10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul viceprimar din Severin, trimis în judecată pentru fraudă

Fostul viceprimar din Severin, trimis în judecată pentru fraudă

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a opt persoane, printre care se află Mircea Sevastian Grosu (foto), fostul viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin. Acesta este acuzat abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. Teodor Pavelescu, fostul director general la SC Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu legat de trecerea ilegală a unui teren din proprietatea statului în circuitul civil.
În dosarul instrumentat de procurorii craioveni, mai sunt cercetaţi şi Nicolae Iancu, fost registrator-șef la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Mehedinți, Nelu Eugen Spătaru, fostul director (OCPI) Mehedinți, Răducu George Laciu, fost şef Serviciu patrimoniu la SC Hidroelectrica SA – Sucursala Porţile de Fier.
Ilinca Marta, notar public, a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani.
În dosarul care a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova, mai sunt acuzaţi Ion Marian Stoichescu, persoană fizică autorizată să întocmească documentaţii cadastrale, şi Delia Tudoroniu, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată.

Cumetrii, prietenii şi terenuri inundabile

Potrivit rechizitorului procurorilor, pe 25 iulie 2008, Delia Tudoroniu a cumpărat de la o persoană fizică suprafața de 300 mp teren neproductiv, situată în intravilanul comunei Hinova, învecinată la nord și la vest cu două terenuri inundabile, expropriate, aflate în administrarea SC Hidroelectrica SA.
Pe acest teren, aflat pe malul Dunării, Delia Tudoroniu dorea să construiască o pensiune turistică. Cum suprafața de 300 mp era insuficientă realizării unui astfel de obiectiv și nici nu avea ieșire la fluviu, aceasta s-ar fi preocupat să găsească o soluție pentru a intra în proprietatea unei suprafețe de teren mult mai mari.
În acest sens, ar fi apelat la sprijinul rudei sale prin alianță, viceprimarul Grosu, care l-a rândul său ar fi apelat la sprijinul directorului OCPI Mehedinți, Nelu Eugen Spătaru.
Profitând că terenul proprietatea publică a statului nu era înscris în Cartea Funciară, Nelu Eugen Spătaru ar fi identificat soluția formulării, de către Tudoroniu, a unei cereri de modificare a suprafeței.
Tot de la Nelu Eugen Spătaru ar fi venit și sugestia ca documentația cadastrală ce urma să fie atașată cererii să fie întocmită de persoana fizică autorizată Ion Marian Stoichescu, din orașul Strehaia, acesta fiind perceput ca persoană care s-ar abate ușor de la dispozițiile legii în efectuarea lucrărilor cadastrale.
Documentația respectivă ar fi fost întocmită fără ca Stoichescu să fi identificat și materializat limitele imobilului a cărui suprafață de 34.121 mp se cerea a fi înscrisă în Cartea Funciară.
Ulterior, aceste documente ar fi ajuns, prin intermediul viceprimarului Grosu, la Teodor Pavelescu. Acesta, în prezența viceprimarului, l-ar fi convocat în biroul său pe șeful Serviciului Patrimoniu, Răducu George Laciu, căruia i-ar fi prezentat documentația și i-ar fi cerut să facă cele necesare pentru semnarea procesului-verbal de vecinătate, deși coordonatele terenului respectiv se suprapuneau cu cele ale suprafeței, proprietatea statului, administrată de SC Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier.
După ce a reintrat în posesia documentației, Mircea Sevastian Grosu s-ar fi preocupat ca procesul-verbal să fie semnat și de ceilalți „vecini“. Mircea Sevastian Grosu l-a determinat pe Teodor Pavelescu să ateste, prin ștampila SC Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier, că vecinătățile indicate în cuprinsul procesului-verbal sunt reale și că este de acord cu acestea.

De la 300 mp la 34.121 mp, doar o ştampilă

La data de 19.11.2010, Delia Tudoroniu, cu rea-credință, a depus documentația cadastrală întocmită de Ion Marian Stoichescu la OCPI Mehedinți şi a solicitat recepția modificării suprafeței de la 300 mp la 34.121 mp și intabularea dreptului de proprietate asupra acesteia.
Aici, la rugămintea directorului OCPI, Nelu Eugen Spătaru, registratorul-șef Nicolae Iancu ar fi ignorat faptul că persoana desemnată cu soluționarea lucrării avea dubii asupra admisibilității cererii, fiind astfel incertă soluția ce urma a fi adoptată. La data de 22.11.2010, Nicolae Iancu ar fi semnat în locul registratorului respectiv încheierea de carte funciară nr. 24513.
În scopul ascunderii originii ilicite a terenului, în primăvara anului 2011, Mircea Sevastian Grosu, Nelu Eugen Spătaru și Delia Tudoroniu ar fi hotărât să dezmembreze terenul în suprafață de 34.121 mp și să transfere loturile rezultate din dezmembrare către alte persoane, introducându-le astfel în circuitul civil cu aparență de legalitate.
Pentru aceasta au apelat la notarul public Ilinca Marta, vecină cu părinții lui Nelu Eugen Spătaru, care ar fi acceptat să autentifice înscrisurile în lipsa unui titlu valabil de proprietate.
În cursul anului 2011, Marta  Ilinca, în calitate de notar public, la solicitarea Deliei Tudoroniu Delia, a acceptat să dezmembreze terenul în suprafață de 34.121 mp, în patru loturi cu suprafețe inegale. Ulterior, a transferat loturile rezultate din dezmembrare către alte persoane, prin acte autentice de vânzare-cumpărare, introducându-le astfel în circuitul civil cu aparență de legalitate, în scopul ascunderii originii ilicite a terenului respectiv.
Valoarea terenului în suprafață de 34.121 mp, de care statul a fost deposedat prin faptele celor opt, este de 1.074.620 de lei, echivalentul a 238.847 de euro, sumă cu care Ministerul Economiei s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin Deliei Tudoroniu, până la concurența sumei de 1.074.620 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS