21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Scorpionul negru“ s-a întors acasă

„Scorpionul negru“ s-a întors acasă

http://www.youtube.com/watch?v=UVtzhuwQ65I

\n

Trupul neînsufleţit al plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu, ridicat post-mortem în grad de sublocotenent, a fost repatriat ieri după-amiază la Craiova. Ceremonia de repatriere s-a desfăşurat în prezenţa ministrului apărării, Mircea Duşa, şi a autorităţilor locale şi judeţene. Familia îndurerată a primit, în numele eroului, decoraţia preşedinţială Ordinul Naţional „Steaua României“ – în grad de Cavaler, cu însemn de război. Trupul soldatului a fost depus la capela cimitirului Sineasca, iar funeraliile vor avea loc mâine.

Colegi soldaţi, familia, autorităţi locale şi judeţene, dar şi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, au aşteptat ieri, pe pista Aeroportului Internaţional Craiova, sosirea avionului militar care l-a adus acasă pe Claudiu Constantin Vulpoiu, „scorpionul negru“ mort în urma unui atac sinucigaş care a avut loc în Kandahar. Într-o linişte deplină, cei prezenţi au aşteptat sosirea avionului militar al Ministerului Apărării Naţionale, care l-a adus acasă pe erou. La ora 17.00, trapa aeronavei s-a deschis, iar familia a izbucnit în lacrimi, alături de colegii care cu greu şi-au stăpânit emoţiile.
„Am fost coleg timp îndelungat cu Claudiu. Aş vrea să transmit familiei îndurerate sincere condoleanţe din partea mea şi a colectivului din care fac parte şi conştientizez faptul că este o pierdere enormă pentru ei şi pentru armată. Era un om pe care te puteai baza şi din punct de vedere militar, un om pe care îţi doreai să îl ai alături de tine în misiune. Una dintre situaţiile mai grele prin care am trecut alături de el a fost evenimentul de la Cincu. Se pare că atunci am avut noroc. Militarii, prin natura meseriei, nu se întâlnesc doar o dată cu ghinionul, iar a doua oară s-a întâmplat nenorocirea“, a povestit Ion Sîrbu, comandant de grupă, care a mers cu Claudiu în patru misiuni.

„Mi-a spus că vrea să se întoarcă mai repede ca să-şi revadă fiica
şi soţia“

Dincolo de relaţiile de colegialitate, Claudiu era recunoscut şi pentru felul în care se comporta în afara serviciului.
„Pot să spun că mi-era ca un foarte bun prieten, chiar frate, dacă se poate spune aşa. O persoană cu poftă de viaţă, foarte săritor la tot ceea ce însemna o problemă a unui coleg, mereu un exemplu pentru noi toţi în permanenţă, foarte iubit de toţi colegii. Niciodată nu a vrut să se retragă, tot timpul era încrezător şi chiar ne inspira un model de a ne îndeplini toate activităţile şi sarcinile. E o durere extraordinar de mare, e foarte greu şi cuvintele sunt de prisos. Durerea şi tristeţea din sufletul nostru nu se pot exprima în cuvinte. Am pierdut mai mult decât un coleg. Am pierdut un frate“, a spus plutonier-major Adrian Şoiman. Comandantul de pluton Cosmin Kiriţescu, coleg de un an cu Claudiu, a spus că acesta de abia aştepta să se întoarcă acasă, pentru a-şi revedea familia.
„În toate misiunile interne pe care le-am făcut împreună, în toate lucrurile pe care le-am făcut împreună s-a implicat, pentru el nu a existat «nu pot». L-am auzit că vrea să facă cât mai multe în cariera de militar, motiv pentru care a şi ales să plece în ultima misiune. Mi-a spus că vrea să exceleze în carieră, să capete cât mai multă experienţă şi să se întoarcă cât mai repede ca să-şi revadă fiica şi soţia“, a mărturisit Chiriţescu.
În cadrul ceremoniei de repatriere, au fost citite ordinul de avansare prin care Claudiu Vulpoiu a fost ridicat la rang de sublocotenent post-mortem, dar şi decretul prin care preşedintele României, Traian Băsescu, l-a decorat pe eroul căzut în teatrul de operaţiuni cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler, cu însemn de război. Familia a trecut cu greu peste aceste momente, părinţii lui Claudiu fiind duşi de soldaţi la o ambulanţă aflată în apropiere, pentru a-şi reveni. Trupul neînsufleţit al soldatului a fost transportat apoi la capela cimitirului Sineasca, acolo unde mâine vor avea loc funeraliile.

Cei cinci răniţi, încă în Afganistan

Colegii lui Claudiu Vulpoiu care au fost răniţi în cursul atacului sinucigaş din Kandahar sunt, conform reprezentanţilor biroului de presă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale prezenţi la ceremonie, în stare stabilă. Aceştia se află încă în Afganistan. Reprezentanţii MApN au refuzat să ofere mai multe detalii despre starea acestora şi despre oraşele din care ei provin.

Anca Ungurenuş

 

Claudiu Constantin Vulpoiu, cetăţean de onoare al oraşului Tismana

Claudiu Constantin Vulpoiu, militarul mort la datorie în Afganistan, va fi făcut cetăţean de onoare al oraşului natal Tismana. Tânărul plutonier major, decedat în floarea vârstei, s-a născut în localitatea Topeşti, sat component al oraşului Tismana. Autorităţile locale, în frunte cu primarul Marian Slivilescu, au luat decizia de a-i acorda post-mortem militarului Claudiu Constantin Vulpoiu titlul de cetăţean de onoare al oraşului. Distincţia va fi oferită familiei în ultima joi a acestei luni, când este programată următoarea şedinţă a consiliului local. „Este o pierdere pentru noi toţi. Este un fiu al oraşului Tismana. Dumnezeu să îl odihnească în pace. Avem inimile împietrite, căci era consătean. A copilărit la Tismana, a mers la școala din oraș până în clasa a IV-a, apoi, alături de părinți, s-a mutat la Craiova. În fiecare vacanță venea la Tismana, când avea liber venea la Tismana. Îi plăcea aici. Era un om bun. Avea mulți prieteni aici, bunicii nu mai trăiesc, are aici rude de gradul III sau IV. Trebuie să luăm legătura cu familia sa, să primim acceptul dumnealor, și voi propune în CL ca eroul Claudiu Vulpoiu să primească titlul de cetățean de onoare al orașului Tismana. Vom avea nevoie de o biografie a lui, sperăm să o obținem de la familie. Este mare păcat că ne mor soldații pe fronturi străine. Sunt eroi, dar este dureros când pierdem ființe dragi“, a declarat Marian Slivilescu, primarul oraşului Tismana.

Plâns de prieteni
şi de fosta învăţătoare

Localnicii din Topeşti şi rudele militarului mort pe câmpul de luptă au primit cu tristeţe şi cu lacrimi în ochi vestea pierderii consăteanului şi prietenului lor. Iordan Macarie este angajat al Primăriei Tismana și a copilărit alături de eroul Claudiu Vulpoiu. Vestea decesului acestuia a căzut ca un trăsnet. Știa că este plecat în Afganistan, știa că mai fusese de câteva ori pe meleaguri unde era nevoie să mențină pacea, dar nu își imagina că prietenul său din adolescență nu se va mai întoarce viu acasă. „Am copilărit aici la Tismana, amândoi. Claudiu era mai mic decât mine cu trei ani și ne-am apropiat mai mult în perioada adolescenței, venea des la Tismana după ce plecase la școală la Craiova. Ne întâlneam de fiecare dată şi vorbeam de ce mai era nou şi cum mai e viaţa în misiunile grele din zonele de război. Noi, cei de acasă, trăim fără grija că oricând poate surveni sfârşitul vieţii. Ei, ca, militari, ştiu că în orice clipă viaţa le poate fi ameninţată“, a povestit Iordan Macarie. Şi învăţătoarea lui Claudiu Vulpoiu a deplâns moartea militarului. Femeia a aşezat în Şcoala Generală din Topeşti un tablou, lângă care elevii şi cadrele didactice au aprins lumânări şi au aşezat flori.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS