13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvertismentul meteorologilor pentru Dolj: Vine viscolul!

Avertismentul meteorologilor pentru Dolj: Vine viscolul!

Craiova şi Doljul au ieşit cu bine după primul val de zăpezi care au căzut trei zile încontinuu, dar trebuie să facă faţă unei noi provocări: viscolul şi ninsoarea care vor începe de mâinedimineaţă şi vor dura până seara la opt. Vremea se va îmblânzi apoi până sămbătă, când se aşteaptă din nou ninsori până luni dimineaţă, după cum avertizează meteorologii. Până atunci, însă, autorităţile judeţene au decis că elevii vor merge azi la ore.

Mai cu poticneli, mai cu spaima de urgie şi de ideea de oraş sinistrat, după cum spunea cineva pe Facebook, Craiova a trecut în cele din urmă cu bine peste weekendul care a acoperit oraşul cu zăpadă cât pentru toată iarna. Autorităţile locale au răsuflat uşurate după ce ninsoarea s-a oprit, iar vremea caldă de ieri a topit zăpada de pe străzile principale. Traficul rutier s-a desfăşurat în condiţii normale, la acest lucru contribuind şi faptul că şcolile au fost închise. Rămân în continuare probleme în cartiere, acolo unde utilajele ajung mai greu şi unde zăpada nu poate fi îndepărtată din cauza autoturismelor parcate. Practic, vorbim de un cerc vicios din care nu se poate ieşi. Locatarii care şi-au deszăpezit maşinile aruncă zăpada în stradă, iar utilajele primăriei trec şi o pun la loc. Ideal ar fi ca toate maşinile să poată fi mutate din parcare pentru a permite curăţarea uniformă, iar zăpada să fie încărcată în camioane. Dar unde să duci maşinile? Şi cu ce utilaje să transporţi zăpada, când sunt insuficiente şi cele pentru îndepărtarea nămeţilor? O astfel de problemă este şi pe Calea Bucureşti, motiv pentru care primăria susţine că a îndreptat lama utilajelor către linia de tramvai pentru ca zăpada să nu mai blocheze autoturismele parcate. După cum spun edilii, cel mai bine ar fi ca locatarii, şoferi sau nu, să cureţe zăpada din jurul blocurilor şi să aştepte venirea camioanelor, dar acest lucru este o utopie, lucru confirmat de realitatea din teren. De exemplu, primarul Craiovei s-a plâns de atitudinea unor şoferi din cartierul ANL din zona Potelu, care nu au dorit să-şi ridice maşinile pentru ca utilajele să cureţe zăpada şi, din această cauză, întregul proces a durat cinci ore. În zona Drumul Muntenilor, mai multe persoane au blocat accesul buldozerelor care încercau să croiască drum unei ambulanţe către o bătrână. „Au fost nevoiţi să o ia cu targa“, a spus primarul la şedinţa Comandamentului de iarnă de ieri de la Prefectura Dolj. Tot el a spus că unii craioveni îşi bat joc, sunând la Telefonul Cetăţeanului şi cerând ca primăria să le deszăpezească aleile private şi curţile.
Una peste alta, în Craiova s-a circulat şi se circulă în condiţii de iarnă, la fel şi pe drumurile naţionale din judeţ, aflate în administrarea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova. Probleme minore au fost şi la alimentarea cu energie electrică a localităţilor, ele fiind rezolvate în timp util pe măsură ce apăreau, motiv pentru autorităţi să se felicite şi să-şi mulţumească reciproc pentru ajutorul primit.

Zăpada nu ne dă pace

Veştile nu sunt optimiste în privinţa vremii. Potrivit meteorologilor, începând de mâine-dimineaţă, de la ora 5.00, şi până la ora 20.00, va ninge din nou şi, ce e mai rău, zăpada va fi viscolită. Vântul va sufla cu o viteză de 40-50 km/h. „Ne aşteptăm ca stratul de zăpadă să ajungă la 15 centimetri“, au spus reprezentanţii Serviciului Regional de Prognoză a Vremii Craiova. Ninsoarea se va opri apoi şi va reîncepe în noaptea de sâmbătă spre duminică. Potrivit meteorologilor, o problemă va fi şi scăderea temperaturilor. Cel mai frig va fi la mijlocul săptămânii, când termometrul va scădea până la minus 15-16 grade Celsius. Acesta este şi motivul pentru care oficialităţile au stat în cumpănă dacă să deschidă sau nu şcolile pentru elevi, mai ales în mediul rural. Când au aflat că drumurile de acces sunt libere şi că directorii sunt deja la şcoală, s-a decis ca astăzi elevii să meargă la ore, iar pentru zilele ce vor urma să se analizeze situaţia în funcţie de vreme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS