16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRecalificări pe bandă rulantă din dorinţa de a-şi găsi un serviciu

Recalificări pe bandă rulantă din dorinţa de a-şi găsi un serviciu

http://www.youtube.com/watch?v=IdFhN0QoS2c

Sălile în care sunt organizate cursurile de recalificare oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj sunt pline de şomeri. Aceştia susţin că şansele de a-şi găsi un loc de muncă în Craiova sunt foarte mici sau chiar nule, tocmai de aceea încearcă să urmeze cât mai multe cursuri de recalificare, de cele mai multe ori chiar sub nivelul lor de pregătire.

Fie că sunt absolvenţi de liceu sau deţinători de diplome universitare cu mastere în domeniile studiate, toţi au acelaşi scop: găsirea unui loc de muncă. Sunt şomeri, mulţi dintre ei aflaţi în căutarea unei surse de venit din care să trăiască. „Pregătirea mea de bază este mecanic agricol tractoare, însă cu o astfel de calificare nu am nici o şansă să îmi găsesc un serviciu. Am lucrat mult timp în construcţii, am fost plecat în străinătate, unde am muncit într-o fabrică, la cules de măsline, apoi, în Spania, la cules de căpşune. Acum sunt şomer şi vreau să mă înscriu la cursuri de comunicare în limba engleză sau cursuri de frizer. Mă gândesc că, dacă învăţ cât de cât engleza, am mai multe şanse de a-mi găsi un loc de muncă în străinătate, pentru că în ţară nu am nici una…“, a spus Ionuţ Valentin, 33 de ani, din Craiova. Mihai Pârjol are 25 de ani şi este inginer topograf. Îşi caută un loc de muncă din 2012, însă în zadar: „Mi-am dorit foarte mult să lucrez în domeniul în care m-am pregătit. Şansele mele însă sunt zero… Acum am solicitat la AJOFM un curs de manager de proiect, sper ca în urma acestei calificări să am şanse mai mari de angajare. Am luat foarte în serios ideea de a pleca din Craiova, vreau să-mi găsesc de muncă în Bucureşti sau în Timişoara. Sunt extrem de dezamăgit de oferta de pe piaţa muncii din zona noastră“. În aceeaşi situaţie se află şi Alexandru Gogomeanu. Este absolvent de facultate, licenţiat în marketing. De patru luni încearcă să îşi găsească un job, însă până acum nu a reuşit. În prezent urmează cursul de formare pentru introducere date. „Sper ca după ce obţin calificarea să am şanse mai mari de angajare. Am luat în calcul chiar şi ideea de a pleca din ţară, însă şi pentru acest lucru este nevoie de bani“, a spus tânărul.
Am întâlnit la cursurile de formare şi o absolventă a Institutului Politehnic Bucureşti. Povestea ei este însă aparte. Nu a muncit niciodată. A preferat să stea acasă, să-şi crească şi să supravegheze copiii. După 20 de ani de la absolvire, când copiii sunt deja mari, s-a gândit că este timpul să facă ceva, să îşi găsească un loc de muncă, să se simtă împlinită şi din punct de vedere profesional. Am găsit-o la cursul de Introducere date. „Mi-am dedicat tot timpul, până în acest moment, copiilor mei. Acum a venit timpul să mă gândesc şi la mine, însă lipsa experienţei în muncă îşi spune cuvântul. Primesc refuzuri tocmai din acest motiv, iar acest lucru m-a determinat să încerc să mă recalific pe meserii de actualitate. După ce termin acest curs, doresc să mă înscriu la alte două cursuri: unul de contabil şi altul pentru administrator imobile“, a spus Cristina A., din Craiova.

Peste 800 de femei doljene aflate în şomaj s-au recalificat în 2013

Reprezentanţii AJOFM Dolj susţin că primesc permanent înscrieri pentru cursuri de recalificare şi nu de puţine ori s-au întâlnit cu situaţii în care oameni cu studii superioare solicită cursuri de formare pentru persoanele cu studii medii. Doar anul trecut, de exemplu, au fost organizate 84 de programe de formare profesională pentru 31 de meserii, la care au participat 1.623 de persoane, dintre care 833 de femei. „Ca urmare a absolvirii cursurilor de formare profesională, 525 de persoane au fost încadrate în muncă în meseria pentru care s-au calificat. În această perioadă, AJOFM are o ofertă variată pentru şomerii care doresc să se recalifice. Aceştia au început deja şase programe de formare profesională pentru următoarele meserii: recepţioner – 16 persoane, administrator imobile – 19 persoane; comunicare în limba engleză – 14 persoane; manager proiect – 21 de persoane; manager resurse umane – 22 de persoane; masor – 14 persoane. Programele de formare profesională sunt gratuite pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, înregistrate la agenţie, şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi, aflaţi în una din următoarele situaţii: nu au loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare; nu au putut ocupa un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ; nu au putut ocupa un loc de muncă după repatriere sau eliberare din detenţie etc.“, a menţionat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt la AJOFM Dolj. Tot de cursuri gratuite pot beneficia şi persoanele care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri lunare mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă. Accesul la programele de formare profesională se face în urma activităţii de informare şi consiliere profesională sau de mediere. Pe lângă cursurile menţionate, şomerii se pot recalifica şi ca administratori imobile, asistent de gestiune, barman, coafor, cofetar, confecţioner, electrician întreţinere şi reparaţii etc.

Mulţi şomeri au pretenţii nerealiste

Consilierii care interacţionează direct cu toţi aceşti şomeri ce se înscriu la cursuri de formare susţin că, de multe ori, din nefericire, aşteptările acestor oameni sunt mult prea mari şi nu concordă cu ce se întâmplă pe piaţa muncii. „Nu este suficient să urmezi un curs, contează foarte mult şi modul în care se prezintă în faţa angajatorului, experienţa pe care persoana o are în câmpul muncii, dorinţa acesteia de a desfăşura o activitate. Sunt persoane care spun că ele vor un program flexibil, dar au pretenţii la salarii foarte mari, pe care doar odată cu dobândirea vechimii au şanse să le obţină“, a menţionat Ileana Vasile, consilier la Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS