10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO elevă din Leu demonstrează: Poţi fi olimpic şi dacă dai cu sapa!

O elevă din Leu demonstrează: Poţi fi olimpic şi dacă dai cu sapa!

În lumea în care trăim există și copii care fac performanţă indiferent de şcoala la care învaţă. Este şi povestea Mădălinei Stănăşel din comuna doljeană Leu, care a reuşit să-şi impresioneze profesorii. Deși merge la prăşitul porumbului sau munceşte în grădina proprie, eleva reuşeşte să fie de 10 şi să ia premii la olimpiadele şcolare. În acest an şcolar, s-a calificat la faza naţională a olimpiadelor de matematică şi chimie.

Mădălina învaţă la Şcoala Gimnazială „Nica Barbu Locusteanu“ din Leu. Este elevă în clasa a VIII-a, dar face performanţă din clasele primare. „Am început să particip la concursuri din clasa a IIII-a. Îmi place foarte mult matematica, la fel ca şi mamei mele care s-a ocupat de mine de mică să îmi trezească interesul pentru această disciplină. Am participat la diverse concursuri judeţene cum sunt «Arhimede», «Sfera», «Năstăşel» şi am obţinut premiul I. În clasa a VI-a m-am calificat şi la etapa naţională şi am obţinut menţiune“, povesteşte eleva. Dar nu numai matematica este o disciplină destul de uşoară pentru Mădălina, ci şi fizica şi chimia. În anul şcolar trecut a participat la concursul naţional de fizică şi chimie, unde a obţinut a patra medie la nivel naţional. A obţinut menţiune şi la olimpiada de chimie. În acest an şcolar, s-a calificat la faza naţională a olimpiadelor de matematică şi chimie.

Petrece şi opt ore la şcoală

Deşi calificarea la două discipline cum sunt matematica şi chimia este o performanţă greu de obţinut, Mădălina nu poate să se bucure de acest lucru şi să participe la ambele olimpiade naţionale, pentru că se derulează în aceeaşi perioadă. A ales însă chimia, având şi argumente.
„Îmi doresc să devin medic şi cred că mă va ajuta mai mult să fac performanţă la chimie“, spune eleva. Olimpiada naţională de chimie se va derula în perioada 7-11 aprilie, la Iaşi. Până atunci se pregăteşte intens.
„Lucrez de patru săptămâni încontinuu. Vin la şcoală la 8.00 şi plec acasă la ora 16.30. Stau mereu peste program ca să lucrez cu profesorul de la clasă“, spune Mădălina. Lucrează împreună cu profesoara Angela Grigorescu, care i-a trezit curiozitatea pentru această disciplină. Pregătirea ei nu se opreşte însă la şcoală. Odată ce ajunge acasă, Mădălina mai dedică două ore din timpul ei tot pregătirii pentru olimpiada de chimie. Îşi doreşte să obţină un punctaj cât mai mare. Se pregăteşte şi pentru viaţa de licean. Îşi doreşte să devină elevă la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova. „Acolo învaţă şi sora mea şi ştiu că se face carte. Mi-a povestit cum este şi îmi doresc să devin elevă a acestui colegiu. Sper ca şi la evaluarea naţională să obţin note mari“, spune cu emoţie Mădălina. Speranţele elevei sunt alimentate şi de rezultatele de la clasă. În toţi anii de gimnaziu a avut numai medii de zece.

Munca o relaxează

Când nu este ocupată cu pregătirea pentru şcoală, Mădălinei Stănăşel îi place să citească, să asculte muzică şi să-şi ajute părinţii. „Noi locuim la ţară şi avem gospodărie destul de mare în care trebuie multe lucruri făcute. Mă ocup de grădină. Am pus cartofi şi avem şi un mic solar, unde sap şi ud. Eu nu o consider o muncă propriu-zisă, ci mai mult un mjloc de relaxare. Dau şi la animale, fac şi curat în casă. Tot ce este nevoie“, spune Mădălina. De hărnicia elevei au aflat şi cadrele didactice.
„Anul trecut, când am sunat-o pentru că s-a califiact la fizică, nu am găsit-o acasă. Am încercat de mai multe ori şi pe seară mi-a răspuns şi mi-a spus că a fost la prăşit de porumb. Atât de mult m-a impresionat… Sunt foarte puţini copiii care mai ştiu să respecte valorile adevărate ale acestei societăţi“, spune profesoara Angela Grigorescu. Prin munca depusă acasă Mădălina spune că simte că „este principalul sprijin al familiei“, care, la rândul său, o încurajează să meargă mai departe ori de câte ori obţine premii la şcoală. De altfel, cadrele didactice văd în eleva Mădălina Stănăşel un exemplu de urmat şi o elevă care va reuşi să devină ceea ce şi-a propus, chiar dacă s-a născut în mediul rural.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS