12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFlorin Piersic, un fascinant povestitor

Florin Piersic, un fascinant povestitor

http://www.youtube.com/watch?v=SJ621NxDp14

Marele actor Florin Piersic a revenit în Cetate Banilor, în faţa publicului oltean alături de Medeea Marinescu, cu „Străini în noapte“.

Spectacolul de teatru „Străini în noapte“, de Eric Assous, în regia lui Radu Beligan, o comedie romantică, în care răsturnările de situaţie şi minciuna se împletesc cu seducţia, dar care este şi o meditaţie pe tema trecerii timpului, l-a adus pe Florin Piersic pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. Amintirile şi poveştile din lumea teatrului şi nu numai au curs la ceas de seară. În decorul spectacolului, marele actor ne-a încântat cu naraţiunile sale. „Maestrul Beligan a fost la Paris acum şase ani şi a văzut spectacolul («Străini în noapte» – n.r.). Şi-a dat seama că textul este atractiv, i-a plăcut ceea ce se spunea pe scenă şi s-a gândit la mine. De cinci stagiuni jucăm această piesă. Avem oraşe în care am jucat de 20, 21 ori acest spectacol.
Când am jucat premiera la Opera Naţională din Bucureşti, a fost prezent şi Eric Assous, care a urcat pe scenă după spectacol şi a spus: «În această seară văzând spectacolul românilor («Străini în noapte» s-a jucat şi la Paris cu Alain Delon, în rolul principal- n.r) trebuie să vă mărturisec că mi-am rescris piesa». A fost grovaz. Noi am primit aşa un fel de imbold văzând că are un astfel de succes şi o jucăm de atunci. Eric Assous, care a scris textul pentru «Străini în noapte», a mai aşternut pe hârtie şi unul pentru mine, pe care am intenţia să-l joc împreună cu Florin Piersic Jr. Vârstele se potrivesc“, a povestit Florin Piersic.

Ora amintirilor

La ceasul naraţiunilor din teatru, Florin Piersic a retrăit bucuria aducerilor-aminte şi a povestit despre rolul său din „Oameni şi şoareci“ de John Steinbeck, care „a fost schimbarea radicală care s-a întâmplat cu mine în teatru. Jucam Lennie, un personajul cu o forţă herculiană şi cu mintea unui copil de trei ani. A fost un spectacol care avut un succes extraordinar nu numai în România. S-a jucat 13 ani şi am împlinit atunci când am jucat ultimul spectacol 1272 de reprezentaţii. A fost cea mai mare victorie pe care avut-o Teatrul Naţional din Bucureşti. Îmi aduc aminte de bucuria pe care am avut-o la Viena, când după spectacol în cea mai prestigioasă publicaţie a lor a apărut o cronică cu titlul: «Este o mândrie pentru un teatru să aibă asemenea actor. Florin Piersic în «Oameni şi şoareci». Le-am dat telefon mamei şi tatălui meu şi le-am spus: «A apărut o cronică cum n-am avut şi nu cred că o să mai am niciodată în teatru, la care tatăl meu a avut o replică: Ştim tot că am auzit la Europa Liberă. I-am spus: Taci dracu’ cu Europa Liberă, că mă arestează ăştia!….» Eram la Viena când m-a îmbrăţişat regizorul Alexandru Finţi, care a pus piesa, iar Zaharia Stancu a spus: «Sunt atât de fericit că eşti actorul meu»“. Faţa i se luminează actorului. Nu povesteşte, ci retrăieşte fiecare clipă „depusă“ înăuntru, cu disperarea anticarului de a nu pierde vreo vorbă, un chip, o atingere, o sclipire.
Nici în faţa publicului şirul istorisirilor nu s-a oprit. „Recunosc că trăiesc din amintirile de pe vremea când Amza Pellea era director la Naţionalul craiovean… În seara în care noi am jucat spectacolul «Coana Chiriţa» aici, o păsărică mi-a şoptit că de a doua zi de dimineaţă directorul teatrului va fi Amza Pellea. Aici, pe scena aceasta, Amza fiind acolo în lojă, la sfârşitul spectacolului am oprit aplauzele şi am făcut anunţul. Nu ştiţi ce s-a întâmplat… Toată sala s-a ridicat în picioare, Draga Olteanu era în lacrimi pentru că au fost colegi de aceeaşi generaţie, iar Amza a venit pe scenă. Gândiţi-vă ce simt eu astăzi, ce simt în general când urc pe această scenă, pe care odinioară am stat alături de dragul meu prieten. De aceea, eu ţin foarte tare la olteni, la Craiova, la tot ce se împrăştie pe aici prin jur“.
Dragostea pentru public, pentru teatru a marelui actor a ajuns până la ultimul spectator din sală, iar emoţiile reîntoarcerii pe scena pe care odinioară purta discuţii lungi cu dragul să prieten, Amza Pellea au atins coardele oricărui suflet sensibil.
Florin Piersic a încântat şi cucerit din nou cu harul său, descreţind chipuri încrâncenate şi bucurând suflete avide de fericire. O va face şi la sfârşit de aprilie, început de mai, când va reveni la Craiova cu un recital „Florin Piersic, pur şi simplu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS