17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCel mai important proiect teatral din România, la Craiova

Cel mai important proiect teatral din România, la Craiova

Pe 4 iulie  anul acesta este programată premiera spectacolului „Rinocerii“ de Eugen Ionescu în regia celui mai important om de teatru din lume, Robert Wilson, invitat în Bănie încă din 2008 de directorul general al Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, regizorul Mircea Cornişteanu. Robert Wilson va veni în perioada 13-24 ianuarie la Teatrul Naţional pentru casting, stabilirea distribuţiei şi repetiţii intensive. El va fi însoţit de un grup de colaboratori din SUA, Germania, Franţa şi Austria, precum şi din România.  

În înterviul pe care regizorul Mircea Cornişteanu, actualul director general al Teatrului Naţional din Craiova, l-a acordat Gazetei de Sud TV, acesta a vorbit de premiera absolută care urma să aibă loc la sfârşitul lunii decembrie 2013, „Hot L Baltimore“ („Hotel Baltimore“), de Lanford Wilson, piesă montată în Bănie de celebrul regizor american Peter Schneider, premieră care s-a amânat pentru  luna februarie din cauza îmbolnăvirii actriţei Iulia Colan. „Am credinţa că «Hot L Baltimore» va fi un spectacol de un foarte bun nivel“, a punctat Mircea Cornişteanu. Vorbind despre personalitatea lui Schneider, invitatul Gazetei de Sud TV a spus, printre altele, că acesta a fost timp de 17 ani directorul lui Disney Production, acolo unde s-au realizat cunoscutele filme de animaţie Disney. Schneider a produs, printre altele, celebrul „Regele Leu“ („The Lion King“) de pe Broadway, cu care a luat Premiul Tony, un musical care se joacă în toată lumea sub diferite variante. Ca fapt divers: regizorul american este campion mondial de bridge!
La întrebarea „Cum l-aţi «racolat» pe marele Schneider să monteze la Naţionalul din Craiova?“, Cornişteanu a spus că l-a cunoscut în urmă cu vreo trei ani, când a venit în România cu un spectacol făcut în Italia: „Spectacolul mi-a plăcut enorm şi de atunci l-am tot bătut la cap să vină la Craiova. De altminteri, l-am invitat cu acest spectacol şi în 2011. A fost în noiembrie la Craiova, cu spectacolul italian pe care îl văzusem eu la Bucureşti. Se cheamă «My Life With Men… and Other Animals» şi e jucat de o mare actriţă italiană, Maria Cassi… Iniţial, a refuzat să vină la Craiova pentru a monta un spectacol, argumentându-mi că nu ştie ce să «spună» românilor printr-un spectacol făcut în România. Am înţeles argumentul, dar i-am explicat că ar putea totuşi găsi o piesă americană care să fie montată şi în România deoarece şi la noi trăiesc oameni cu aceleaşi sentimente pe care le au şi americanii“. În cele din urmă, Schneider a acceptat să monteze în stagiunea 2012-2013 o piesă pe scena TNC, „Hotel Baltimore“, a cărui premieră urma să fie la sfârşitul lunii februarie 2013. Din cauza programului încărcat, regizorul american a amânat proiectul şi a ajuns în Bănie abia în această toamnă, în prima decadă a lunii noiembrie, când au început repetiţiile… „Odată ajuns la Craiova, a dat dovadă de un profesionalism excepţional şi de o rigoare nemţească, izvorâte din profesionalism…“.

Robert Wilson, premieră de Ziua SUA
la Craiova
 
În afară de Festivalul Internaţional Shakespeare, ediţia a IX-a, anul 2014 va aduce şi un alt moment important pe scena Teatrului Naţional din Craiova: spectacolul-eveniment cu „Rinocerii“, montat la Craiova de un alt celebru regizor american, Robert Wilson, caracterizat astfel de Mircea Cornişteanu: „Wilson este considerat poate cel mai important şi complet om de teatru din lume. Este sărbătorit şi omagiat la Paris printr-o serie de trei spectacole şi o expoziţie la Luvru“.
Wilson a fost în trecut de trei ori la Craiova: prima oară cu prilejul prezentării spectacolului „Femeia mării“, de H. Ibsen, în cadrul Festivalului Shakespeare 2008. A doua oară, în 2010, cu ocazia prezentării filmului spectacolului său „Hamlet – Un monolog“, realizat la Alley Theatre în 1995, regizat şi interpretat de el, iar a treia oară în 2012, la acelaşi festival internaţional, cu spectacolul „Sonetele lui Shakespeare“, prezentat de „Berliner Ensemble“ din Berlin. Cornişteanu a explicat: „M-am năpustit peste Robert Wilson încă din 2008, de atunci i-am propus să facă un spectacol la Craiova. A zâmbit politicos şi mi-a spus că o să se gândească… La revenirea în Craiova, în 2010, într-o locaţie în care am fost doar noi doi, mi-a spus că o să-mi facă o propunere de colaborare… Şi în 2012 mi-a comunicat că s-a decis asupra piesei lui Eugen Ionescu, «Rinocerii»!“.
În vara anului trecut, în perioada 30 iulie – 3 august, la „The Watermill Center“, Long Island, New York, fondat în 1992 de regizorul şi artistul vizual american Robert Wilson, directorul teatrului craiovean a fost prezent în cadrul laboratorului pentru „performance“ la workshop-ul organizat de legendarul regizor american în vederea viitoarei realizări a spectacolului „Rinocerii“, de Eugen Ionesco, la Teatrul Naţional din Bănie. Pe durata a cinci zile, Robert Wilson şi echipa au discutat cu Mircea Cornişteanu, însoţit de Cătălin Ionescu Arbore, în calitate de scenograf, despre amănuntele viitoarei colaborări cu Naţionalul din Craiova, unde Arbore va fi asistent de scenografie.
Premiera spectacolului „Rinocerii“, în regia lui Robert Wilson, este prevăzută să aibă loc pe 4 iulie 2014, de Ziua Naţională a SUA, propunere venită din partea regizorului american.

Wilson vine la Craiova împreună cu colaboratori din SUA, Germania, Franţa şi Austria

Conform celor spuse de Mircea Cornişteanu, Robert Wilson va fi prezent la Craiova, în perioada 13-24 ianuarie 2014, pentru casting şi distribuţie: „Robert Wilson va fi  la Craiova în perioada amintită (13-24 ianuarie) nu numai pentru stabilirea distribuţiei, ci pentru repetiţii intensive, alături de un grup de colaboratori din SUA, Germania, Franţa şi Austria, împreună cu alţii din România şi, desigur, cu toţi cei din teatrul nostru“.
Repetiţiile la „Rinocerii“ ar urma să continue începând cu 2 iunie 2014.  În privinţa costurilor, invitatul Gazetei de Sud TV a precizat: „Robert Wilson a cerut o sumă surprinzător de mică faţă de cota lui, faţă de cât ia el în altă parte!“. Vorbind despre acest proiect de la Naţionalul din Craiova, directorul Cornişteanu a adăugat: „După ştiinţa mea, acest proiect (montarea de către Robert Wilson a piesei «Rinocerii» – n.r.) ar fi cel mai important proiect teatral care s-a făcut vreodată în România. Au fost (în România – n.r.) mari regizori, au lucrat, lucrează, dar un artist de notorietatea şi forţa lui Robert Wilson încă nu a fost. Sper din toată inima ca acest proiect să se facă, mai ales că un spectacol «Rinocerii», semnat Robert Wilson, ar avea toate premisele să fie invitat, pe bani grei, la marile festivaluri ale lumii“.

Directorul general Cornişteanu, încheiere de mandat în 2014

Pe 31 martie anul acesta se încheie mandatul de director general al TNC (mandat început în decembrie 2000) al regizorului Mircea Cornişteanu, informaţie confirmată de acesta în interviul acordat la Gazeta de Sud TV. Ce urmează? Cornişteanu a precizat: „Voi rămâne director general interimar până la încheierea proiectului cu Robert Wilson, respectiv montarea piesei «Rinocerii», cu premiera pe 4 iulie 2014. Am primit asigurări din partea Ministerului Culturii în acest sens. E logic… Nu are rost să dau drumul unui asemenea mare proiect, apoi să plec şi să vină altcineva care habar n-are despre ce este vorba… Plus că proiectul meu cu Wilson este unul cu care aş dori să-mi închei… apoteotic activitatea, ca să zic aşa. Ce se întâmplă mai departe? Nu ştiu prea bine… Totul depinde de legislaţie. Probabil că va fi un concurs de proiecte manageriale organizat de Ministerul Culturii…“.
Conform afirmaţiilor directorului general al TNC, bugetul estimat pe întreg anul 2014 va permite realizarea doar a două premiere: în afară de spectacolul-eveniment cu „Rinocerii“, mai este programat un spectacol ce va fi produs pentru Festivalul Shakespeare 2014, unul de teatru-dans, inspirat din „Visul unei nopţi de vară“, de Shakespeare, şi care va fi realizat de marele coregraf Gigi Căciuleanu. Spectacolul va fi intitulat „Visul lui Puch“. Conducerea Naţionalului a solicitat aprobare de la Ministerul Culturii – şi a obţinut-o – pentru ca în 2014 să fie realizate doar aceste două premiere. „Este logic, deoarece un spectacol marca Robert Wilson cere un buget mai mare…“, a adăugat invitatul Gazetei de Sud TV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS