24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa numai doi ani a ajuns în comă alcoolică la spital

La numai doi ani a ajuns în comă alcoolică la spital

http://www.youtube.com/watch?v=btQCrVY5p0U

O fetiță în vârstă de doi ani, din localitatea doljeană Scaești, a fost transportată luni seară cu elicopterul SMURD, în comă alcoolică, la Spitalul de Urgenţă Craiova. Copila a fost lăsată cu frăţiorul în vârstă de numai cinci ani, în timp ce tatăl se afla la muncă, iar mama plecase la cumpărături la magazinul din sat. După ce a fost sub atentă supraveghere medicală în Secţia de terapie intensivă, starea de sănătate a micuţei s-a îmbunătăţit şi aceasta a fost externată ieri-dimineaţă. Familia va fi monitorizată de Direcţia Copilului, iar reprezentanţii poliţiei urmează să stabilească dacă mama poate fi acuzată de neglijenţă. Medicii doljeni susţin însă că se confruntă adeseori cu astfel de situaţii în care minorii ajung în comă alcoolică.

Ileana Diculescu şi-a lăsat fetiţa de doi anişori în grija băieţelului mai mare cu trei ani şi a plecat cu bebeluşul de numai trei luni în sat, să cumpere apă şi scutece. Femeia susţine că a lipsit de acasă aproximativ 20 de minute, timp suficient însă pentru ca fetiţa să dea pe gât vişinata aflată într-o sticlă de plastic sub masa din bucătărie. „Mă întorceam de la magazin când am văzut lume în faţa casei noastre. Am simţit că nu mai pot respira şi am luat-o la fugă… Am văzut vecinii aplecaţi peste fetiţa mea, căzută într-un şanţ, şi oameni care o frecau pe mânuţe. Vecinii au anunţat de urgenţă salvarea, care ne-a transportat la Spitalul din Filiaşi, după care, cu elicopterul SMURD, fetiţa a fost adusă la Craiova. Sticla cu vişinată se afla cred sub masă în bucătărie, nici nu îmi amintesc cu exactitate unde anume… Copilul a crezut că este suc, vişinata era dulce… A băut cam o litră de vişinată…“, a povestit Ileana Diculescu, mama fetiţei.
Părinţii copilei au ajuns la spitalul craiovean abia a doua zi dimineaţă, însoţiţi de ceilalţi doi copii. Vizibil afectaţi, cu greu stăpânindu-şi lacrimile, părinţii aşteptau veşti din partea medicilor în faţa Secţiei de terapie intensivă. Erau conştienţi că au greşit lăsându-şi copiii nesupravegheaţi în casă şi îi mulţumeau lui Dumnezeu că nu s-a întâmplat o nenorocire.

Reprezentanţii Primăriei Scaeşti susţin că a fost un „incident“ nefericit

Sunt oameni săraci, dar muncitori, spun sătenii, precum şi reprezentanţii Primăriei Scaeşti despre Ileana Diculescu şi Ilie Şerban. Bărbatul nu are serviciu stabil, munceşte cu ziua pe unde găseşte, în timp ce femeia stă acasă cu cei trei copii: primul, în vârstă de cinci ani, e din prima căsătorie, iar pe ceilalţi doi îi are cu Ilie. A fost un „incident“ nefericit, susţin cei de la primărie, pentru că astfel de cazuri s-au întâmplat de-a lungul anilor şi se întâmplă şi azi „chiar şi la case mai mari“. Nu înţelegeau de ce este atât de grav faptul că o mamă şi-a lăsat cei doi copilaşi nesupravegheaţi. La fel de nedumeriţi se arătau şi de faptul că se face atâta vâlvă că fetiţa a băut o litră de vişinată… Nu au anunţat nici măcar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului despre evenimentul petrecut pe raza comunei, nu au ştiut că Serviciul Social pe care îl au în subordine are această obligaţie. „Sunt nişte oameni respectabili, o familie decentă, nu sunt oameni cu probleme, nu i-am monitorizat niciodată. Nici măcar ajutor social nu au solicitat primăriei, aşa cum fac alte familii aflate în situaţia lor… I-am vizitat de-a lungul anilor, cu diverse ocazii. Sunt săraci, dar extrem de curaţi. Astăzi de dimineaţă, la ora 8.00 (ieri-dimineaţă – n.r.), chiar am mers la ei acasă să aflăm ce s-a întâmplat. Ne-au povestit că nu se aşteptau la o astfel de nenorocire, având în vedere că nu au lipsit mult de acasă… Ne-au spus că n-au avut bani să se ducă la spital, la Craiova, însă nu au îndrăznit să ceară la nimeni cu împrumut, deşi oricine le-ar fi dat. Sunt vizibil afectaţi de ce s-a întâmplat“, a povestit Mihaela Mateescu, viceprimarul comunei Scaeşti.

După o noapte la terapie intensivă, fetiţa a fost externată

Medicii din Spitalul Judeţean Craiova au preluat copila luni seară, iar pentru o supraveghere mai strictă au internat-o în Secţia de terapie intensivă. În momentul preluării de către medici, copilul era inconştient, uşor agitat. „Am fost solicitați să preluăm cu elicopterul SMURD un copil din Spitalul din Filiași. A fost vorba de o fetiță de doi ani, cu stare de conștiență alterată, dar stabilă hemodinamic și respirator. Fetița consumase alcool în cursul zilei de luni şi a fost găsită inconștientă într-un șanț, ușor hipotermică, şi a fost dusă cu ambulanța la Spitalul din Filiași. Am fost solicitați din compartimentul Primiri Urgențe să preluăm copilul cu elicopterul SMURD și să îl aducem la departamentul Primiri Urgențe din cadrul SJU Craiova. Copilul era îmbrăcat sumar, probabil aşa se afla în casă. Având evoluţie favorabilă, fetiţa a fost transferată pe Clinica de Pediatrie, iar apoi externată“, a declarat doctor Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al SJU Craiova.

Tot mai mulţi minori ajung în comă alcoolică la spital

Mai grav este faptul că un astfel de incident nu este izolat. Medicii susţin că destul de frecvent se confruntă cu pacienţi minori ajunşi la spital în stare de ebrietate sau chiar în comă alcoolică. Mai mult decât atât, potrivit acestora, în mediul rural doljean se practică şi azi obiceiul de a linişti bebeluşul înmuindu-i tetina în alcool… „Nu de puţine ori suntem solicitaţi să intervenim la copii în vârstă de un an, doi aduşi la spital cu intoxicaţie etanolică. Există apoi situaţii în care minorii consumă alcool chiar în casă, cumpărat chiar de ei din baruri, cluburi, restaurante. Am avut cazuri de intoxicaţii etanolice la chefuri unde minorii au consumat alcool în prezenţa adulţilor sau a părinţilor. Mai este însă o cauză gravă pentru care se ajunge în astfel de situaţii. Şi noi, ca şi Direcţia pentru Protecţia Copilului, putem susţine că angajaţii serviciilor sociale din cadrul primăriilor nu îşi fac aşa cum trebuie datoria, nu monitorizează copiii aflaţi în familii dezmembrate sau cu risc“, a adăugat doctor Cristina Geormăneanu.
Reprezentanţii poliţiei efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, urmând a se stabili vinovăţia mamei privind neglijarea minorilor. Şi reprezentanţii DGASPC Dolj vor trimite o echipă formată din psiholog, medic şi asistent social pentru o evaluare detaliată a familiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS