19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAgent de frontieră sau cămătar?

Agent de frontieră sau cămătar?

\n

Un agent din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, Secţia Orşova, este acuzat de foşti colegi că ar da bani cu camătă.

Doi foşti angajaţi ai Poliţiei de Frontieră Orşova au depus sesizări la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, prin care îl acuză pe Gheorghe Dancău, agent la SPF Orşova, că ar da bani cu camătă. În urma acestor reclamaţii, IJPF Mehedinţi a demarat o anchetă internă.
Faptele de care este acuzat Dancău s-au petrecut în intervalul 2006-2008. La vremea respectivă, poliţiştii şi-au anunţat superiorii, s-au făcut cercetări interne, iar cei care au împrumutat bani de la Dancău au fost sancţionaţi prin diminuarea soldei pe câteva luni, dar nimeni nu avea voie să vorbească timp de cinci ani de la ziua încetării activităţii, fiind vorba de informaţii clasificate. Unii dintre cei care au luat bani cu camătă de la Dancău şi-au pierdut casele, alţii au fost înşelaţi. La început, sumele erau mici, câteva sute de euro, dar cu timpul creşteau până la mii de euro, dobânda ajungând să valoreze mai mult decât împrumutul.
„Am lucrat la Poliţia de Frontieră Orşova, sectorul Orşova, 20 de ani, dar nu mai lucrez pentru că am ieşit la pensie pe caz de boală. În urmă cu ceva timp, am luat cu împrumut o sumă de bani de la colegul Gheorghe Dancău, fiind de acord să o restitui cu dobândă. Nu m-am gândit că el se ocupă cu cămătăria şi că avea să îmi ceară o dobândă foarte mare. După un timp, am fost pus să dau o declaraţie cum că am luat bani cu dobândă de la acest coleg, Gheorghe Dancău, cu 20% dobândă. Ulterior, am aflat că se judeca şi cu alt coleg pe aceeaşi problemă. Pentru că am aflat acest lucru, mi-a spus că îmi dă bani doar cu 5%, că l-am ajutat eu odată. Gheorghe Dancău este agent la SPF Orşova, deci angajat al IJPF Mehedinţi şi în prezent, şi a dat bani cu camătă mai multor colegi, cărora le tăia chitanţe de mână“, a declarat Tudor Paul, fost angajat al Poliţiei de Frontieră Orşova.

De la 600 la 7.000
de euro, din condei

Alt fost lucrător în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Mehedinţi, sectorul Orşova, este Marius Bolocan, care a fost nevoit să împrumute bani de la colegul de muncă, în perioada în care s-au diminuat salariile cu 25%. Acesta a împrumutat 600 de euro de la Gheorghe Dancău şi avea să afle că trebuie să îi restituie 7.000 de euro.
„Până în anul 2011, am lucrat la Poliţia de Frontieră Orşova şi am ieşit pe drept la pensie, după aproape 30 de ani de muncă. Când ni s-a diminuat salariul cu 25%, am avut nişte probleme şi am luat nişte bani de la fostul coleg Gheorghe Dancău, cu dobândă de 25%. Am ajuns ca pentru 600 de euro, cât am luat împrumut, să îi restitui aproape 7.000 de euro. Pentru că nu am avut de unde să dau aceşti bani, a trimis executorii peste mine să mă execute silit, a câştigat în instanţă pentru că a avut bani şi şi-a pus avocată. Nu este normal să recurgă la astfel de gesturi. Mereu căuta să facă rău, avea oameni bine puşi, martori mincinoşi, de obicei pe fratele său şi concubina sa, care îi este şi verişoară. Când dădea bani cu camătă, nu era nici un martor. Când trebuia să îi restituim, apărea câte unul care declara tot felul de lucruri. Am anunţat şi superiorii, s-a făcut o cercetare la vremea respectivă, unde s-a hotărât diminuarea soldei cu zece la sută pe două luni. Garantez că mai sunt şi în prezent colegi care iau bani cu camătă, pe care apoi îi urmăreşte şi îi ameninţă prin tot felul de metode ca să recupereze banii. Nu înţeleg cum superiorii au putut să treacă cu vederea faptul că el, în urmă cu câţiva ani, a fost cercetat penal pentru complicitate la furt de la Şantierul Naval, dar pentru că a umblat mult ca să schimbe declaraţii, a scăpat şi a fost lăsat să lucreze în poliţie. Am luat bani, a fost greşeala mea“, a declarat Marius Bolocan, alt fost poliţist de frontieră care a luat bani cu camătă de la Dancău.

Şi-a pierdut apartamentul pus gaj

Dancău este acuzat de un fost coleg că ar fi falsificat chitanţele şi i-ar fi luat chiar apartamentul.
„A fost o perioadă în 2006 când nu stăteam prea bine cu banii. Mi-a dat împrumut 4.000 de euro, punându-mă să semnez o chitanţă pe care a trecut suma de 8.000 de euro, această sumă incluzând dobânzile. El a dat o declaraţie în faţa instanţelor spunând că mi-a dat 17.000 de euro. După o perioadă de timp a venit la mine şi mi-a spus că dobânzile au crescut, că se mai pune încă o mie de euro la dobânzi şi trebuie să facem altă foaie. L-am întrebat despre vechea foaie, mi-a spus că o va rupe el, nu a rupt-o şi aşa s-a ajuns la suma de 17.000 de euro. Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi m-a sancţionat cu diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni pentru că am luat bani cu împrumut de la colegul Gheorghe Dancău. Am fost executat silit, am pierdut apartamentul şi dânsul locuieşte actualmente în apartamentul meu. Eu nu mai sunt angajat la Poliţia de Frontieră Orşova din 2009, dar colegul Dancău este în continuare angajat“, a spus Gheorghe Mocanu, unul dintre colegii agentului acuzat de cămătărie.

Anchetă internă
la IJPF Mehedinţi

Gheorghe Dancău nu a vrut să discute cu noi, ne-a ameninţat, iar la unitatea militară unde lucrează ni s-a interzis accesul şi fotografierea unităţii. Unii colegi susţin că Dancău ar fi privilegiat şi de şefi, pe motiv că i-ar ajuta cu bani.
În urma sesizărilor primite de la cei doi foşti angajaţi, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră a demarat o anchetă internă şi a audiat o parte din victime, urmând să ia măsurile care se impun.
„Cei doi foşti colegi ai noştri, actualmente pensionari, au depus o sesizare la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara. Şeful inspectoratului a desemnat doi ofiţeri din cadrul Biroului Control pentru a face cercetările în cauză, iar la finalul acestora se vor dispune măsurile legale“, a declarat Valeriu Pera, comisar-şef al IJPF Mehedinţi.
În România, cămătăria este interzisă prin lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS