14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal11 premii I la Concursul Internaţional „Craiova Piano“

11 premii I la Concursul Internaţional „Craiova Piano“

Liceul de Artă „Marin Sorescu“ a organizat, în perioada 28-30 martie, concursul internaţional „Craiova Piano“, ediţia
a VIII-a, la care au participat 73 de concurenţi din ţară şi din străinătate. S-au acordat 11 premii I, în cadrul unei gale ce a avut loc, ieri, la Filarmonica „Oltenia“.

Concurenţii înscrişi la „Craiova Piano“ sunt  elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 20 de ani şi provin din diverse şoli de muzică. „Dintre cei 73 de participanţi, 30 sunt din Bulgaria, Macedonia şi Croaţia. Restul sunt din România, 14 fiind elevi ai Liceului de Artă din Craiova. Competiţia se desfăşoară pe categorii de vârste. Cei mai mici candidaţi sunt de la clasa pregătitoare şi clasa I, ei intră în categoria A şi susţin reprezentaţii de 15 minute. Cei mai mari candidaţi au 20 de ani şi sunt în categoria G şi au repertorii de câte 40 de minute. Premiile constau în bani şi se acordă tot pe categorii de vârstă. Categoria A are premiu I de la 150 de lei, iar la categoria G se ajunge şi la 500 de lei. În plus, Mădălina Paşol, directoarea Institutului de Muzică din Bucureşti, va oferi premii speciale ce constau în bani şi cursuri“, a declarat Lucia Vlădoiu, directoarea Liceului de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova.

Trei premii I obţinute de elevi din Craiova

În urma jurizării competiţiei, s-au acordat 11 premii I, din care trei au rămas la Craiova. Cei trei ocupanţi ai primului loc pe podium sunt Ştefan Pretuleac, Adrian Radu şi Luca Popescu Neacşiu, elevi ai Liceului „Marin Sorescu“. Tot pe locul I s-au calificat şi Theodor Giurcanu din Iaşi, Sabin Bănescu din Râmnicu Vâlcea, Bogdan Marin Drăgănescu din Ploieşti, Ştefan Guţu din Piatra Neamţ, Marina Bratu din Târgovişte, Milla Mihova din Sofia, Alexandru Ţală din Bucureşti, Yoana Lambreva din Bulgaria. De altfel, în ceea ce priveşte elevii din Craiova, Ruben Natan Ghidiceanu, cel mai mic candidat, fiind în clasa pregătitoare, a obţinut premiul II, la fel ca şi Dimitrie Pretuleac, Andrei Mihai Surdu şi Cristina Tomescu. Premiul al III-lea a fost obţinut de Cho Ye-Jii şi Gabriela Maria Streche.

Turneu în Germania pentru un elev al Liceului de Artă

Juriul concursului internaţional „Craiova Piano“ a fost prezidat şi în acest an de maestrul Walter Krafft, care a oferit un premiu special ce constă într-un turneu în Germania. „Anul trecut, am desemnat pentru acest turneu pe Ştefan Pretuleac, care nu a cântat încă pe scenele internaţionale, dar urmează să susţină pe 10 mai un concert la Veneţia, iar anul acesta voi oferi şansa de a cânta în Germania elevului Radu Adrian, care va face un turneu pe scenele din München şi Bavaria“, a declarat maestrul Walter Krafft. De altfel, din partea directorului Institutului de Muzică din Bucureşti, Mădălina Paşol, au primit câte un premiu special Radu Adrian din Craiova şi Marina Bratu din Târgovişte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS