13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConsilierii i-au făcut pe plac Olguţei: au ras chioşcurile de presă

Consilierii i-au făcut pe plac Olguţei: au ras chioşcurile de presă

http://www.youtube.com/watch?v=Lg6Vv6uCSfw

\n

Proiectele de hotărâre privind rezilierea contractelor cu Mediapress Investment SRL, principalul distribuitor de presă din oraş, au fost votate ieri de consilierii locali cu doar câteva abţineri şi un vot împotrivă. Efectul este devastator: craiovenii nu vor mai avea de unde să cumpere ziare, iar cei 155 de angajaţi ai Mediapress Investment îşi vor pierde locurile de muncă. Decizia finală o va lua Prefectura Dolj, care va da sau nu viză de legalitate.

Cele mai fierbinţi puncte de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local de ieri au fost, cum era de aşteptat, rezilierea contractelor cu Mediapress Investment SRL, cel mai mare distribuitor de presă din oraş. Municipalitatea şi-a motivat aceste decizii cu faptul că locurile în care erau vândute ziarele nu respectau anumite suprafeţe, dar şi că, pe lângă ziare, cărţi şi reviste, sunt comercializate produse din tutun şi băuturi răcoritoare. 
Consilierii locali au avut de făcut câteva remarce, legate şi de faptul că primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, nu a fost prezentă la şedinţă. „Din nou, îmi pare rău că nu este doamna primar în sală. Văd că primăria, în ultimul timp, are numai atitudini deloc constructive. La acest punct de pe ordinea de zi, nu vede nici o soluţie. Înţeleg că se doreşte anihilarea acestei reţele de difuzare a presei, dar nu văd o soluţie. La fel, nu am văzut o soluţie când s-au demolat chioşcurile, la fel nu văd nici o soluţie când se va demola stadionul. Văd că noi avem o atitudine distructivă (…) Probabil se va ajunge şi la cenzurarea internetului. Nu discutăm aspecte juridice sau tehnice, ci faptul că nu vedem o soluţie“, a fost de părere Marian Vasile, consilier local din partea PDL. Acesta s-a abţinut la punctul privind rezilierea primului contract, iar la cel de-al doilea a votat împotrivă.

„Dacă noi ne supărăm seara, a doua zi punem pe cineva să facă un control inopinat“

Ionel Pană, consilier local PPDD, a reclamat faptul că această societate nu a fost atenţionată că este în ilegalitate şi a menţionat că nu poate fi de acord cu aşa ceva. „Au fost foarte multe discuţii, cel puţin în presă, pe acest domeniu, şi e normal să fie. Poate că n-aş mai fi insistat, dar ieri am primit şi un document scris din partea Mediapress, ceea ce demonstrează că există, totuşi, pe undeva, un dezinteres faţă de modul în care se abordează problema faţă de o parte a presei. Noi suntem puşi aici să facem echilibru, să luăm decizii care, în primul rând, să fie legale. Cele două contracte care se supun spre reziliere au fost, aşa cum se specifică, încheiate în 1999 şi 2000. Au trecut ani întregi şi nu am văzut o intervenţie de-a lungul timpului prin care să atragem atenţia, prin care să spunem că acolo nu se desfăşoară activitatea în conformitate cu contractul. Din păcate, există lacune în ceea ce priveşte încheierea acelui contract şi, în calitate de consilier, nu pot să fiu de acord. E dreptul omului sau al societăţii de a ne duce în instanţă, dar eu nu pot să fiu de acord (cu proiectul – n.r.), sunt lucruri de bun-simţ. Nu dacă noi ne supărăm seara sau dormim pe jos noaptea, a doua zi punem pe cineva – aici a fost Poliţia Locală – să facă un control inopinat şi imediat, în secunda doi, reziliem contractul. Nu cred că aşa se lucrează nici cu presa, nici cu cetăţenii municipiului Craiova. Şi, în momentul în care nu eşti de acord sau reziliezi un contract, vii cu ceva în schimb“, a explicat Ionel Pană.

„Ce propune executivul se votează“

Reprezentantul Mediapress Investment, Paul Vijloi, a spus că este dezamăgit. „În 30 de minute s-a ajuns la punctul 30 (rezilierea primului contract – n.r.). Ce propune executivul se votează“, a spus Vijloi.
Acesta a explicat din nou că nu a fost făcut nici un fals în ceea ce priveşte contractele cu municipalitatea, explicând, totodată, faptul că i s-a spus că nu are nevoie de autorizaţie pentru chioşcuri. „Contractul s-a prelungit în 2010 până în 2020. Doamna primar a acuzat o anexă, nu ştiu ce anexă, care nici nu este ştampilată de cineva anume. Să dovedească, noi nu am făcut nici un fals. Noi am cerut, pentru mărirea chioşcurilor, certificat de urbanism. Am obţinut certificate de urbanism pe şase metri pătraţi, în care se specifică ce avize mai trebuie luate. Am luat avizele, am depus dosarele pentru fiecare chioşc pentru autorizare şi ni s-a răspuns că nu ne trebuie autorizare pentru chioşcuri“, a punctat Vijloi. Conform spuselor sale, societatea nu a fost notificată în legătură cu iniţiativa primarului de reziliere a contractelor, aflând totul de pe ordinea de zi a primăriei. Reprezentantul Mediapress Investment a mărturisit că, în cazul în care municipalitatea va scoate la licitaţie spaţii pentru difuzarea de presă, va mai participa. 
Hotărârile de consiliu local vor merge la Prefectura Dolj pentru viza de legalitate. Dacă prefectura va da această viză, municipalitatea va avea mână liberă pentru a demola cele 55 de chioşcuri. Contactat telefonic, prefectul de Dolj, Marius Deca, a precizat că este plecat din localitate din cauza unei probleme de sănătate în familie.

Consilierul judeţean Marcel Marcea: „un pumn în gura presei“

Scandalul rezilierii contractelor a ajuns şi în Consiliul Judeţean Dolj, întrunit câteva ore mai târziu în şedinţa ordinară lunară. Consilierul judeţean PDL, Marcel Marcea, a tras un semnal de alarmă în legătură cu imposibilitatea craiovenilor de a mai avea acces la informaţie. „Acest lucru reprezintă un pumn în gura presei. Auzim de la Consiliu Local Craiova că se întâmplă lucruri ca în Turcia. Pentru că astăzi sunt ziarele şi ziariştii cărora li se ia pâinea de la gură, pentru că legătura între ziarişti şi cetăţeni o reprezintă chioşcurile alea, bune, rele cum sunt, urâte, poate neestetice, dar asta era legătura. În ziarele alea ne dau şi pe noi, politicienii. Până la urmă şi noi suntem parte în acest lucru. Spre ce ne îndreptăm? Astăzi se întâmplă acest lucru cu chioşcurile de ziare, mâine se va întâmpla ca în Turcia cu Erdogan care opreşte Twiterul şi poimâine urmează televiziunile. O să propun în şedinţa viitoare ca să ia atitudine consiliul judeţean în legătură cu această problemă. Se putea rezolva foarte uşor printr-o intrare în legalitate. Astăzi, în acest judeţ, în timp ce preşedintele se duce să aducă milioane pentru judeţul Dolj, consiliul local şi PSD-ul, pentru că am fost la şedinţa de consiliu local şi trebuie să v-o asumaţi, astăzi au trimis 155 de oameni acasă. Şi mai am încă o rugăminte – stimaţi colegi de la PNL – preşedintele dumneavoastră, dl. Crin Antonescu, a spus că sunteţi în opoziţie. În opoziţie cu faptele antidemocratice. Astăzi, toţi consilierii dumneavoastră locali au votat ca nişte ghiocei, pentru demolarea chioşcurilor. Alegeţi-vă şi hotărâţi drumul pe care sunteţi“, a spus Marcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS