23.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova: Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, invitatul lunii aprilie la Întâlnirile SpectActor

Craiova: Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, invitatul lunii aprilie la Întâlnirile SpectActor

Invitatul lunii aprilie la Întâlnirile SpectActor, manifestare iniţiată în 2009 de Teatrul Naţional Craiova, este jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Acesta va susţine duminică, 6 aprilie, de la ora 11:00, conferinţa intitulată „Mit şi minciună. Epopeea naţională în cinematografia românească”, evenimentul urmând să se desfăşoare la sala „Ion D. Sîrbu” a Naţionalului craiovean. Moderator va fi Nicolae Coande.

Conferința sa își propune să observe modul în care s-a conturat ceea ce s-a numit “epopeea cinematografică românească”, în încercarea de a marca noua doctrină a independenței față de Moscova.

Astfel, apreciază autorul, “Tudor” (1963) inaugurează superproducţiile cu subiect din istoria românilor, pe care regimul Dej se ferise a le promova în deceniul VI. Urmează „Pădurea spânzuraţilor” (1965), „Neamul Şoimăreştilor” (1965), „Dacii” (1967) şi „Columna” (1968), filme care marchează noua doctrină a independenţei faţă de Moscova, precum şi lansarea naţional-comunismului care, sprijinit pe protocronism, va caracteriza epoca Ceauşescu. Coproducţiile cu firme din state capitaliste, „Codin”, „Dacii”, „Steaua fără nume”, „Columna”, „Serbările galante”, „Şapte băieţi şi o ştrengăriţă”, „Bătălia pentru Roma”, reprezintă atât afaceri prin care sunt utilizate la capacitate studiourile Buftea şi se câştigă valută la buget, cât şi gesturi  de independenţă ale conducerii de la Bucureşti faţă de integrarea culturală a lagărului socialist sub semnul Moscovei.”
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS