17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPedepse cu executare pentru corupţii din primărie

Pedepse cu executare pentru corupţii din primărie

\n

Curtea Supremă i-a găsit vinovaţi şi condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie pe fostul consilier local Aurel Bojenoiu, dar şi pe doi foşti funcţionari ai Serviciului Disciplina în Construcţii din cadrul Primăriei Craiova, Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă.

Povestea în dosarul de corupţie întocmit de procurorii anticorupţie pe numele fostului consilier Aurel Bojenoiu şi al foştilor funcţionari Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă îşi are începutul în toamna anului 2006, când Bojenoiu a început să tragă sforile pentru a obţine un teren pentru fiica sa.
Procurorii DNA au consemnat în rechizitoriu că, în toamna anului 2006, în mandatul edilului Antonie Solomon, Aurel Bojenoiu, consilier local la acea vreme, a obţinut fără licitaţie un teren al municipalităţii pentru firma SC TICSIM SRL, ai cărei asociaţi erau fiica şi ginerele lui – soţii Elena Cristina şi Ştefan Răzvan Tică. Potrivit anchetatorilor, terenul cu o suprafaţă de 110 mp, situat pe strada Dâmboviţa, a fost obţinut de Bojenoiu cu ajutorul unui raport întocmit în fals de Ionel Păpălă şi avizat de şeful Serviciului Disciplina în Construcţii, Gheorghe Daici. Procurorii au reţinut că Păpălă „a menţionat în fals că pe terenul solicitat de această firmă exista o construcţie provizorie“, dar şi că Păpălă l-a informat pe şeful său că pe terenul respectiv nu era nici o construcţie, însă cu toate acestea Gheorghe Daici a avizat raportul întocmit. Ulterior, pe 31 octombrie 2006, raportul falsificat de cei doi funcţionari ai Serviciului Disciplina în Construcţii s-a materializat într-o hotărâre a consiliului local, hotărâre pe care a votat-o inclusiv consilierul Bojenoiu. Potrivit legii, acesta din urmă trebuia să se abţină şi să nu voteze o hotărâre în favoarea familie sale. A votat însă şi a fost acuzat de conflict de interese.
Pe terenul obţinut de la primărie, TICSIM a ridicat un magazin de cartier, contractul de închiriere pentru cei 110 mp de teren fiind semnat cu primăria pe o perioadă de cinci ani (1 februarie 2007 – 1 februarie 2012). După expirare, municipalitatea nu a mai prelungit însă contractul, iar TICSIM a atacat în instanţă decizia funcţionarilor primăriei. A pierdut însă procesul, iar în aprilie 2013 magazinul a fost demolat de proprietari.

Toţi trei fac închisoare

Cei trei inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în decembrie 2008. Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă au fost acuzaţi de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals, iar Bojenoiu a fost deferit justiţiei pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese.
Pe 30 noiembrie 2010, magistraţii Curţii de Apel Craiova i-au condamnat pe cei trei inculpaţi la câte un an de închisoare cu executare, însă hotărârea a fost atacată cu recurs. În decembrie 2011, Curtea Supremă a hotărât ca dosarul să fie rejudecat de Curtea de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat din nou în februarie 2013. De data aceasta, Bojenoiu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, iar Daici şi Păpălă au primit un an şi patru luni, respectiv un an şi şase luni de închisoare cu executare pentru infracţiunile comise.
Tot în februarie, deşi hotărârea instanţei nu era definitivă, Daici şi Păpălă au plecat de la Serviciul Disciplina în Construcţii, serviciu mutat între timp la Poliţia Locală Craiova.
Inculpaţii au făcut din nou recurs, iar, joi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv. Magistraţii bucureşteni au hotărât ca Aurel Bojenoiu să execute un an şi jumătate de închisoare, iar Daici şi Păpălă – câte un an.
Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat pentru GdS că, până vineri seară, instanţa nu redactase şi nu trimisese mandatele de executare a pedepselor în baza cărora cei trei inculpaţi condamnaţi vor fi încarceraţi.
După ce vor ajunge în penitenciar şi după perioada de carantină, o comisie va stabili în ce regim îşi vor executa pedepsele Daici, Bojenoiu şi Păpălă. Fiind vorba de pedepse între un an şi un an şi jumătate de închisoare, cel mai probabil, cei trei vor fi transferaţi la Penitenciarul Pelendava, unde îşi ispăşeşte pedeapsa şi Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS