17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProblemele asociaţiilor de proprietari, rezolvate în instanţă

Problemele asociaţiilor de proprietari, rezolvate în instanţă

\n

Mai multe asociaţii de proprietari din Craiova au fost date în judecată de Termoficare sau Compania de Apă, care încearcă să recupereze banii pentru facturile restante, bani care au intrat în multe cazuri în buzunarele administratorilor. La rândul lor, în timp ce penalităţile curg, asociaţiile dau în judecată locatarii rău-platnici şi se constituie părţi civile în procesele în care sunt judecaţi administratorii hoţi.
Lista administratorilor condamnaţi pentru delapidarea asociaţiilor de locatari la care au lucrat este destul de lungă. Augustina Sîrbu, fostă administratoare la Asociaţia nr. 2 George Enescu, a fost condamnată la doi ani şi şase luni cu suspendare şi a fost obligată să returneze asociaţiei suma de 159.871 de lei.
Elena Stoica, fosta administratoare şi casieră a Asociaţiilor nr. 1 Mai Baracă, 4 Mareşal Antonescu şi 3 Nicolae Titulescu, a fost condamnată la un an şi şase luni cu suspendare şi obligată să returneze Asociaţiei 1 Mai Baracă suma de 6.158 de lei.
Şi fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 1 „Sabba Ştefănescu“ din Craiova, Carmen Coşoveanu, a fost condamnată definitiv la cinci ani de închisoare cu executare şi obligată să înapoieze asociaţiei suma de 541.463 de lei.
Monica Militaru, fosta administratoare a Asociaţiei nr. 13 Valea Roşie, a primit un an de închisoare cu suspendare şi a fost obligată la plata către asociaţie a sumei de 232.929 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat.
Elena Stanciu, fostă administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 13 Lăpuş-Argeş, a fost condamnată pentru delapidare şi fals la cinci ani de închisoare cu executare şi obligată la achitarea sumei de 269.277 de lei.
Alt caz este al Mihaelei Oprica, fosta administratoare a Asociaţiei de proprietari IJK şi a Asociaţiei 49 de apartamente. Femeia a fost condamnată la sfârşitul lunii ianuarie la cinci ani de închisoare pentru o delapidare de 124.010 de lei, bani pe care trebuie să-i dea înapoi.

Judecată pe bani

Deşi, în cazurile de mai sus, instanţele au obligat foştii administratori să înapoieze banii furaţi, sumele nu au intrat nici până acum în conturile asociaţiilor. Banii trebuie recuperaţi tot în instanţă, unde se obţine încuviinţare executării silite, după care se apelează la un executor. Abia după aceea se trece la executarea bunurilor foştilor administratori, dacă mai au bunuri pe numele lor.
Între timp, Termoficarea sau Regia de Apă se adresează instanţei de judecată pentru a recupera banii furaţi de la asociaţii, iar în majoritatea cazurilor au câştig de cauză.
De exemplu, Asociaţia de Locatari nr. SO2 Craioviţa Nouă a fost dată în judecată de Regia de Termoficare, iar Judecătoria Craiova a dispus ca asociaţia „să plătească creditoarei suma de 61.891 de lei, reprezentând contravaloarea facturilor acceptate la plată pentru consumul de energie termică din perioada 3-12.2010“.
Între timp, în decembrie 2013, fosta administratoare a Asociaţiei de Locatari nr. SO2, Marilena Predescu, a fost condamnată la cinci ani de închisoare şi obligată să restituie suma de 221.757 de lei. În prezent, acest dosar este pe rolul Curţii de Apel Craiova, care judecă recursul inculpatei. Până când hotărârea instanţei va rămâne definitivă, iar banii se vor întoarce în bugetul asociaţiei, penalităţile puse de Termoficare şi Regia de Apă cresc.
Un caz asemănător se întâlneşte şi la Asociaţia de Proprietari nr. 13 Lăpuş Argeş. Elena Stanciu, fosta administratoare, trebuie să înapoieze suma de 269.277 de lei, în urma unei hotărâri a instanţei din iunie 2013. Procurorii au reţinut că banii au fost sustraşi de femeie în perioada 2002-2011, „prin falsificarea documentelor de încasări, respectiv înregistrarea în mod intenţionat în registrul de casă zilnic a unor sume mai mici faţă de cele încasate pe bază de chitanţă, precum şi prin nepreluarea soldurilor zilnice“. Înainte ca fosta administratoare să fie condamnată, Regia de Termificare a dat asociaţia în judecată, iar instanţa a dispus ca asociaţia să achite suma de 39.398 de lei, reprezentând numai penalităţile de întârziere din facturile din perioada ianuarie – decembrie 2008.
În cazul Asociaţiei de Proprietari nr. 1A Craioviţa Nouă, fosta administratoare, Doina Liana Paraschiv, a fost trimisă în judecată pentru o „gaură“ de aproximativ 450.000 de lei în bugetul asociaţiei, dosarul fiind în prezent pe rolul Judecătoriei Craiova.
Compania de Apă a dat în judecată asociaţia şi a obligat-o să-i achite suma de 339.350 de lei, reprezentând contravaloarea serviciilor apă-canal şi penalităţi de întârziere.

„Ajungem la un blocaj total“

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Craiova spun că ar trebui găsită o soluţie pentru a se putea ieşi din acest cerc vicios, care nu duce nicăieri şi face numai să crească penalităţile de întârziere.
Astfel, preşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari (UJALP), Ilie Preda, a explicat pentru Gazeta de Sud că, de obicei, acţiunile în instanţă nu ajută pe nimeni şi ar trebui căutată o cale pentru ieşirea din acest blocaj.
„Recuperarea banilor de la foştii administratori se face greu şi numai prin intermediul avocaţilor. În cazul acţiunilor făcute de Termoficare sau Regia de Apă, lucrurile sunt cam la fel. Chiar dacă obţin banii în instanţă, dacă asociaţiile nu au bani în cont nu au ce face, nu au ce executa. Râmân cu hârtia de la instanţă în mână. Trebuie căutate soluţii de ieşire, pentru că ajungem la un blocaj total aşa. O idee ar fi să încerce regiile să recupereze direct banii de la cei care au furat sau să se aplice un fel de insolvenţă a asociaţiilor. În plus, ar trebui să fie îngheţate penalităţile în aceste cazuri. Sunt situaţii în care datoria este de un miliard de lei vechi, iar penalităţile, de trei miliarde. Nu se ajunge nicăieri în felul acesta, mai rău se afundă“, a explicat Ilie Preda.
Preşedintele UJALP a mai spus că, în prezent, se poartă discuţii pentru a se reuşi măcar să nu mai curgă penalităţile pentru apartamentele pierdute în instanţă de proprietarii rău-platnci. Pe lângă problemele furturilor administratorilor şi penalităţilor regiilor, asociaţiile îi au pe cap şi pe rău-platnici, cei mai „şifonaţi“ din acestă situaţie ieşind proprietarii care îşi plătesc dările la zi. „Cu cei care au datorii mari rezolvăm în instanţă, pentru că sunt executaţi. Nu ne înţelegem cu cei cu datorii mai mici, de până în 1.000 de lei, care nu înţeleg că, adunaţi cu sutele, datoriile lor sunt destul de mari. Îi mai speriem cu executorii şi ne descurcăm cum putem“, a mai spus Preda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS