6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArde ce facturaţi voi, nu ce calculăm noi!

Arde ce facturaţi voi, nu ce calculăm noi!

http://www.youtube.com/watch?v=gJXweV7KNQg

\n

Războiul dintre asociaţiile de proprietari şi furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo Craiova SRL, continuă. Atât administratorii şi preşedinţii, cât şi reprezentanţii firmelor de repartitoare susţin că dublarea facturii la căldură în luna decembrie faţă de luna noiembrie 2013 nu se datorează calculaţiei făcute de asociaţii.

Unul dintre motivele invocate de reprezentanţii asociaţiilor ar fi faptul că mulţi dintre proprietari şi-au schimbat caloriferele din locuinţă, adică şi-au majorat suprafaţa radiantă.
Dacă în anul 2012 aveau un calorifer cu şapte elemenţi, în 2013, pentru că şi-au făcut modificări în apartament, unii dintre proprietari au calorifere cu zece sau 20 de elemenţi. Acest lucru nu se cunoştea până în momentul în care s-a făcut inventarierea. „După inventariere, când calculăm factura la căldură nu ne mai raportăm la suprafaţa locuinţei, ne raportăm la suprafaţa echivalentă termic (SET), aşa cum a rezultat în urma inventarierii şi cum a fost trecută în fişa fiecărui proprietar. De exemplu, înainte, apartamentele 1 şi 2 aveau aceeaşi suprafaţă şi plăteau factura la căldură la fel. După inventariere, s-a descoperit că în apartamentul 1 avem în dormitor un calorifer cu 20 de elemenţi, adică mai multă căldură şi consum mai mare, deci o factură mai mare. În apartamentul 2, avem caloriferul vechi, aşa cum a fost el de la construcţia blocului, cu şapte elemenţi, avem consum mai puţin şi factură mai scăzută. Până anul trecut, parte din consumul primului apartament se împărţea către celelalte apartamente“, a explicat preşedintele Asociaţiei nr. 1 Brazda lui Novac, Aristiţa Bărbulescu.
Factura din decembrie, comparativ cu cea din noiembrie 2013 a crescut foarte mult şi din vina SC Termo Craiova SRL. „Sunt indignat de atitudinea celor de la Termo. În primul rând, este vina lor. În decembrie au crescut temperatura agentului termic, de au stat oamenii cu ferestrele deschise, chiar dacă temperaturile de afară au fost similare în cele două luni. Una este că se intră pe tur la 60 de grade şi să iese pe retur la 50-40 şi alta este să intre la 80-90 şi să iasă la 60-70. Eu am observat la mine la asociaţie acest lucru. În cazul temperaturii exterioare moderate, apropiate de 0 grade C, trebuie reglată temperatura agentului termic la 55-60 grade C, iar în perioade mai friguroase, de exemplu în jurul valorii de -10 grade C, agentul termic va fi încălzit la temperatura de 75-80 C. Noi în noiembrie şi decembrie am avut afară temperaturi similare, dar la agentul termic temperatura a fost diferită, de aici şi creşterea facturilor“, a explicat Iulian Bogdan, preşedintele Asociaţiei nr. 4 Calea Bucureşti.
Alte discrepanţe între facturile la căldură din acelaşi bloc sau blocuri asemănătoare pot fi date de pierderile de căldură. Sunt diferenţe într-un bloc neizolat comparativ cu unul izolat, dar şi între un apartament care se învecinează cu apartamente neîncălzite şi unul care are vecini ce îşi încălzesc locuinţele constant.

Cum se face calculaţia facturii

Cum se calculează o factură la căldură după ce s-a făcut inventarierea corpurilor de încălzire dintr-un apartament? Acum se ţine cont de suprafaţa echivalentă termic (SET) a apartamentului şi nu după metri pătraţi ai locuinţei. Iată cum explică reprezentantul unei asociaţii de proprietari calculaţia facturii la căldură. „Avem o factură de 1.500 de lei şi o împărţim la 20 de apartamente care sunt la pauşal, însumând SET pe fiecare apartament (se ia din fişa fiecărui apartament dată de firma care a făcut inventarierea) şi ne dă un total. SET este, să zicem, 2504 în tot blocul, împărţim valoarea facturii la SET pe bloc şi ne dă o sumă X, valoarea pe o unitate SET. Avem valoarea pe o unitate SET, să zicem, 12 lei, atunci pe apartamentul Y care are, să zicem, 210 SET, va fi numărul de unităţi SET înmulţit cu valoarea unei unităţi SET, şi atunci vedem cât are de plătit acel apartament. Dacă avem părţile comune incluse, se mai face şi calcul diferenţiat, unul strict pe parte individuală şi separat pe părţi comune, se va decupa din calcul total părţi comune şi total unităţi individuale pe scara respectivă. Dacă măsurătorile sunt făcute corect, nu sunt probleme. Nu trebuie uitaţi factorii de corecţie în funcţie de poziţionarea apartamentului, că este la parter, la ultimul etaj, pe nord. Poate că trebuie şi un factor de corecţie la apartamentele prinse între apartamente care nu sunt încălzite“, a explicat Ion Pătrulescu, preşedinte al Uniunii Asociaţiilor 2012 Craiova.

„Consumăm cât ni se permite, nu cât ne-ar trebui“

Reprezentantul unei firme de repartitoare are, la rândul său, explicaţii pentru calcularea facturii la căldură.
„Se vehiculează ideea că modul de împărţire directă este cel din sistem pauşal. În sistem pauşal s-a împărţit până acum la metri pătraţi, nu consumă metrii pătraţi căldură, căldura este consumată de corpul de încălzire, care poate să aibă diverse puteri şi în funcţie de acestea se calculează căldura în spaţiile individuale şi comune. În blocurile cu repartitoare, lucrul acesta se face de circa zece ani.
Vom lua ca exemplu de calcul un bloc cu 41 de apartament, bloc-turn în care avem şi microcentrale şi repartitoare, dar şi un agent economic la parter. În primul rând, furnizorul de căldură ne comunică valoarea energiei termice înregistrate pe aparatul pe care îl are la intrarea în bloc, citirea se face de reprezentantul asociaţiei împreună cu cel de la Termo. Se face şi un proces-verbal în care se trec indicaţiile aparatelor de măsură, se face în dublu exemplar, se emite factura. După ce ni se comunică valoarea facturii, toate citirile efectuate în apartamentele locatarilor sunt introduse în programul de calcul. Acesta ţine cont de puterea fiecărui calorifer. Fiecare unitate este corectată cu factorul global care este direct proporţional cu puterea caloriferului. Şi în urma acestei corecţii avem număr total de unităţi, să zicem, 26.338 de unităţi per bloc, care reprezintă unităţi de pe calorifere, consum individual. Există repartitor-martor, unităţile indicate de acesta sunt corectate cu puterea instalată în spaţiile comune, adică ţevile din subsol, din casa scării, spălătoare, uscătorii. Şi mai avem 13.060 unităţi /bloc cotă comună. Şi a treia secţiune, unităţile alocate ţevilor din apartament, la noi se alocă 85% din indicaţiile repartitorului-martor. Valoarea pe care o dă furnizorul eu o împart. Această valoare este de zece milioane de lei. După aceea vom avea o valoare pe unitate în giga. Valoarea unităţii se înmulţeşte cu numărul lui de unităţi luate după repartitoare. La cota comună este de 2,48% în decembrie costul unui apartament de 60 mp la cota comună este de 3,70 bani, deoarece aici subsolul este izolat, dar poate fi şi mai mare până la 10,15 lei. Avem valoare pe o unitate, se înmulţeşte cu unităţile pe fiecare apartament. În locul metrilor pătraţi avem unitatea, şi la pauşal avem SET“, a spus Cătălin Popescu, reprezentant al firmei de repartitoare Techem.
Acesta a mai adăugat: „De la noiembrie la decembrie, şi facturile blocurilor cu repartitoare s-au dublat. Orice sistem, dacă nu ai control asupra lui, se va stinge. Adică furnizăm căldură fără control, iar, dacă nu pot să-mi controlez consumul, am o problemă. Aici noi consumăm cât ni se permite, nu cât ne-ar trebui. Poate avem nevoie în apartament de 25 de grade, ceea ce ar fi o factură de 500 de lei, dar nu-mi permit să plătesc“, a spus Cătălin Popescu.

Ce este SET

Suprafaţa echivalentă termic a unui corp de încălzire (SET) este o mărime convenţională care caracterizează puterea termică a unui corp de încălzire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS