21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalJurnalul unei femei de altădată

Jurnalul unei femei de altădată

\n

Apariţii distincte, doamnele din anii 1904-1905 coboară din pagini de revistă pentru a încânta şi cuceri chiar şi acum. Nu ai cum să nu rămâi fascinat de o astfel de prezenţă: cu o pălărie aşezată pe o parte, la care este prinsă o pană, ce împrăştie parfumul vremilor din care vine ea, o rochie care îi îmbracă perfect trupul, cu gesturi surprinse în desene ce degajă parcă eleganţă şi rafinament. Te salută cordial din pagina îngălbenită de trecerea vremii din săptămânalul ilustrat despre „Educaţie, Recreaţie, Mode“ – Jurnalul femeii.

„Jurnalul femeii“ era foaia dedicată femeilor. În cele câteva pagini se găseau articole de genul „Farmecul tinerei fete“ sau „Munca femeii în România“, fragmente de roman pentru delectarea doamnelor (Misterul – Marele roman sensaţional de Pierre Mael), rubrici permanente privind tendinţele modei, „Moda zilei“, „Carnetul medicului“, în care se notau informaţii despre igiena ochilor sau întreţinerea dinţilor, gimnastica gâtului, dar şi reţete din „Bucătăria practică“ sau „Sfaturi practice“ împotriva mirosului de tutun, a crăpăturilor de pe mâini sau despre prepararea cleiului pentru vase de porţelan sau altele reunite sub titlul „Economia casnică“. Nu lipsesc nici rubrici de genul „Corespondenţa“, „Ceia ce nu ştim“, „Galeria copiilor frumoşi“, căci ce mândrie mai mare poate avea o doamnă decât să-şi vadă pruncii în paginile Jurnalului. Interesante sunt şi răspunsurile la scrisori. Această din urmă rubrică elucidează câteva curiozităţi privind bunele maniere atunci când se mergea în vizită. „Am primit la redacţie două scrisori prin cari ni se pun două întrebări asupra vizitelor. Prima scrisoare întreabă dacă domnii pot să’şi păstrez bastonul când se prezintă într’un salon, în ziua de primire a unei doamne. Chestiunea din a doua scrisoare este: Când pot şi când trebue bărbaţii să facă vizite… La prima întrebare răspundem că mai acum câţiva ani era admis ca un bărbat să se prezinte într’un salon cu bastonul în mână; pentru mulţi bărbaţi acest obiect era un fel de ajutor ce le servea să aibă o atitudine, mai sigură, să nu pară stângaci. Astăzi însă moda aceasta a căzut cu totul, se mai permite unor personagii distinse, cari nu mai sunt tinere şi deci îşi pot permite multe, să intre cu bastonul în mână, dar afară de aceste excepţiuni, un bărbat trebue să’şi lase în anticameră paltonul sau pardesiul şi bastonul şi să intre în salon numai cu pălăria; în timpul vizitei, pălăria se ţine pe genunchi şi să n’o lase din mână decât când i se serveşte dulceaţa, cafea sau e invitat să ia o mică gustare“. Atunci când vine vorba de momentul în care bărbaţii pot să facă o vizită, totul ţine de „buna cuviinţă“ care „cere o mare rezervă în această privinţă“. Aşa, bunăoară, „e foarte indiscret să întrebi pe o damă în ce zi primeşte, când dânsa singură nu’ţi spune care e ziua de primire. E firesc ca stăpâna casei întrebată asupra acestei chestiuni să’ţi răspundă, afară numai dacă e lipsită de creştere, şi deci invită pe interpelator să vie s’o vază în ziua cutare, dar în casul acesta însemnează că a fost silită să facă această invitaţiune“.
Şi atunci când în urbe urma să aibă loc un eveniment important se titra cu litere mari: „Nu uitaţi“, urmat de preţioasa informaţie: „că sâmbătă seara, 5 Februarie a.c., se dă unul dintre cele mai frumoase baluri din sezon“.

Rubrici importante

Moda zilei era, datorită mărimii sale, cea mai importantă rubrică din Jurnalul femeii. Imaginea trebuia să fie impecabilă, fie că era vorba de ţinuta doamnelor, a tinerelor fete sau copilelor. Ba, mai mult, uneori se ofereau şi schiţe, căci doamnele anilor 1904-1905 erau fiinţe iscusite, demne de a-şi încropi o ţinută sau a broda o batistă sau o aplicaţie la o rochie. Toaleta de vizite de postav verde, ornată cu aplicaţii; fusta cu tunică-corseletă, corsajul-bluză cu pelerină cu platcă, rochiile simple, rochie de postav gri, cu fustă ornată cu cute, cu bolero dublu garnisit cu nasturi laţi de catifea gri şi cu un guler de postav alb brodat cu mătăsuri gri, toate erau prezentate în paginile Jurnalului, alături de costume de stradă garniste cu blană, de un costum de preumblare sau de modelul unui şorţ elegant pentru gospodine.
O importanţă aparte li se acorda şi unor accesorii precum pălăriile. Fiecare sezon venea cu schimbările lui ce trebuia notate. Primăvara aducea odată cu înfrunzirea copacilor în peisaj aşa-numitele Toca şi Tricornul. În ceea ce o priveşte pe cea dintâi aceasta „va fi totd’auna cochetă“. Confecţionată din „tulle negru brodat şi cu paiete, cu o garnitură de pene şi briduri de muselină înodate cu eleganţă sub bărbie“ era la mare concurenţă cu Tricornul, „de pai în două culori garnisit cu un buchet de violete aşezat în faţa calotei; cu un nod bogat aşezat înapoi în îndoitura formei“ .

Reţete şi sfaturi pentru gospodine

Doamnele nu erau doar prezenţe răpitoare preocupate de propria imagine, dar şi gospodine iscusite, aşa că din paginile Jurnalului nu puteau lipsi informaţiile preţioase privind prepararea mâncărurilor sau îngrijirea obiectelor din casă. Să aflăm deci cum se prepara conopida cu parmezan pe la 1905 sau supa cu găluşti de ficat de vacă.
„Se taie conopida bucăţele şi se fierbe în apă ferbinte sărată. Se strecoară bine şi se aşează într’o formă rânduri, rânduri cu parmezan şi pesmet. Pe deasupra se toarnă parmezan mai multicel ca să prindă puţină coajă. Se toarnă unt cald peste tot şi se pune la cuptor. Se dă la masă după ce s’a rumenit“, în vreme ce pentru supă „trebuie să radeţi ficatul şi’l treceţi prin sită, apoi rumeniţi ceapa în unt sau măduvă şi rumeniţi în urmă şi ficatul ras, câteva minute. Luaţi de pe foc, adăogaţi un ou bătut în grăsime, pătrunjel, un pic de miez de franzelă muiat în lapte şi tocat bine. Puneţi iar puţin pe foc şi apoi faceţi găluştile şi le puneţi în zeamă de carne, una câte una când fierbe zeama. Lăsaţi apoi să mai fiarbă un sfert de ceas“. Jurnalul femeii se închide. Rămâne în urma sa parfumul doamnelor de altădată, încântătoare şi pline de mister.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS