21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDNA: Gruia Stoica i-a oferit avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţie

DNA: Gruia Stoica i-a oferit avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţie

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis ieri să admită propunerea procurorilor DNA de arest preventiv pentru 29 de zile pentru Gruia Stoica, președinte al Grampet Group (din care face parte SC Grup Feroviar Român SA București), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență. Omul de afaceri Gruia Stoica i-ar fi oferit avocatului Doru Boştină trei milioane de euro, pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce preţ oferă CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia, susţin procurorii anticorupţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează că Gruia Stoica (foto), proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, iar avocatul Doru Boştină, din Baroul Bucureşti, pentru trafic de influenţă.
Dosarul în care sunt vizaţi cei doi este legat de o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu.
Potrivit DNA, în mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie pentru încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune“ pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.
La 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) mai multor societăţi, între care CFR Marfă SA şi SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti. Licitaţia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de trei ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 de milioane de euro) fără TVA.
Anchetatorii susţin că „există date şi indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, i-a oferit avocatului Boştină Doru-Cătălin suma de trei milioane de euro, în schimbul influenţei pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfă SA (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a preţului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitaţiei“.
Acest demers avea ca scop, potrivit DNA, depunerea de către Grup Feroviar Român a unei oferte cu un preţ cât mai apropiat de cel propus de CFR Marfă, astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.
DNA mai informează, pe de altă parte, că Gruia Stoica a refuzat să se prezinte la audieri şi, din acest motiv, a fost pus în executare mandatul de aducere a acestuia.

Gruia Stoica, despre directorul CFR Marfă – Să îl cheme şi să îi spună – „Prietene, nu rişti nimic“

Potrivit documentelor procurorilor, în 22 ianuarie, Gruia Stoica i-a spus avocatului Doru Boştină, cu care s-a întâlnit în restaurantul unui hotel din Capitală, că pentru „serviciile“ sale va fi recompensat cu trei milioane de euro, eşalonat câte un milion anual.
Gruia Stoica îi spunea lui Doru Boştină că trebuie să afle „cine îl ţine“ pe directorul CFR Marfă, iar acesta să îl cheme şi să îi spună: „Prietene, nu e în ordine aşa, nu rişti nimic…, am mai fost în 10.000 de locuri şi nu a murit nimeni din chestia asta, da? Şi dacă pleci, pleci fericit!“.
„Stoica Gruia: Eu vă dau trei milioane. Dar nu le ceri odată. Ţi le dau anual, un milion… un milion.
Boştină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Da, dar nu-mi fă mie lauri acum că sunt… Eu cred că noi doi trebuie să rezolvăm ceva …(neinteligibil)… şi lasă-mă să îţi fac o ofertă şi pentru asta. Dar du-te un pic peste el.
Fă-ţi un pic timp pe chestia asta.
Boştină Doru-Cătălin: Da.
Gruia Stoica: Dacă omul are timp, ăsta, du-te chiar astăzi peste el, vezi că ţi-am zis că bănuiesc că merită.
Boştină Doru-Cătălin: Merită, merită, merită!
Stoica Gruia: Du-te un pic peste el.
Boştină Doru-Cătălin: Da, da.
Stoica Gruia: Am trei ani contract, asta e! …(neinteligibil)…
Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles, fără nici o problemă!
Stoica Gruia: Îi zic: «Bă, ştiu şi de ăla, şi de ăla!» Ce-o să spună? Nu s-a putut! A fost mai bun!
Boştină Doru-Cătălin: Bă, a fost licitaţie.
Stoica Gruia: E chestia că nu îndeplinesc condiţiile. Ei au acolo, în cap, că eu nu îndeplinesc condiţiile.
Boştină Doru-Cătălin: Aha.
Stoica Gruia: Bă, e adevărat că nu le îndeplineşte, dar s-ar putea să le îndeplinească. Vezi cum o dai.
Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles. Da, da, da.
Stoica Gruia: Dar acum află, te rog eu frumos!
Boştină Doru-Cătălin: Aflu! Cum dracu! Trebuie să aflu dacă e el sau nu e el!
Stoica Gruia: Exact! Şi ne punem un pic în mişcare şi aflăm cine dracu e.
Boştină Doru-Cătălin: Cine îl ţine pe om…
Stoica Gruia: Să-l cheme şi să-i îi spună: «Prietene, nu e în ordine aşa, nu rişti nimic, dă-te în …(limbaj trivial), am mai fost în 10.000 de locuri şi nu a murit nimeni din chestia asta, da? Şi dacă pleci, pleci fericit!» Da?
Boştină Doru-Cătălin: Da, gata! Am înţeles!
Stoica Gruia: Dacă pleci, pleci liniştit, fericit şi cu asta, basta! …(neinteligibil) …a venit aia să ne dea ordine nouă“, potrivit discuţiei purtate în mediul ambiental, interceptată de procurori şi notată în documentele privind urmărirea penală a acestora.

Gruia Stoica îl întreba pe Boştină dacă la MT are influenţă Fenechiu sau Găurean

„Stoica Gruia: Cine este mai influent acolo, Fenechiu sau Găurean? (referire la fostul ministru al transporturilor, Fenechiu Relu – n.r.).
Boştină Doru-Cătălin: Fenechiu nu mai are cum…
Stoica Gruia: Aşteptăm! Găurean era omul lui. Deci după ce… îţi spun exact, vreau să-ţi fac o propunere.
Boştină Doru-Cătălin: Da. Da.
Stoica Gruia: Propunerea este că a mai avut un contract.
Boştină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Asta înseamnă …scurt….
Boştină Doru-Cătălin: Mă ocup?!
Stoica Gruia: Da, dar nu trebuie să…., deci, trebuie să aflăm…ştii tu“.
Imediat, avocatul, în prezenţa lui Gruia Stoica, l-a apelat telefonic pe Călin-Bogdan Găurean, căruia, „după un schimb de amabilităţi, pigmentat cu replici aparent deferente ale învinuitului Boştină Doru-Cătălin, i-a propus o întâlnire pentru ziua următoare la restaurant în Bucureşti:
„Să trăiţi! Când eraţi mare în funcţia asta, ne mai băgaţi şi pe noi în seamă, mai fumam o ţigară, mai alea, alea, alea… Mă mai lăudam şi eu, uite, mă, am şi eu un prieten ministru. Mai putem să mai… ? Nici eu nu mi-am imaginat că se termină…Doamne fereşte…nu ne dorim asta. Păi, uite, nu ne-am mai văzut de mult şi mă gândeam că poate, uite, fumăm o ţigărică zilele astea. Azi, mâine, poimâine, când poţi tu! Mâine ţi-ar fi mai OK. Mâine, după trei? Păi… ne vedem la trei? Gata, că stăm mai în linişte acolo, da? Gata, te pup, pa, pa, numai bine…pa, pa“.
După încheierea convorbirii telefonice, Gruia Stoica şi-a manifestat nemulţumirea cu privire la relaţia interpersonală pe care o avea cu Dragoş-Alexandru Drăghici, directorul general al CFR Marfă, în prezent aflat în spital, şi totodată reticenţa că avocatul Doru Boştină va reuşi în demersurile sale infracţionale: „Ăla de la CFR Marfă are atâta mândrie în (foloseşte cuvinte obscene) lui, e atât de dobitoc, încât nu ştiu ce o să faci“, au mai arătat procurorii.
În contextul aceleiaşi discuţii, Boştină a revenit la subiectul iniţial şi i-a cerut lui Gruia Stoica lămuriri suplimentare referitoare la subiectul pe care urma să îl abordeze la întâlnirea din ziua următoare cu Călin-Bogdan Găurean: „Deci, de la Găurean ce trebuie să mai aflu, dacă mai are controlul trebii? De la Găurean trebuie să aflu dacă mai e în controlul trebii? Acolo, la Marfă?“.
În ceea ce priveşte acest aspect, Gruia Stoica i-a detaliat lui Boştină care era de fapt scopul intervenţiei sale pe lângă Călin-Bogdan Găurean, anume licitaţia ce urma să fie organizată de CEO la 29.01.2014 şi care avea ca obiect „un transport mare de cărbune“.
„Stoica Gruia: Da. E o licitaţie peste o săptămână.
Boştină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Marţi.
Boştină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Un transport mare de cărbune.
Boştină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Ca boul ăsta să vină…
Boştină Doru-Cătălin: Să ştim preţul…
Stoica Gruia: Preţul, să ştim tot, să trimită ăla acolo, să trimită un om de-al meu şi să-şi vadă de treaba lui…la partea asta suntem… şpăgile. Boştină nu te pune cu mine…cu ăsta, că nu-i arde.
Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata.
Stoica Gruia: Marţi este licitaţia! Vezi prima dată dacă Găurean, dacă e sub mâna lui. Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează pe el.
Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles!
Stoica Gruia: Şi să îi facem rost!
Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata! Da. Gata, domn’e, vorbesc cu omul!
Stoica Gruia: Nu ştie asta adevăratelea de problemele CFR Marfă! Să vedem cine a câştigat, că asta se face o singură dată! (neinteligibil, cei doi în acelaşi timp). S-o spună acolo, unii nu înţeleg… (limbaj trivial)…de prost ce e…“.

Gruia Stoica i-a cerut lui Fenechiu „cinci minute“ pentru o întâlnire. Acesta i-a răspuns că este la Iaşi

Pe 24 ianuarie, Gruia Stoica i-a transmis un SMS lui Relu Fenechiu, cerându-i „cinci minute“ pentru o întâlnire. Fenechiu i-a răspuns că se află în Iaşi, iar în zilele următoare „se pare că nu a avut loc o întâlnire între cei doi, însă merită reliefată insistenţa inculpatului de a găsi orice mijloc şi orice persoană disponibilă să marşeze la planul infracţional pe care l-a conceput“, au mai scris procurorii în documentele citate.
Anchetatorii mai notează că încercările lui Gruia Stoica de a afla conţinutul ofertei pe care urma să o depună CFR Marfă nu au avut nici un rezultat, „aspect care, de altfel, nu este de natură să înlăture existenţa infracţiunii de cumpărare de influenţă“.
Astfel, arată procurorii, pe 29 ianuarie 2014, la sediul  SC CEO SA din Târgu Jiu au fost depuse două oferte pentru participarea la licitaţie, de la CFR Marfă şi GFR Group. În aceeaşi zi, întreaga documentaţie a fost ridicată de anchetatori. Grupul controlat de Gruia Stoica a vrut anul trecut să cumpere pachetul majoritar de acţiuni al CFR Marfă, însă tranzacţia nu s-a finalizat.
Vânzarea a 51% din CFR Marfă către Grup Feroviar Român nu a putut fi finalizată până la termenul-limită, 14 octombrie 2013, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS