9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Aktor“ cu Cătălin Băicuş

„Aktor“ cu Cătălin Băicuş

Cătălin Băicuş, actorul Naţionalului craiovean, lansează o provocare tuturor celor care vor să înţeleagă şi să experimenteze în „laboratorul“ unui om al scenei, invitându-vă să descoperiţi „Aktor“-ul, din 6 aprilie. „De-a lungul repetiţiilor, vom lucra la ceea ce nu se vede şi nu se spune pentru ca tot ceea ce se vede şi se spune să aibă valoare“.
Anii petrecuţi până acum în lumina reflectoarelor, lucrul cu regizori români şi străini, în teatre din ţară sau din afara sa, i-au deschis noi porţi şi i-au îmbogăţit existenţa cu experienţe frumoase, pe care astăzi vine să le împărtăşească, căci după cum chiar el mărturisea „e foarte important să dai mai departe“.

Naşterea unui proiect

„Aktor“, cursurile de actorie pentru adulţi şi adolescenţi, s-au născut dintr-o simplă dorinţă. „În facultăţile de teatru se lucrează după un sistem care impune anumite ore de studiu studenţilor. Dar este vorba, totuşi, de o facultate vocaţională. Nu există un timp limitat pentru studiu. Pentru a te dezvolta ca actor trebuie să lucrezi mereu. Punându-se piedica asta, majoritatea celor care vin în facultăţile de teatru sunt nepregătiţi. În plus, cei trei ani de studiu mi se par insuficienţi. Şi atunci m-am gândit să întind o mână de ajutor şi să ofer celor care vor să meargă pe drumul teatrului o experienţă în plus, ale cărei ingrediente sunt munca şi precizia. Metoda pe care o folosesc este o metodă a lui Meyerhold, elevul lui Stanislavski. El s-a desprins de trupa lui Stanislavski şi şi-a format una a sa, în care punea foarte mult accent pe corp, căci de acolo pornea adevărul cuvântului. Cuvântul este viu… corpul nostru este viu. Este de datoria noastră să nu le ucidem în fiecare zi“, a spus Cătălin Băicuş.

O echipă perfectă, un vis?!

O parte importantă a cursurilor se va face pe text (proză, poezie, piese de teatru clasic şi contemporan) şi arhitectură corporală pe scenă (limbajul corpului), căci „în teatru, ca şi în viaţă, personajele au salturi de gânduri. Pentru a ajunge acolo trebuie să pui corect întrebarea. Nu este uşor, dar vom înainta pas cu pas pentru a face limbajul scenic să fie transparent“.
După cele trei luni, căci atât durează un modul, nu se fac promisiuni deşarte, ci se oferă certitudini. „Nu pot promite că în trei luni cei care vor veni la curs vor lua un UNITER sau un OSCAR, dar sigur, după acest curs, îi vor înţelege mai bine pe cei care au luat aceste premii. Se vor uita altfel la un film, la o piesă de teatru, vor deveni altfel de oameni. Se vor înţelege altfel. Vor descoperi lucrul cu camera, secretele din lumea teatrului, vor afla cum lucrează un actor, cum îşi întreţine vocea, corpul, pentru că acestea sunt instrumentele noastre, vor afla lucruri interesante despre importanţa relaxării pe scenă şi în viaţă.
Vreau să plece «altfel» după cele trei luni de curs. Iar când ne vom întâlni pe stradă să nu zică absolut nimic, doar să-mi zâmbească, atât“, a declarat actorul Naţionalului craiovean.
După ce toate secretele din laboratorul actorului vor fi dezvăluite exploratorului în lumea teatrului, se va împlini poate şi visul mentorului: „Vom lucra în grupuri. E foarte dificil să faci un actor bun, dar mult mai greu este să faci un grup unit, care să lucreze, să devină o echipă perfectă. Ei, dar acesta din urmă este visul meu“.
Înscrierile pentru „Aktor“ se pot face la adresa [email protected] sau vizitând http://www.aktor.me.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS