8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCât câştigă şefii din primărie şi instituţiile subordonate?

Cât câştigă şefii din primărie şi instituţiile subordonate?

Persoanele cu funcţii de conducere din primărie şi din instituţiile subordonate acesteia au salarii brute ce variază între 1.200 şi 10.246 de lei pe lună. În urma unei solicitări formulate de Gazeta de Sud în baza Legii nr. 544/2001, majoritatea instituţiilor au făcut publice aceste date. Şase dintre ele nu au răspuns solicitării, iar una nu a oferit deloc aceste informaţii, invocând faptul că salariile persoanelor cu funcţii de conducere nu se încadrează în prevederile legii amintite. Alte instituţii au oferit doar unele informaţii, enumerând doar persoanele cu funcţie de conducere sau doar salariile acestora.

Gazeta de Sud a încercat să afle cât câştigă persoanele care conduc oraşul şi cele mai importante instituţii, adresând o solicitare scrisă Primăriei Craiova, iar răspunsurile au variat de la un caz la altul. Unele instituţii au trimis toate datele solicitate, adică numele, funcţia şi salariul persoanei cu funcţie de conducere, iar altele au amintit de Codul Muncii şi de confidenţialitatea salariului. Primăria Craiova a fost prima care a răspuns solicitării, făcând publice toate aceste date. Instituţia a transmis că în cadrul ei există 53 de persoane cu funcţii de conducere, în acest număr fiind incluşi şi angajaţii cu funcţii de conducere din direcţiile subordonate.

Secretarul primăriei, salariu aproape dublu faţă de al primarului

Conform datelor oferite, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, are un salariu lunar brut de 5.707 lei, însă acesta nu este cel mai mare venit. În topul salariilor din primărie, dar şi în cel al instituţiilor subordonate, se află secretarul municipiului, Nicoleta Miulescu, cu un salariu brut lunar de 10.246 de lei. Pe locul doi se situează Nicolae Pascu, directorul executiv al Direcţiei Economico-Financiare, cu 7.579 de lei, iar pe locul trei se află adjunctul acestuia, Lucia Ştefan, cu salariul lunar brut de 6.690 de lei. Şefa Direcţiei Impozite şi Taxe, Elena Bonescu, are un salariu de 4.805 lei, directoarea Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, Madlen Voicinovschi, câştigă 3.058 de lei lunar, iar Ioana Stoian, directorul executiv al Direcţiei Administraţie Publică şi Asistenţă Socială, are un venit lunar brut de 4.044 de lei. Viceprimarii Cristina Calangiu şi Mihail Genoiu câştigă fiecare, lunar, 4.950 de lei, iar city-managerul Gheorghe Nedelescu are un venit lunar brut de 5.600 de lei. Cel mai mic salariu al unei persoane cu funcţie de conducere din primărie este cel al lui Constantin Voichescu, şeful Serviciului Administrativ, Întreţinere: 1.784 de lei.

Directorii din cultură au câte 4.375 de lei pe lună

În ceea ce priveşte instituţiile de cultură, salariile pornesc de la 1.200 de lei şi ajung la 4.375 de lei. Spre exemplu, Opera Română Craiova are 12 persoane cu funcţii de conducere. Salariul brut lunar al managerului Antoniu Zamfir ajunge la 4.375 de lei, următorul fiind cel al lui Cosmin Vasilescu, directorul artistic, de 2.781 de lei. Directorul administrativ, Ion Dinulescu, câştigă 2.707 lei pe lună, iar cel mai mic salariu este cel al şefului de formaţie, Roberto Bujor, de 1.200 de lei. În ceea ce priveşte Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“, există trei persoane cu funcţii de conducere. Managerul Adriana Teodorescu are acelaşi salariu ca managerul Operei Române, contabilul-şef Doina Uţă este încadrată cu un salariu de 2.826 de lei, iar şeful atelierului de producţie, Eleonora Preduţ, câştigă brut, în fiecare lună, 1.571 de lei. Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ are o singură persoană cu funcţie de conducere, managerul Cosmin Dragoste, care are un salariu lunar brut în valoare de 3.130 de lei.

21 de şefi la Poliţia Locală

Poliţia Locală a Municipiului Craiova are un director executiv, 11 şefi de serviciu şi nouă şefi de birou. Salariul brut al directorului Octavian Mateescu este de 3.800 de lei, iar cele ale şefilor de serviciu variază între 3.181 şi 3.978 de lei. În ceea ce priveşte şefii de birou, aceştia au salarii brute începând de la 2.951 ajungând până la 3.278 de lei.
În răspunsurile date de SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, dar şi de SC Salubritate Craiova SRL, s-au invocat confidenţialitatea salariului conform Codului Muncii, însă, prin obţinerea acordului scris al persoanelor cu funcţii de conducere, acestea au putut fi făcute publice. Aşadar, la Pieţe şi Târguri există trei persoane cu funcţii de conducere. Administratorul Claudiu Neagoe are un salariu brut de 4.950 de lei, directorul pentru dezvoltare, Cosmin Durle, figurează cu 4.322 de lei, iar directorul economic, Cristian Stoian, apare cu 4.733 de lei. Reprezentanţii Pieţelor au specificat că funcţia de director tehnic urmează să fie ocupată prin concurs. În cazul SC Salubritate Craiova SRL, există patru funcţii de conducere. Directorul general, Cristian Popescu, are un salariu brut cu sporuri şi tichete de 4.950 de lei, directorul tehnic, Sorin Ciobanu, este încadrat cu un salariu de 5.954 de lei, la fel ca directorul economic, Doina Gîngioveanu. Directorul comercial, Flavius Sirop, figurează cu un salariu brut cu sporuri şi tichete de 4.299 de lei.
În domeniul sportiv, la SCM Craiova există trei funcţii de conducere. Fostul director Bogdan Bălan avea un salariu brut de 2.012 lei. Directorul adjunct, Ion Popescu, are un salariu de 2.347 de lei, iar şeful Serviciului Administrativ, Sorin Turcu, figurează cu salariul de 1.889 de lei pe lună.

RAADPFL şi RAT, fără salarii publice

Cele două regii subordonate municipalităţii, adică Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova şi Regia Autonomă de Transport Craiova, au oferit aceleaşi răspunsuri, în care este stipulat că „unele informaţii solicitate nu se încadrează în prevederile legii sus-menţionate“. Totuşi, reprezentanţii au transmis că persoanele cu funcţii de conducere sunt în număr de trei pentru fiecare instituţie. La RAADPFL Craiova este vorba de directorul general Florin Lungu, directorul tehnic Dumitru Cricorian şi contabilul-şef Iuliana Popescu, iar la RAT Craiova, în lista persoanelor cu funcţii de conducere sunt enumeraţi directorul general Radu Preda, directorul tehnic exploatare, Marcel Tănăsescu şi directorul economic Ema Cojman.

Şeful CAO, 8.500 de lei pe lună

În cererea formulată către Primăria Craiova, GdS a solicitat şi salariile persoanelor cu funcţii de conducere din societăţile în care municipalitatea este acţionar principal, adică Termo Craiova şi Compania de Apă Oltenia. Cea din urmă a răspuns solicitării GdS, însă nu a dat numele persoanelor cu funcţie de conducere, ci doar salariul acestora, invocând articolul 163 din Codul Muncii, cel privind confidenţialitatea salariului. Prin urmare, directorul general al CAO, în persoana lui Constantin Mitriţă, câştigă o indemnizaţie lunară de 8.500 de lei, iar salariile celorlalţi şefi pleacă de la 2.160 de lei (şef staţie Făcăi, Isvarna) şi ajung la 4.860 de lei (director producţie, economic, comercial-dezvoltare). Conform răspunsului CAO, în vederea calculării salariilor brute lunare, la salariile de bază se adaugă (după caz), un spor de vechime (între 5% şi 25% în funcţie de anii de vechime) şi un spor de fidelitate de 5% pentru salariaţii care au minimum zece ani vechime în unitate.
În domeniul sănătăţii, o singură unitate subordonată Primăriei Craiova a răspuns solicitării cotidianului nostru, însă fără a oferi aceste date. „Referitor la adresa dumneavoastră (…) vă comunicăm că informaţiile solicitate nu fac obiectul articolul 5 din Legea nr. 544/2001, după opinia noastră nefiind informaţii de interes public“, se arată în răspunsul primit de la Spitalul Clinic „Filantropia“.
Chiar dacă solicitarea a fost înaintată de primărie tuturor instituţiilor din subordine, mai multe dintre acestea nu au trimis nici un răspuns Gazetei de Sud, fie el un refuz sau datele solicitate. Filarmonica „Oltenia“, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“, Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova, SC Termo Craiova SRL, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“ şi Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie au preferat să ignore solicitarea în baza Legii nr. 544/2001.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS