17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSchimbare pe „Oblemenco“ - Iese Mititelu, intră Olguţa

Schimbare pe „Oblemenco“ – Iese Mititelu, intră Olguţa

Războiul juridic dintre Olguţa Vasilescu şi Adrian Mititelu a intrat într-o nouă fază. După ce a pierdut până acum acţiunile în instanţă împotriva hotărârii judecătoreşti care îl reintegra pe Mititelu pe stadionul „Ion Oblemenco“, acum Olguţa a avut câştig de cauză: l-a evacuat ieri pe acesta din incinta stadionului prin intermediul executorului judecătoresc.

Atât Mititelu, cât şi Olguţa se pot considera nedreptăţiţi de judecătorii din Craiova. Ambii au obţinut decizii care le-au dat dreptate, ceea ce înseamnă că hotărârile se bat cap în cap. Şi, pentru ca tacâmul să fie complet, cele două hotărâri care dau câştig de cauză fiecăruia ridică semne de întrebare.

Se lasă cu plângere penală

Biroul Executorului Judecătoresc (BEJ) Moraru& Asociaţii l-a evacuat ieri pe Adrian Mititelu din incinta stadionului „Ion Oblemenco“ pe baza unei hotărâri din 3 decembrie 2013, care încuviinţa executarea silită pe baza unei hotărâri a Judecătoriei Craiova din 16 septembrie 2013. Judecătoria decisese atunci evacuarea clubului de fotbal „din spaţiile de antrenament şi competiţii din cadrul stadionului «Ion Oblemenco»“, după cum se arată în sentinţă. Clubul de fotbal a făcut apel la această decizie, iar următorul termen de judecată este pe 17 ianuarie 2014.
Deşi sentinţa de la Judecătorie nu era executorie, după cum au declarat pentru GdS avocaţi de specialitate, ea a fost învestită cu formulă executorie. Iniţial, Judecătoria Craiova a respins încuviinţarea executării silite, dar Tribunalul Dolj a admis apelul declarat de BEJ Moraru pe 3 decembrie. Executorul l-a somat pe Adrian Mititelu, pe 24 decembrie 2013, să părăsească incinta stadionului, iar ieri a trecut la fapte: însoţit de poliţişti locali, executorul a pătruns în incinta stadionului, a făcut inventarul lucrurilor găsite la faţa locului, iar Mititelu a fost dat afară. Ieri, mai multe echipaje ale Poliţiei Locale şi angajaţi ai celor două firme de pază de la stadion străjuiau intrarea în complexul sportiv.
Când s-a văzut evacuat, Mititelu a luat foc, spunând că evacuarea este abuzivă, că hotărârea prin care se încuviinţa executarea silită este caducă şi că nu poate produce efecte, după ce el obţinuse pe 15 octombrie o ordonanţă preşedinţială care îl reintegra pe stadion. Mititelu l-a acuzat pe executor că a sfidat legea şi a ameninţat că astăzi va depune o plângere penală „împotriva persoanelor responsabile pentru săvârşirea acestui abuz, respectiv pentru infracţiunile de abuz în servciu şi complicitate la abuz în serviciu, în cadrul dosarului penal numărul 218/2013, aflat pe rolul DNA“, după cum se arată într-un comunicat de presă emis ieri de clubul de fotbal.

Mititelu şi Olguţa – fiecare cu dreptatea lui

Pentru că războiul juridic este complicat, vă prezentăm pe scurt evoluţia acestui scandal.
Astă-vară, primăria a decis să evacueze Fotbal Club U Craiova de pe stadionul „Ion Oblemenco“, fără să aibă la bază o sentinţă judecătorească. Aceasta a venit abia în septembrie 2013, atunci când Judecătoria Craiova a decis că Fotbal Club U Craiova trebuie să fie evacuată, dar a precizat că trebuie să se formeze alt dosar în care să se judece pretenţiile financiare ale clubului de fotbal faţă de primărie legate de presupusele investiţii făcute în complexul sportiv. Sentinţa din septembrie a fost una cu apel, care va fi judecat la Tribunalul Dolj. Deci sentinţa de evacuare pe fond nu este definitivă şi irevocabilă. În timp ce primăria încerca să-l dea afară din stadion, Mititelu a cerut Judecătoriei Craiova să aprobe o ordonanţă preşedinţială care să-l readucă pe stadion, practic un fel de continuare a procesului legat de stabilirea despăgubirilor care i s-ar cuveni pentru investiţiile făcute. A pierdut la Judecătorie în august, dar a câştigat la Tribunalul Dolj, în octombrie, când instanţa a decis să admită cererea de ordonanţă preşedinţială şi a dispus reintegrarea Fotbal Club U Craiova SA în Complexul Sportiv «Ion Oblemenco» până la data soluţionării irevocabile a cauzei, având ca obiect instituirea dreptului de retenţie şi plata contravalorii lucrărilor de amenajare, modernizare şi îmbunătăţire a spaţiilor competiţionale şi de antrenament din cadrul stadionului «Ion Oblemenco». Definitivă“, după cum se arată în sentinţă. Sentinţa a fost surprinzătoare, pentru că judecătorul ar fi trebuit să ţină seama de decizia Judecătoriei Craiova, prin care Fotbal Club U Craiova era evacuată din stadion. Ori nu a ştiut, ori nu a luat-o în seamă. Oricum rămâne un mare semn de întrebare.

Mititelu o acuză pe Olguţa de acţiuni mafiote

Olguţa Vasilescu a încercat prin toate mijloacele să anuleze ordonanţa, dar nu a reuşit. Şi atunci, Mititelu s-a întors pe stadion. Numai că, aşa cum scriam mai sus, BEJ Moraru a obţinut, din două încercări, încuviinţarea executării silite. În acest caz semnul de întrebare este legat de felul în care a fost încuviinţată de judecător executarea silită, atâta timp cât decizia pe baza căreia s-a dat este sentinţa Judecătoriei Craiova din septembrie 2013, care nu este irevocabilă. Apelul se judecă peste câteva zile la Tribunalul Dolj. Specialiştii contactaţi de GdS au precizat că o sentinţă poate fi pusă în executare, chiar dacă nu este irevocabilă, atunci când se judecă pe comercial sau când se precizează clar acest lucru. Or procesul se judecă pe civil. Deci, fiecare dintre sentinţele favorabile Olguţei şi lui Mititelu ridică întrebări. De asemenea, ei spun că Adrian Mititelu va fi nevoit să obţină o altă ordonanţă preşedinţială pentru a reintra pe stadion sau să conteste încuviinţarea executării silite, lucru pe care el susţine că l-a şi făcut, dar că instanţele judecătoreşti au fost în vacanţă şi nu au putut s-o analizeze. „Reaua-credinţă a biroului Moraru şi Asociaţii este vădită şi prin prisma faptului că a notificat punerea în executare a sentinţei Judecătoriei Craiova, chiar în ultima zi lucrătoare a anului, respectiv 24 decembrie, în acest fel făcând imposibilă contestarea în regim de urgenţă a intenţiei de evacuare deoarece, după cum se cunoaşte, instanţele de judecată nu mai ţin şedinţe de judecată până pe 13 ianuarie.
Datorită acestei situaţii, U Craiova SA nu a avut la dispoziţie calea accesului la justiţie în termenul oportun pentru a împiedica această evacuare abuzivă (…). De asemenea, Fotbal Club Universitatea Craiova transmite tuturor suporterilor şi simpatizanţilor că toate aceste acte abuzive iniţiate în mod repetat de Olguţa Vasilescu şi grupul mafiot pe care îl coordonează nu ne abat de la planul nostru de continuare a activităţii clubului Universitatea Craiova şi de a face tot ce este posibil ca la finele acestui campionat echipa să revină în primul eşalon al fotbalului românesc. Faptele şi acţiunile Olguţei Vasilescu şi ale acoliţilor ei vor primi răspuns în curând de la justiţie“, se arată în comunicatul de presă al Fotbal Club U Craiova.
La rândul său, BEJ Moraru a emis şi el un comunicat de presă în care spune că nu este treaba lui să analizeze ce alte decizii favorabile are Fotbal Club U Craiova, dacă ele nu sunt opozabile hotărârii prin care s-a încuviinţat executarea silită: „Executorul judecătoresc nu are autoritatea de a analiza soluţiile pronunţate de către instanţele de control judiciar, sens în care va pune în executare de îndată titlul executoriu aşa cum a fost încuviinţat definitiv de către autoritatea judecătorească, cu respectarea dispoziţiilor legale. Menţionăm că la ora 14.00, până la închiderea procesului-verbal s-a prezentat domnul Mititelu Adrian din partea debitoarei, care, după ce a fost somat să se supună titlului executoriu şi interpelat cu privire la deţinerea unui document din care să rezulte suspendarea executării silite, acesta a declarat că nu deţine un asemenea document, că nu îşi va ridica bunurile, că refuză să semneze procesul-verbal“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS