16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVirus periculos la Creşa nr. 4 din Craiova

Virus periculos la Creşa nr. 4 din Craiova

Un copil de un an şi jumătate, înscris la Creşa nr. 4 din Craiova, din cartierul Lăpuş, a ajuns de urgenţă la spital, zilele trecute, în urma unei infecţii cu rotavirus. Părinţii au cerut intervenţia DSP pentru a stabili dacă în unitatea respectivă este un focar de infecţie, care ar pune în pericol şi sănătatea celorlalţi copii de la creşă.

Copilul infectat cu rotavirus luase iniţial varicelă de la creşă. În grupa în care era înscris au mai fost şi alţi copii afectaţi, fapt confirmat şi de şefa unităţii. Infecţia cu rotavirus a agravat însă strarea de sănătate a micuţului, care a avut nevoie urgentă de spitalizare. Virusul este contagios şi poate afecta şi alţi copilaşi, având simptome severe ce pot duce chiar la deces. În acest context, a fost transmisă o sesizare către cotidianul Gazeta de Sud de către părinţi, care solicită sprijinul autorităţilor pentru a preveni răspândirea virusului.
„Copilul a făcut vineri varicelă, iar în cursul zilei de sâmbătă starea lui s-a agravat, prezentând vărsături în jet, febră, diaree, deshidratare într-un final. Mama a fugit cu el la spital şi a fost supus testelor. A reieşit că, pe lângă varicelă, mai are şi rotavirus. Vă scriu în speranţa că cei de la DSP vor merge totuşi să vadă dacă măcar regulile stricte de igienă sunt respectate, pentru ca alte mămici să nu treacă prin zilele de groază prin care au trecut părinţii cu cel mic. Sunt multe mămici care au auzit de rotavirus, dar nu cunosc simptomele, agresivitatea şi faptul că acesta poate fi letal, dacă nu este tratat în cel mai scurt timp de către cadrele medicale“, se arată în sesizarea trimisă către redacţia GdS.
 
DSP Dolj a confirmat cazul

Conducerea creşei susţine că nu ştia de confirmarea diagnosticului de contaminare cu rotavirus. „A venit mama şi a spus că este suspect de a fi contaminat cu rotavirus, dar nu că s-a şi confirmat acest lucru în urma analizelor medicale. Cât a fost la noi în unitate, copilul nu a prezentat nici un simptom specific acestui virus. Şi nu am avut astfel de situaţii până acum“, a precizat, pentru GdS, directoarea Creşei nr. 4 din Craiova.
Cazul băieţelului contaminat cu rotavirus a fost însă confirmat de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, pe baza datelor primite chiar de la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova. Din primele verificări ale DSP Dolj se pare că la creşa respectivă este sigurul caz de infectare cu rotavirus. „Din punctul nostru de vedere, nu sunt alte probleme la creşă. A existat un singur caz de rotavirus confirmat de spital, la un copil care avea şi o imunitate scăzută şi care a fost internat pe 1 februarie la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova. Nu a mai fost semnalat la Creşa nr. 4 nici un alt caz de diaree sau altceva care să atragă atenţia“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj. Acesta a mai menţionat că săptămâna trecută a existat chiar un control la creşa din cartierul Lăpuş, fără să fie semnalate probleme, şi că o nouă verificare se va face săptămâna viitoare. Totodată, reprezentanţii DSP Dolj au mai precizat că o anchetă epidemiologică într-o instituţie se poate declanşa numai dacă se confirmă trei cazuri de infecţie cu orice fel de virus contagios.

Zece cazuri de infecţii cu rotavirus, în ultimii doi ani, în Dolj

Din datele oferite de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, la nivelul judeţului au fost confirmate zece cazuri de infecţii cu rotavirus în ultimii doi ani, trei în 2012 şi şapte în 2013, transmise de unităţile spitaliceşti. Infecţia cu rotavirus este, potrivit pediatrilor, cea mai frecventă cauză de diaree severă la sugari şi copii mici. Majoritatea cazurilor de diaree cauzată de rotavirus se vindecă de la sine, însă există şi forme severe ale bolii, când copilul are febră ridicată, se deshidratează rapid, iar viaţa sa este pusă în pericol, fiind nevoie de spitalizare, mai susţin medicii.
Simptomele specifice virusului pot să apară brusc. De asemenea, pot apărea şi complicaţii, cum ar fi deshidratare severă, colaps, perturbări metabolice şi convulsii febrile. Pentru a preveni infectarea, medicii recomandă igiena atentă a mâinilor şi a alimentelor, gătirea corectă a acestora, igienă sporită în colectivităţile de copii, folosirea surselor de apă potabilă necontaminată, izolarea pacienţilor pentru a evita răspândirea virusului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS