18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguţa, ce urgie!

Olguţa, ce urgie!

\n

Se pare că, aşa cum şi-a făcut obiceiul, zăpada a luat iar prin surprindere autorităţile. Şoferii şi pietonii craioveni laolaltă s-au luptat weekendul trecut cu nămeţii, au mai rămas blocaţi în trafic şi s-au întrebat unde este primarul care, anul trecut, se lăuda că a ridicat maşinile şi a curăţat zăpada de sub ele. Între timp, primarul Craiovei, totodată şeful comandamentului de deszăpezire, a controlat acţiunea de pe Facebook. Aceasta a început ziua de sâmbătă prin a anunţa pe pagina sa că nu face faţă „urgiei“ şi că, dacă ninsoarea va continua în acelaşi ritm, până duminică seară ne vom declara sinistraţi. Sâmbătă seară s-a răzgândit şi a spus că „ne-am descurcat foarte bine“ şi chiar a postat o caricatură în ton cu vremea, pentru încălzirea atmosferei.

Codul portocaliu de ninsori şi viscol a băgat Craiova sub zăpezi weekendul trecut. Maşini blocate, străzi nedeszăpezite, dar şi craioveni cu spirit civic au făcut parte din peisajul sfârşitului de săptămână. Chiar dacă primarul Lia Olguţa Vasilescu se lăuda anul trecut că a ridicat maşinile şi a curăţat zăpada de sub acestea, se pare că anul acesta zăpada a copleşit municipalitatea.

Olguţa, şef de comandament pe Facebook

Şeful comandamentului de deszăpezire a Craiovei, primarul Lia Olguţa Vasilescu, a transmis în direct pe contul său de Facebook situaţia drumurilor şi a utilajelor. „Acţionăm cu 65 de utilaje, dar nu facem faţă urgiei, deşi într-o iarnă normală ar fi fost ultrasuficiente. Până se ajunge în capătul străzii, nici nu se cunoaşte că s-a trecut pe acolo“, a scris primarul. Au mai urmat două postări; una în care primarul a anunţat că numărul de utilaje a crescut la 75, graţie firmelor de construcţii care au pus la dispoziţie încă zece utilaje şi, ulterior, o postare în care Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că s-ar putea să ne înghită zăpezile: „În acest moment se acţionează cu peste 80 de utilaje. Dacă ninge tot aşa până mâine seară… Ne declarăm sinistraţi“, i-a „liniştit“ Olguţa pe craioveni. Au urmat şi alte postări, printre care bancuri, poze din parc, din centrul oraşului şi o caricatură sugestivă, în care o bătrânică întreba oamenii care deszăpezeau dacă au făcut o potecă spre dispensar. Răspunsul lor: „Mai întâi urgenţele! Deszăpezim drumul spre cârciumă!“.

Unde sunt utilajele?

Patronul firmei Rodali Cargo, singura care s-a prezentat la licitaţia pentru deszăpezirea Băniei, a explicat pentru GdS sâmbătă dimineaţă că se acţionează cu 98% dintre utilaje. „Din informaţiile pe care le am, aproape toate utilajele au plecat să deszăpezească, adică 98%, cu excepţia a două-trei, care au avut mici probleme care trebuie remediate. De aseară (vineri – n.r.) au început. Cu siguranţă se vor debloca anumite artere dacă sunt blocate, pentru că am înţeles că se circulă mai greu pe unele străzi“, a explicat Mihai Gună. Reamintim că, prin contract, firma pune la dispoziţie între 42 şi 68 de vehicule/camioane (în funcţie de necesităţi) pentru operaţiunile de curăţare a străzilor şi trotuarelor de pe domeniul public. La acestea s-ar fi adăugat 30 de utilaje ale SC Salubritate Craiova SRL, după cum declara directorul instituţiei, Cristian Popescu, la sfârşitul lunii noiembrie. La un calcul simplu, ar fi trebuit să fie 98 de utilaje disponibile pentru deszăpezit.

Străzi nedeszăpezite pentru 24 de ore şi zăpadă aruncată înapoi pe trotuar

Mai multe străzi au rămas necurăţate chiar şi timp de 24 de ore de la prima ninsoare de vineri seară. Spre exemplu, strada Sfinţii Apostoli din Craiova a fost deszăpezită de abia sâmbătă noapte, timp în care oamenii au fost nevoiţi să stea mai mult în casă, pentru că nu aveau cum să circule pe stratul de zăpadă înalt de zeci de centimetri. Pe lângă maşinile obişnuite înţepenite în zăpezi, la prânz chiar şi un tir a rămas blocat pe strada Râului, pe sensul de mers dinspre Ciupercă spre Brestei, iar zeci de maşini au aşteptat la coadă până s-a remediat problema.
Totodată, un cititor al Gazetei de Sud, Alexandru Tobescu, locatar al străzii Bibescu, a semnalat o problemă valabilă pe mai toate străzile Craiovei: faptul că, după ce oamenii au ieşit să-şi deszăpezească trotuarul din faţa casei, au venit utilajele care le-au aruncat zăpada înapoi pe trotuar. Şoferul care a intrat pe strada lui a avut şi un comportament urât faţă de vecinul său, care are peste 70 de ani. „În oraş trebuie să aibă o anume mobilitate, anumite utilaje, pentru că deszăpezitul nu se face cu pluguri din astea cu care intri pe drumuri judeţene, din acelea cu tractorul, dai aşa cu zăpadă pe ele… Obligaţia mea ca şi cetăţean este să o iau de pe trotuar, ceea ce a făcut toată lumea ieri. Am pus-o în grămezi aşezate strategic, fără să deranjăm circulaţia, pentru că aici apare problema, acele grămezi. Nu e vorba numai despre noi, e vorba şi despre oamenii de la blocuri, zi de zi, care au venit, şi-au curăţat maşinile, punctele de ieşire, şi vine unul din ăsta şi toarnă totul acolo, nămeţi de zăpadă. Îşi bat joc de munca noastră. Sunt oameni nespecializaţi, asta e ideea. O firmă de curăţare nu are capacitatea să înţeleagă că, pentru a curăţa un oraş, îţi trebuie şi cap, nu doar pluguri şi tractorişti şi preţul cel mic. Este cazul unui vecin al meu, Petre Ionescu, de 70 de ani. Acesta l-a atenţionat pe şoferul tractorului cu plug că şi-a făcut curat pe trotuar, iar el a trecut cu lama şi l-a îngropat în zăpadă până la brâu. Norocul lui că omul s-a ţinut în picioare, dar putea să cadă“, susţine Alexandru Tobescu.

„Până mâine, înjuraţi primarul, că e la modă!“

Această problemă a lansat o polemică şi pe pagina de Facebook a primarului, unde un craiovean a întrebat „de ce nu instalaţi plugurile astfel încât să dea zăpada în partea stângă a carosabilului, iar de acolo să fie transportată pe timpul nopţii? Deocamdată nu faceţi decât să blocaţi parcările… Mare inginerie… Montaţi-le invers decât sunt acum! Aştept un răspuns… Poate chiar iarna asta. Succes! În rest, numai bine!“. Răspunsul primăriţei a venit, în stilul caracteristic: „Dacă vă blochează, luaţi lopata şi deblocaţi. Ai noştri se plâng că e aruncată zăpada înapoi în mijlocul străzii de cetăţeni. Până mâine (duminică – n.r.), când o adunăm, voie bună şi înjuraţi primarul, că e la modă!“, i-a răspuns primarul craioveanului. De fapt, asta au şi făcut mulţi dintre craioveni: s-au dus să-şi cumpere lopeţi, s-au îmbrăcat gros şi au ieşit la deszăpezit.

Până la urmă, „ne-am descurcat foarte bine“, zice primarul

Dacă sâmbătă dimineaţa era urgie şi exista o perspectivă de a ne declara sinistraţi, sâmbătă seară, primarul s-a răzgândit. „De 26 de ore se acţionează nonstop pe străzile Craiovei. Pe toate arterele principale se circulă foarte bine şi s-a intrat şi pe străduţe sau urmează să se intre în noaptea asta. Mâine, zăpada va fi încărcată în remorci şi scoasă din oraş. În ciuda cârcotaşilor de profesie, ne-am descurcat foarte bine şi le mulţumesc lucrătorilor de la Salubritate pentru care ziua de muncă a avut 12 ore“, a scris Lia Olguţa Vasilescu pe Facebook.
Conform unui comunicat emis de Primăria Craiova, vineri seară şi noaptea au intervenit 59 de utilaje şi s-au utilizat 470 de tone de material antiderapant şi zece tone de clorură de calciu. Totodată, la activitatea de deszăpezire au fost angrenate 148 de persoane din cadrul SC Salubritate Craiova SRL, RAADPFL Craiova, RAT Craiova, CAO Craiova şi SC Termo Craiova SRL. În cursul zilei de sâmbătă, 88 de utilaje au intervenit pe străzi şi au fost folosite 380 de tone de material antiderapant şi zece tone de clorură de calciu, fiind prezente şi 118 persoane din cadrul instituţiilor mai sus menţionate. Pentru noaptea de sâmbătă spre duminică, au intervenit 67 de utilaje, fiind folosite 410 tone de material antiderapant şi 7,5 tone de clorură de calciu, ajutând la deszăpezire şi 126 de angajaţi ai instituţiilor.

Zăpada, dusă pe malul Jiului, la Mofleni

În comunicat s-a specificat că personalul angrenat în activitatea de deszăpezire a lucrat nonstop din data de 24 ianuarie, ora 21.00. „În prezent, se lucrează la lărgirea arterelor de circulaţie şi s-a intrat în toate micile artere din cartiere şi zonele periferice. Tot de astăzi (ieri – n.r.) s-a demarat acţiunea de încărcare a zăpezii şi transportarea în afara municipiului, la cele două puncte de descărcare autorizate, în vecinătatea rampei ecologice de la Mofleni“, se arată în comunicatul instituţiei. Şoferii sunt şi ei rugaţi de primărie să parcheze regulamentar pentru a permite utilajelor să deszăpezească, altfel autoturismele vor fi ridicate şi se vor aplica sancţiuni. Mai mult, cetăţenii trebuie să ştie că sunt pasibili de amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 de lei (persoane fizice) şi între 1.000 şi 2.500 de lei (persoane juridice), în caz că nu îşi curăţă zăpada şi gheaţa din faţa imobilelor şi a curţii, dar şi ţurţurii. Pentru a suplini inactivitatea proprietarilor din centrul oraşului care nu şi-au curăţat trotuarele, primăria i-a chemat cu noaptea în cap pe angajaţii regiilor spre nemulţumirea unora dintre ei. „Înţeleg că este nevoie de ajutoare, dar de ce nu îi amendează pe proprietari? Şi noi suntem oameni şi îngheţăm pentru că unii nu respectă o hotărâre de consiliu prin care sunt obligaţi să dea zăpada de pe trotuar. Să-i amendeze, nu să ne scoată pe noi, iar ei să stea la căldură“, a spus un angajat al unei regii, dintre cei treziţi la şase dimineaţa ca să cureţe trotuarele de zăpadă.

13 persoane fără adăpost, sprijinite de primărie

Funcţionarii din cadrul Direcţiei Administraţie Publică şi Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Craiova au sprijinit opt persoane fără adăpost, asigurându-le cazare şi hrană în locaţia amenajată pentru situaţii de urgenţă de către municipalitate în cadrul Filarmonicii „Oltenia“. Alte cinci persoane au fost cazate la centrul social „Sfântul Vasile“ pentru persoane fără adăpost, situat pe strada Râului, nr. 42 B, se arată în comunicatul emis de primărie. 

Şcolile din Dolj, închise astăzi

Ministerul Educaţiei a decis sistarea cursurilor unităţilor de învăţământ din judeţul Dolj pentru astăzi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. O decizie în ceea ce priveşte celelalte zile ale săptămânii va fi luată după analizarea situaţiei în teren.

Zborurile Milano-Craiova şi retur de astăzi nu sunt anulate

Conducerea Aeroportului Craiova a informat că zborurile de astăzi de pe rutele Milano-Craiova şi Craiova-Milano nu au fost anulate. Aeronavele vor ajunge la Craiova, respectiv vor pleca seara.

Ţara sub nămeţi, Ponta sub panou

Reporterii postului Realitatea TV l-au surprins pe premierul Victor Ponta ieşind de la sala de sport, unde ieri, în jurul prânzului, a jucat un meci de baschet. Postul de televiziune aminteşte că Ponta obişnuieşte să joace baschet la sfârşit de săptămână.
Întrebat de reporter, în timp ce se urca în maşină, dacă ştie de codul roşu de viscol instituit în trei judeţe, Ponta a răspuns: „Da, acum la 15.30 mă duc la guvern“.
El a confirmat şi că este mulţumit de cum au gestionat autorităţile situaţia.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS