16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria a „spart“ 100.000 de euro pe plante şi echipamente de sport

Primăria a „spart“ 100.000 de euro pe plante şi echipamente de sport

\n

O sută de mii de euro. Aceasta este suma pe care Primăria Craiova trebuie să o justifice în faţa oamenilor şi, de ce nu, a organelor de anchetă. Cu aceşti bani, primăria a cumpărat fără licitaţie publică, de la o singură firmă din Bucureşti, Cris Garden, figurine din plante de diferite forme şi echipamente pentru sport în aer liber. Dacă echipamentele, cumpărate la preţuri piperate, pot fi văzute cu ochiul liber la un loc de joacă dintr-un cartier craiovean, figurinele au dispărut misterios. Ca să poată face şmecheria cu achiziţia directă, primăria a calculat preţurile de aşa natură încât să fie mai mici cu doar câteva sute de euro decât pragul maxim peste care era obligată să organizeze licitaţie publică.

GdS a atras atenţia de mai multe ori asupra oportunităţii şi legalităţii cumpărăturilor directe efectuate de Primăria Craiova anul trecut. Este vorba de o suma de o sută de mii de euro pe care municipalitatea a cheltuit-o după bunul plac. Pentru o administraţie care se doreşte transparentă în privinţa cheltuirii banilor publici, normal era să organizeze o licitaţie publică la care ar fi putut participa mai multe firme şi la care, implicit, preţul plătit din fonduri publice ar fi fost mai mic datorită concurenţei. Primăria a procedat exact invers.
Dincolo de acest aspect, mari semne de întrebare sunt şi în privinţa oportunităţii acestor achiziţii. Avea Craiova nevoie de figurine din plante de zeci de mii de lei bucata când primăria s-a plâns la prima zăpadă mai serioasă că nu îi ajung utilajele de deszăpezire? Unde mai pui că aceste figurine au dispărut ca prin minune, deşi s-a cheltuit o avere pe ele. Avea Craiova nevoie de echipamente sportive, gen mese de tenis, panouri de baschet sau porţi de fotbal de zeci de mii de lei fiecare atâta timp cât str ăzile arată cum arată? Dar să le luăm pe rând.

Figurinele, uite-le, nu-s!

În iunie anul trecut, GdS scria despre figurinele acoperite cu verdeaţă cu care primăria a împodobit sensurile giratorii din oraş. Figurinele nu au fost realizate de Regia de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) din subordinea municipalităţii, aşa cum ar fi putut crede craiovenii, ci au fost cumpărate pe bani grei. Ce au putut vedea craiovenii în intersecţii? Ba o maşină de curse, ba un elicopter sau o caracatiţă, toate au fost motiv de laudă pentru primar, care scotea în evidenţă lucrurile bune pe care le face. Olguţa nu a suflat însă o vorbă despre costurile suportate din bugetul RAADPFL, lăsând astfel să se înţeleagă că minunatele obiecte au fost realizate chiar de regie. Lucru perfect normal atâta timp cât construirea scheletelor metalice şi îmbrăcarea lor cu verdeaţă ar fi fost floare la ureche pentru RAADPFL.
Ei bine, scheletele metalice au scos bani frumoşi din bugetul regiei.
De exemplu, pentru achiziţionarea unui schelet metalic în formă de cerb, RAADPFL a cheltuit 2.640 de lei, adică peste 600 de euro. Şi mai scump a fost scheletul metalic în formă de crocodil, pe care regia a cheltuit 3.840 de lei, aproximativ 800 de euro. Peste 2.000 de lei a costat alt schelet metalic de cerb, dar ceva mai mic. Un adevărat „chilipir“ s-au dovedit scheletele metalice în formă de elicopter şi de caracatiţă, care au costat doar 746 de lei fiecare. Pentru diversitate, RAADPFL a achiziţionat şi o formă metalică – delfin cu cerc – pentru care a plătit 2.200 de lei. Regia a mai scos din conturi aproape 2.500 de lei pentru Turnul Eiffel – formă metalică şi 746 de lei pentru un schelet metalic în formă de fluture. Un preţ mai mare l-a avut elefantul din metal, care a fost cumpărat cu 2.200 de lei. RAADPFL şi-a completat lista de cumpărături de obiecte pe care le putea realiza singură cu o formă metalică – fântână pe care a plătit circa 3.200 de lei şi cu un surfer de 2.200 de lei. Cu obiectele de mai sus, RAADPFL doar şi-a deschis apetitul pentru shopping. Şi asta, pentru că a trecut la achiziţii mult mai „valoaroase“. Prima dintre ele este o structură metalică de tip velier cu catarge având înălţimea de doi metri şi lungimea de 1,8 metri. „Structura“ metalică, o sârmă mai groasă de fapt, a costat, atenţie… 13.524 de lei, adică 3.100 de euro. Şi, pentru că oraşul nu putea respira fără o formă metalică de tip cal cu jocheu, regia s-a mai „uşurat“ de 12.215 lei. Probabil, jocheul din sârmă era la ofertă, pentru că RAADPFL a cumpărat două bucăţi, deci a plătit 24.430 de lei.

Panseluţa cu tulpină viguroasă

La beţia de culori din spaţiile verzi ale oraşului, o contribuţie aparte au avut-o panseluţele cumpărate de RAADPFL cu bani grei. Regia a dorit să-i demonstreze primarului că este mai simplu să cumperi de pe piaţă flori decât să le cultivi şi creşti în pepiniera proprie. Şi nu a cumpărat cât să-i construiască Olguţei un foişor, ci a cumpărat angro – 39.079 de panseluţe viola. Nu este vorba despre orice fel de panseluţe, ci de unele viguroase. Conform cerinţelor din anunţul publicat de RAADPFL în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, „plantele trebuie să fie dezvoltate încât să fie bune de plantat în pământ“, să aibă „talia de 10 cm“, „rădăcina la livrare să fie bine ramificată în pământul din alveolă“, „plantele să fie bine ramificate la partea vegetativă şi dezvoltate la nivelul de boboc floral, în sensul că trebuie să se deosebească culoarea petalelor“. De asemenea, un criteriu decisiv în alegerea panseluţelor viola a fost tulpina, care trebuia „să fie viguroasă“. O singură panseluţă cu talia de zece centimetri şi tulpină viguroasă a costat 1,08 lei, deci regia a plătit în total aproape 40.000 de lei. Adunate, scheletele metalice şi panseluţele au costat peste 100.000 de lei. Fără TVA, fără licitaţie.
Pe cât de neaşteptat şi neanunţat au apărut figurinele în sensurile giratorii, pe atât de repede au dispărut. Unde? Teoretic, ar fi trebuit să ajungă în custodia RAADPFL, regia care le-a cumpărat. GdS a efectuat ieri o „vizită“ în Parcul „Romanescu“, locul unde se depozitează astfel de bunuri. Nici urmă de ele. Angajaţii de acolo ne-au spus că figurinele s-au întors la Bucureşti şi că ele nu au fost cumpărate, ci oferite gratis primăriei. Atunci pe ce a cheltuit RAADPFL cele peste o sută de mii de lei fără TVA? Mergem mai departe.

Figurina în formă de cal, la preţ de maşină nouă

La cinci luni distanţă de prima achiziţie efectuată prin intermediul regiei din subordine, primăriei i-a venit iar cheful de cumpărături directe. Aşa că a pus la bătaie o sumă de 2,5 ori mai mare. Ce a cumpărat? Alte figurine, mai mari şi mai scumpe, şi echipamente de sport în aer liber. Tot fără licitaţie. Dacă în cazul primelor figurine achiziţionate, ele au putut fi zărite o perioadă în sensurile giratorii, acestea din urmă sunt ţinute la secret. Dacă există cumva. Pe ce a cheltuit acum primăria banii craiovenilor? Pe un urs din conifere confecţionat din juniperus, cu o înălţime de un metru şi jumătate, primăria a dat 4.350 de lei. Şi nu s-a mulţumit cu unul, ci a cumpărat patru. „Planta să fie plasată într-un vas; forma din conifere să fie rezistentă la condiţiile climatice ale zonei; structura cu plantă să aibă acoperire integrală; înălţimea să fie de minimum 140 cm; prezentarea să fie în container. Obiectul achiziţiei de produse are inclus şi montajul acestora. Perioada de garanţie să fie de minimum 12 luni de la recepţia acestuia“, menţionează primăria în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
De la figurine în formă de urs, municipalitatea a trecut la cele în formă de cal. Dar la ce preţ? 35.529 de lei. Şi nu s-a rezumat la o bucată, ci a cumpărat două. „Formă din conifer în container, model cal, confecţionată din cupressocyparis leylandii, dimensiuni 240/260 cm. Garanţie produs: 12 luni“, se arată în descrierea de pe SEAP. Primăria a trecut de la registrul animal la cel de societate. Şi-a cumpărat o figurină din plante reprezentând un ceainic. La ceainic avea nevoie şi de ce ceşti, nu? Aşa că municipalitatea a mai „scuturat“ din bugetul local o sumă frumuşică pentru achiziţionarea a şase figurine reprezentând o ceaşcă cu farfurie: 6.200 de lei bucata. Cât au costat ele în total? 132.258 de lei, adică 29.796 de euro. Veţi vedea mai încolo şmecheria legată de această sumă. Într-un răspuns trimis GdS, semnat de primarul Lia Olguţa Vasilescu, primăria spune următoarele: „Figurinele din plante au fost achiziţionate în luna decembrie 2013. Acestea au fost predate în custodie RAADPFL Craiova, amplasarea lor în oraş realizându-se când condiţiile climaterice o vor permite. S-a ales varianta cumpărării directe, întrucât valoarea estimată a achiziţiei nu depăşeşte echivalentul în lei a 30.000 de euro exclusiv TVA, iar în conformitate cu articolul 19 din OUG nr. 34/2006 autoritatea contractantă achiziţionează direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei nu depăşeşte echivalentul în lei a 30.000 de euro exclusiv TVA pentru fiecare achiziţie de produse ori servicii, respectiv a 100.000 de euro exclusiv TVA pentru fiecare achiziţie de lucrări“. Angajaţii RAADPFL ne-au spus însă că nu au auzit de aceste figurine decât din presă şi că nu au nimic în custodie. Unde sunt atunci figurinele de 132.258 de lei plus TVA? Mergem şi mai departe.

Echipamente sportive la preţ de fluieri a pagubă

Recent, primarul Craiovei s-a lăudat cu amenajarea unui loc de joacă în cartierul Craioviţa Nouă, în zona Bigului vechi. Iniţiativa a fost minunată, dar ce se ascunde în spatele ei? Alte achiziţii publice directe de echipamente sportive, dacă este să judecăm după anunţurile de pe SEAP. Potrivit acestora, primăria a cheltuit 17.658 de lei plus TVA pentru achiziţionarea a două coşuri de baschet Spark. „Coş de baschet construit conform standardelor europene EN1270. Stâlpul cilindric este făcut din oţel terminat la partea superioară cu o placă de oţel perforat în interiorul căreia se află o placă mai mică, pătrată, din oţel solid. Zonele articulare ale stâlpului sunt prevăzute cu suporturi, pentru a preveni deformarea stâlpului. Ataşat de plasă se află coşul propriu-zis, confecţionat din oţel rigidizat de care atârnă o plasă din zale de lanţuri sudate între ele. Finisajul este din oţel galvanizat la cald. Echipamentul este furnizat cu un sistem de ancorare. Dimensuni: 120×305 cm. Garanţia produsului: 24 luni“, se arată în anunţul de pe SEAP.
Şi mai scumpe au fost două porţi de fotbal Rowe, câte 10.000 de lei fiecare. „Poartă fotbal confecţionată dintr-un cadru de oţel inoxidabil, degresat cu fosfaţi cristalini şi lăcuit cu răşină de culoare roşie. Dungile albe de pe acest cadru sunt din abţibilduri din vinilin. Plasele sunt din fir de polietilenă. Suporturile metalice sunt din tuburi rotunde de oţel. Dimensiuni standard: 300x100x200 cm. Garanţia produsului: 24 luni“, scrie în anunţul de pe SEAP. Două mese de tenis Ivy completează tabloul echipamentelor de sport în aer liber. Primăria a plătit pentru fiecare masă 16.300 de lei plus TVA. „Masă de tenis confecţionată din poliester cu miezul alcătuit din fibră de sticlă şi poliuretan stratificat, astfel încât să fie foarte stabilă şi robustă, rezistentă la vandalizare, la graffiti şi, mai ales, la şocuri. Linia albă de marcare este conformă cu normele jocului şi nu se şterge cu timpul. Suprafaţa nu este alunecoasă şi este finisată cu grund format din răşini şi zinc plus vopsea aplicată în câmp electrostatic“. Ultima achiziţie este un echipament sportiv de căţărat destinat tinerilor cu vârste între şase şi 16 ani. Suma plătită: 62.000 de lei plus TVA. Primăria ar fi putut opta pentru echipamente sportive similare la preţuri mult mai mici. Asta, dacă ar fi organizat o licitaţie publică şi nu ar fi cumpărat direct de la o anumită firmă. De exemplu, la o simplă căutare pe internet am găsit mese de tenis pentru exterior construite pentru a rezista vandalizărilor şi la preţuri de câteva sute de dolari, ceea ce înseamnă o reducere a costurilor de cel puţin patru ori. De asemenea, se pot găsi porţi de fotbal la preţuri mult mai mici.

Coincidenţa care „miroase“ urât…

GdS a întrebat primăria cum a fost aleasă firma de la care s-au achiziţionat echipamentele, Cris Garden SRL din Bucureşti. Răspunsul sună în felul următor: „Achiziţionarea produselor s-a realizat prin consultarea catalogului electronic din SEAP – cumpărări directe. În urma studierii preţurilor din acest catalog s-a constatat că există o ofertă de preţ care corespunde cerinţelor stabilite prin caietul de sarcini, acesta din urmă având la bază oferte depuse şi înregistrate la sediul autorităţii contractante de la diverşi operatori economici“.
Un detaliu a scăpat însă primăriei atunci când a plecat la cumpărături, un detaliu care ridică mari semne de întrebare. Spuneam mai sus că este foarte importantă suma plătită de primărie atât pentru ultima tranşă de figurine din plante, cât şi pentru echipamentele sportive. Motivul este simplu. Un calcul simplu ne arată că primăria a cheltuit atât pentru figurine, cât şi pentru echipamentele de sport în aer liber aceeaşi sumă: 132.258 de lei plus TVA, adică 29.796 de euro la cursul euro al BNR din 31 octombrie când au fost lansate cumpărările. Practic, primăria a calculat de aşa manieră preţul pentru a se încadra în pragul maxim legal pentru a putea cumpăra direct şi nu a organizat o licitaţie publică. Diferenţa între preţul cu care a cumpărat şi pragul maxim este de doar 204 euro. Ceea ce o trădează este preţul identic în cazul ambelor cumpărări directe. Care ar fi şansele ca la două cumpărări directe, de multiple obiecte diferite, primăria să nimerească acelaşi cost total, nici un leu mai mult sau mai puţin? Cam ca la extragerea loto. Asta te face să te gândeşti că, de fapt, s-a pornit de la costul total şi s-a calculat preţul fiecărui produs pentru a se încadra în pragul legal care să-i permită primăriei să cumpere de la cine dorea ea. GdS a încercat să stea de vorbă şi cu reprezentanţii Cris Garden, dar nu am reuşit să-i contactăm telefonic. Îi aşteptăm cu interes să îşi spună punctul de vedere. Poate aşa află şi craiovenii unde sunt figurinele cu pricina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS