat la faptele reținute în sarcina sa. Inculpatul nu a părut să regrete comiterea infracțiunilor“.

Cinci ani şi jumătate pentru ucidere din culpă

Andrei Andronie a fost arestat preventiv pe 6 noiembrie şi a ieşit din arest o lună mai târziu, pe 6 decembrie 2011, în urma unei hotărâri a Tribunalului Bucureşti. Ulterior, pe 15 aprilie 2013, tânărul a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, dar şi pentru că a refuzat să sufle în etilotest şi să-i fie recoltate probe biologice. Ieri, Judecătoria Sector 1 Bucureşti l-a găsit vinovat pentru ambele infracţiuni şi l-a condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare. Şoferul care nu s-a asigurat la plecarea de pe loc, Petruţ Barbu, a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare, instanţa reţinând „culpa inculpatului Andronie Andrei de 90% la producerea accidentului, respectiv culpa inculpatului Barbu Petruţ de 10% la producerea accidentului“.
În plus, instanţa a obligat cele două societăţi la care inculpaţii aveau asigurări RCA, Omniasig şi Astra, să achite părţilor civile din dosar 59.540 de lei daune materiale şi 490.000 de euro daune morale. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.  
O pedeapsă puţin mai mare, de şase ani de închisoare, a primit şi craioveanul Florin Iulian Siclitaru, acuzat că a ucis doi tineri, pe Andrei Dragomir, de 20 de ani, și Cosmin Băbălău, de 21 de ani, care traversau strada regulamentar, pe trecerea de pietoni. Accidentul a avut loc pe Calea Bucureşti, în dimineaţa zilei de 31 martie 2013, iar Siclitaru a fost condamnat definitiv pe 11 decembrie, anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS