9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPreşedintele CJ Dolj s-a întâlnit cu guvernatorul districtului Vratsa

Preşedintele CJ Dolj s-a întâlnit cu guvernatorul districtului Vratsa

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a primit ieri la Palatul Administrativ din Craiova, vizita unei delegaţii conduse de guvernatorul districtului Vratsa din Bulgaria, Ventsislav Vasilev.
Discuţiile purtate în sala de şedinţe a CJ au vizat în principal subiectul fondurilor europene disponibile în cadrul exerciţiului financiar 2014 – 2020 al Uniunii Europene.
În acest context, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a insistat asupra necesităţii de a fi identificate şi promovate obiective de interes comun pentru cele două regiuni, priorităţi care vor fi dezbătute şi în cadrul următoarei întâlniri bilaterale a prim-miniştrilor din România, Bulgaria şi Serbia, programată să se desfăşoare la Craiova.
„A fost o plăcere să îl avem ca oaspete pe domnul Ventsislav Vasilev, guvernatorul districtului Vratsa, regiune de care ne leagă o îndelungată şi fructuoasă relaţie de colaborare, care s-a concretizat inclusiv în accesarea unor proiecte comune, finanţate din fonduri comunitare, prin programele de cooperare transfrontalieră. Această întrevedere ne-a oferit ocazia de a privi în perspectivă, către ceea ce va presupune continuarea conlucrării noastre în viitor, în special în perioada de finanţare 2014 – 2020, care aduce noi şi importante posibilităţi de dezvoltare pentru comunităţile aflate de o parte şi de alta a Dunării. Aici mă refer atât la mecanismele financiare deja cunoscute, la care am recurs cu succes în trecut, cât şi la strategia macroregională a Uniunii Europene privind zonele riverane.
În acest sens, am adus în discuţie, în cadrul întrevederii cu guvernatorul districtului Vratsa, un aspect al colaborării noastre pe care eu îl consider cât se poate de necesar – acela de a identifica, în perioada imediat următoare, un set de priorităţi investiţionale care să răspundă unor probleme comune şi pentru care să ne mobilizăm împreună, în vederea accesării fondurilor europene.
Avem şi avantajul întâlnirii trilaterale la cel mai înalt nivel, a şefilor de guverne din România, Bulgaria şi Serbia, despre care prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că va fi găzduită de capitala Olteniei, Craiova. Vorbim despre un eveniment de amploare, dar şi o şansă de care vom profita pentru a expune priorităţile şi liniile strategice de evoluţie pentru regiunea transdunăreană Dolj – Vratsa.
Am fost plăcut surprins să constat interesul manifestat de oaspeţii noştri din Vratsa pentru Aeroportul Craiova, un obiectiv al Consiliului Judeţean Dolj în dezvoltarea căruia am investit în ultimii ani, pentru că am crezut foarte mult în necesitatea sa, ca importantă poartă de intrare în Oltenia a turiştilor şi a investitorilor străini.
Avem, iată, încă o confirmare a succesului acestui proiect, guvernatorul districtului Vratsa exprimându-şi interesul pentru crearea unor legături rutiere care să faciliteze accesul călătorilor din Bulgaria către Aeroportul Craiova.

Dezbateri privind implicaţiile construirii unui nou reactor la Kozlodui

Tot în cadrul acestei întâlniri, am discutat despre organizarea, la sfârşitul lunii viitoare, a unei reuniuni comune, cu participarea primarilor de localităţi riverane Dunării, din Dolj şi din Vratsa, şi a reprezentanţilor unor instituţii de specialitate, reuniune în care vor fi dezbătute implicaţiile construirii unui nou reactor la centrala nucleară de la Kozlodui.
Sunt încă proaspete în memoria noastră evenimentele de la Cernobîl şi din Japonia, care au creat în rândul populaţiei o justificată îngrijorare legată de un eventual accident nuclear.
Privim cu atenţie orice eveniment produs în zona Kozlodui, atât în ceea ce priveşte realizarea unui nou reactor, cât şi a depozitului de deşeuri radioactive, care ar putea avea un impact negativ asupra judeţului nostru. În plus, în ultimii ani am primit o serie de sesizări în acest sens de la oameni care locuiesc în sudul Doljului, preocupaţi de consecinţele pe care ar putea să le aibă asupra mediului şi, în definitiv, asupra sănătăţii.
Suntem, în concluzie, disponibili şi deschişi participării la discuţii privind acest subiect sensibil, care ne preocupă mult şi pe noi. De altfel, chiar şi legislaţia europeană impune organizarea unor astfel de întâlniri, pentru că o corectă şi echilibrată analiză se impune, după cum se impune şi informarea largă a populaţiei pe această temă.
Buna colaborare care ne leagă de Vratsa şi de domnul guvernator Ventsislav Vasilev va continua pe viitor şi vom rămâne puternic conectaţi, şi unii, şi ceilalţi, la realităţile şi perspectivele regiunii noastre. Această prietenie care s-a legat între noi trebuie să se concretizeze şi pe mai departe în rezultate pozitive, pentru că, aşa cum se întâmplă de obicei, prietenii fac lucruri bune împreună“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
La întâlnirea desfăşurată ieri, alături de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, au mai participat vicepreşedintele Cristinel Iovan, secretarul judeţului Dolj, Gheorghe Barbărasă, şi directorul Direcţiei Afaceri Europene a instituţiei, Ileana Măjină. Din delegaţia bulgară condusă de guvernatorul Ventsislav Vasilev au mai făcut parte secretarul general al districtului Vratsa, Slavi Dimitrov, şi şefa Departamentului Proiecte Fonduri Europene din cadrul Primăriei Vratsa, Tsvetana Ivanova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS