22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDirectoarea Spitalului Târgu Jiu, atenţionată că îşi poate face bagajele

Directoarea Spitalului Târgu Jiu, atenţionată că îşi poate face bagajele

În urma scandalului analizelor medicale HIV fictive, conducerea Consiliului Judeţean Gorj a solicitat lămuriri managerului privat Nicoleta Manu. Potrivit lui Ion Călinoiu, un raport cu ceea ce s-a întâmplat la Laboratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu i-a parvenit ieri-dimineaţă. Călinoiu a avertizat-o pe directoarea Manu, numită în funcţie de firma Tetraedru, că poate să îşi facă bagajele şi să plece de la conducerea spitalului dacă va continua să conducă unitatea ca până acum. Ieri, a sosit la Spitalul din Târgu Jiu şi Corpul de Control al ministrului sănătăţii, pentru a verifica situaţia celor 550 de analize medicale HIV neefectuate.
„Am procedat în mod corect și legal de fiecare dată. Eu sincer regret atmosfera tensionată de la Spitalul Județean. Este vorba despre un aspect sesizat și i-am mulțumit ministrului sănătății pentru că a trimis o echipă aici. Și noi am trimis auditul la Spitalul Județean și urmează ca, atunci când avem toate datele în legătură cu sesizările, să luăm măsurile corespunzătoare. Aceste nereguli trebuie eliminate. Nu îmi place că s-a ieșit în public înainte de a avea toate datele. A fost vorba despre un oarecare șantaj, așa s-a vorbit, care este o metodă incorectă. Clar este că problema nu trebuia să fie dezbătută înainte de a avea rezultatele unui control. Trebuia luate decizii, nu discuții în public. Dacă va fi vorba despre rezilierea unui contract, va fi atunci când indicatorii de performanță nu vor fi îndepliniți. Lucrurile trebuie să fie ferme. Am sunat-o pe doamna Manu și i-am zis că, «dacă nu știţi să stabiliţi echilibru și o atmosferă de lucru corespunzătoare, ați putea să vă faceți bagajele!»“, a declarat Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Medicii sunt nemulţumiţi

Nici medicii din subordinea managerului privat nu sunt de acord cu stilul de management al firmei private şi sunt nemulţumiţi de faptul că tot mai multe cadre medicale au renunţat la posturile de la stat. „Există o situație fără precedent la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Au plecat 14 medici și până la anul vor mai pleca 20 prin pensionare. La prima vedere, se încadrează în fenomenul migrării medicilor. Domnii doctori au plecat din spital în sistemul privat. La noi în spital se tratează toți pacienții din Gorj, trimiși de celelalte spitale. Se vehiculează ideea că vor fi aduși noi medici. Nu cred așa ceva, căci unii dintre cei care au plecat au lăsat posturile blocate. Activitatea medicilor care au plecat va fi preluată de cei rămași. Va fi foarte greu. Medicii sunt puțini, iar pacienții sunt foarte mulți. Un medic se formează foarte greu. Trebuie să se ia măsuri. Ceea ce se întâmplă în Spitalul Județean pare că i-a îndepărtat pe acești medici care au plecat. Nimeni nu dorește să lucreze în umilință și presiune. Am discutat problema și cu domnul Călinoiu, care a promis că ne va ajuta să ieșim din acest impas. Plecarea masivă a medicilor este o problemă“, a spus medicul Ana Băleanu, președinta Colegiului Medicilor Gorj.

Manu îi acuză pe medici de condiţionarea actului medical

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor, doctorul Gheorghe Stanciu, susţine că managerii privaţi ai spitalului nu au stat de vorbă cu medicii.
„Trebuie să vă spun că eu, doctorul Stanciu, sunt șef de secție și chiar de la mine din secție a plecat un medic. Este singura secție pe acest județ. Doi medici care au rămas pot rezolva foarte greu problemele pacienților, așa se întâmplă la toate secțiile unde pleacă doctori. La Psihiatrie Infantilă a plecat un medic și secția poate fi desființată. Cauzele care au dus la plecarea acestor doctori au fost mai multe. Una dintre cele mai importante este acea lipsă totală de dialog între administrație, conducerea spitalului și medici. De un an avem manager privat. Domnul Vlădoianu (primul manager privat – n.r.) a avut o singură întâlnire cu medicii șefi de secții. Mi se pare normal ca managerul să discute cu medicii, să vadă de ce au nevoie, să le ia apărarea. A venit doamna Manu. De când ne-a prezentat-o domnul Călinoiu, nu am mai avut nici o discuție cu dânsa. Dânsa promite multe, dar face puține. Cea de-a doua cauză a plecării medicilor ar fi salarizarea, căci un medic care pleacă în privat câștigă de cinci ori mai mult decât la stat. Din felul în care merg lucrurile, spitalele vor avea și mai puțini bani de la minister. Exodul medicilor va continua. Altă cauză este frica medicilor și stresul în care lucrează. Nu au cu ce lucra de multe ori, nu au aparatura necesară, se tem să nu li se însceneze ceva. Avem medici monitorizați de poliție. De ce doamna Manu ne-a jignit, spunând că primește sesizări cum că 80% dintre medici condiționează actul medical, dar nu a chemat la dumneaei nici un medic pentru explicații, de unde tragem concluzia că nu a fost adevărat ce a zis“, a afirmat medicul Gheorghe Stanciu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor și șeful Secției ORL din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Procurorii au declanşat ancheta

Poliţiştii gorjeni au început o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat cu analizele HIV efectuate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Ofiţerii Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul I.P.J. Gorj s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în cursul anului 2013 ar fi fost întocmite mai multe fişe medicale de analiză fără a fi parcurse procedurile de laborator. Poliţiştii continuă cercetările pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea unei eventuale răspunderi judiciare, în cauză fiind constituit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals şi uz de fals.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS