10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn ultimele zile ale lui 2013, craiovenii au dat buluc la cumpărături

În ultimele zile ale lui 2013, craiovenii au dat buluc la cumpărături

http://www.youtube.com/watch?v=f-AkuA-7W9g

\n

Craiovenii au luat cu asalt, ieri, supermarketurile şi pieţele, pentru a face ultimele pregătiri pentru noaptea de Revelion. Cumpărau aproape orice pentru masa festivă, care trebuie să fie cât mai bogată şi diversificată cu putinţă, acesta fiind semnul belşugului pentru anul care vine… La casele magazinelor s-au format cozi imense, iar parcările au fost arhipline. Oamenii nu au uitat de supersitiţii şi tradiţii, astfel că din majoritatea coşurilor de cumpărături nu au lipsit crenguţele de vâsc, strugurii, peştele, despre care se spune că aduc noroc şi sănătate. Pline de clienţi au fost şi magazinele de haine, iar pentru a-şi satisface cumpărătorii, comercianţii au dat startul promoţiilor sau chiar reducerilor de sezon.

Cu o zi înainte de Revelion, craiovenii au luat cu asalt Piaţa Centrală pentru a face cumpărăturile de ultim moment. Chiar dacă o mulţime de oameni se perindau prin piaţă cu plasele pline, unii comercianţi s-au arătat nemulţumiţi de vânzare. „Nu am mărit preţurile, ele au rămas aceleaşi, ia uitaţi: vita – 135.000-140.000 (lei vechi – n.r.), ceafa tot la fel. Vânzarea merge slăbuţ, după Sărbători nu mai are lumea bani. Asta e, s-a încheiat“, a spus, resemnat, domnul Marcel, care vinde vită şi porc în hala de carne din Piaţa Mare. Preţurile la carnea de porc erau ieri: 15 lei/kg – cotletul cu grăsime şi carnea de lucru, 16 lei/kg – pieptul, 18 lei/kg – cotletul cu os şi ceafa cu os, 19 lei/kg – pulpa fără os şi 21 de lei/kg – muşchiul file şi ceafa fără os. Carnea de vită costa 13,5 lei kg/kg – pieptul cu os, 14 lei/kg – antricotul cu os şi 15,5 lei/kg – carnea de lucru. Burta de vită se vindea cu 15 lei/kg.

Coadă la peşte

Dacă la carnea de porc lumea nu prea se înghesuia, la curcan şi la peşte cozile erau destul de mari. Carnea de lucru de curcan se vindea cu 16,5 lei/kg, spatele cu 4 lei/kg, iar ficatul cu 17 lei/kg. Organele (pipote şi inimi) costau 14 lei/kg. Mica pescărie din Piaţa Mare era neîncăpătoare. Aproximativ 20 de oameni stăteau la coadă să cumpere peşte. Unii, pentru că e mai sănătos, alţii, pentru că… aşa e obiceiul. „Am luat un crap, care e 16 lei/kg, pentru că aşa este tradiţia la noi, la români: în noaptea de Anul Nou să punem şi un peşte pe masă. E destul de piperat preţul pentru salariile şi pensiile care sunt în România, dar asta este, ce să facem?!“, a declarat Costică Olteanu. Cele mai căutate specii de peşte erau fitofagul întreg – 9 lei/kg, fileul de pangasius – 10 lei/kg, macroul congelat – 10,5 lei/kg, fileul de fitofag – 14 lei/kg sau macroul afumat, care sărea de 20 lei/kg.

Fructele au preţuri convenabile

Din hala de fructe, oamenii plecau încărcaţi cu plase de portocale şi banane. Preţul bananelor era, în medie, 4 lei/kg, iar la portocale el varia între 3 şi 5 lei/kg. În ceea ce priveşte strugurii, aceştia costau între 4,5 lei şi 10 lei/kg. „Portocalele le am la trei lei, dar tot nu merg. Am printre cele mai mici preţuri şi degeaba. Asta e lumea, se duce unde… Nu ştiu. De Sărbători a mers prost“, s-a plâns Mihaela, una dintre comerciantele din hala de legume şi fructe.
Unii cumpărători sunt, însă, mulţumiţi de preţurile de anul acesta. „Preţurile sunt convenabile faţă de alţi ani. Mie mi-a plăcut şi piaţa, cum e încărcată, e foarte frumos. Se simte că sunt Sărbători. Am cheltuit în jur de două milioane (lei vechi – n.r.), fără carne. Cu carne, încă două, deci patru. Şi pensia o am de şapte. Aşa că…“, a mărturisit zâmbind Elena Popa, una dintre cumpărătoare.

Vâsc la un leu, pentru noroc

În piaţă, la mare căutare este şi vâscul. Tradiţia spune că acesta trebuie pus deasupra uşii de la intrare pentru că aduce noroc, spor în casă, sănătate, atrage îngerii şi pune bolile pe fugă. Pentru acest noroc, craiovenii trebuie să plătească un leu, doi sau… zece, în funcţie de cât de mult vor să cumpere. „Avem la un leu legătura, la doi lei şi ăla ăl mare e zece lei. Vâscul aduce noroc în casă, aşa se foloseşte el, de Anul Nou. Nu prea merge vânzarea, dar şi acasă ce să facem?“, a spus Mădălina, una dintre comerciantele de vâsc din piaţă.

Dacă vreţi să faceţi cumpărături în Auchan, înarmaţi-vă cu nervi de oţel…

Goana după un loc de parcare a fost principala problemă a celor care au ales să-şi facă cumpărăturile în hipermarketurile din Craiova. După minute în şir de aşteptare pentru a-şi parca maşina, odată cu intrarea în hipermarketuri începea nebunia. Oameni grăbiţi, agitaţi, cozi interminabile la fructe, legume sau peşte, apoi alte cozi în faţa caselor de marcat. În Auchan, carcasa de porc se vindea ieri cu 12,89 lei/kg, pulpa de porc – 15,79 lei/kg, cotletul de porc cu os – 17,99 lei/kg. Strugurii albi sau roze se vindeau cu 8,99 lei/kg, portocalele – 2,99 lei/kg, bananele – 5,49 lei/kg, ananasul – 4,99 lei/bucata. Cozile cele mai mari erau la peştele proaspăt. În funcţie de buget, fiecare avea de unde alege. Un kilogram de doradă regală costa 34,99 lei, crapul – 17,99 lei/kg, fileul de cod negru – 45,99 lei/kg, medalionul de somon – 51,95 lei/kg. Nu puţini au fost cei care au ales fructe de mare, homar prefiert – 179 lei/kg sau icre de păstrăv – 179 lei/kg. Roşiile, castraveţii, salata verde, sfecla, ardeii iuţi nu au lipsit din coşurile cumpărătorilor. Vâscul era şi el la mare căutare, o crenguţă costând 0,89 lei.
Nici magazinele de haine nu au rămas fără clienţi. Se spune că Anul Nou trebuie să ne prindă cu haine noi pentru ca în următoarele 365 de zile să ne înnoim din toate punctele de vedere. Cei mai norocoşi au avut şansa să cumpere haine reduse cu 10 – 20%, iar colecţiile de toamnă au ajuns în unele magazine chiar şi la jumătate de preţ. „În fiecare an, indiferent de bugetul pe care îl avem, încercăm să alocăm o parte din bani pentru a cumpăra ceva nou copiilor mei. De la bunicii mei am învăţat acest lucru şi ştiu că este bine să porţi ceva roşu, pentru că aduce noroc. Din nefericire, colecţiile de iarnă nu sunt reduse, iar cei 10% reducere acordaţi de unii comercianţi sunt prea puţini“, a spus Mariana Cârstea, din Balş.

Preţurile din Selgros, piperate

Am rămas surprinşi să găsim locuri de parcare la hipermarketul Selgros, semn că oamenii nu au dat buluc la cumpărături în această locaţie. Coasta de porc se vindea cu 16,49 lei/kg, pieptul de porc cu os – 14,87 lei/kg, cotletul de porc cu os – 17,69 lei/kg, ceafa de porc – 18,29 lei/kg. Peştele congelat varia de la 8,87 lei/kg – şprot, până la 11,89 lei/kg – macrou şi 37,06 lei/kg – şalău. Pangasius era la ofertă – 7,39 lei. Strugurii se vindeau cu 10,90 lei/kg, lămâile – 5 lei/kg, portocalele – 2,89 lei/kg, bananele – 5,69/kg. Preţul unui cozonac de la Boromir începea de la 12 lei, iar şampania se vindea cu preţuri între 18,25 lei şi câteva sute de lei. „Am venit la Selgros tocmai din dorinţa de a evita aglomeraţia din Auchan sau Kaufland. Nu a fost însă o idee prea bună. Deşi mă aşteptam ca preţurile să fie bune şi să găsesc diferite promoţii, în afară de peşte, aflat la promoţie, nu m-am putut atinge de nimic. Până şi preţurile la ulei, zahăr, carne de porc sau de pui sunt mult mai ridicate decât la celelalte hipermarketuri. Pentru noaptea de Revelion vreau să mai cumpăr nişte cotlet de porc, dar şi ceva mai uşor – fructe de mare pe care le prepar cu ulei de măsline şi usturoi, brânzeturi variate, nuci, fructe confiate, şi bineînţeles, şampanie sau un vin spumant bun“, a spus Ionela Marcu, din Craiova.

Superstiţii pentru Revelion

Se spune că, pentru a avea parte de belşug, primul om care va trece pragul casei în noul an trebuie să fie un bărbat. În noaptea de Anul Nou nimeni nu are voie să doarmă – cel care cedează ispitei va fi somnoros tot anul. Se mai spune că în ultima zi din an şi în prima zi din cel nou nu este bine să facem cheltuieli sau să aruncăm ceva din casă (nici măcar gunoiul), pentru că, odată cu el, dăm afară şi norocul. Tradiţia mai spune că trebuie să purtăm în buzunar câteva boabe de grâu, ca să fim feriţi de foame în anul care vine, şi bani, pentru ca Anul Nou să nu ne prindă săraci. Se mai spune că cine mănâncă peşte va avea prosperitate şi o trecere lină şi uşoară în anul care vine, iar pentru a avea un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii. Şi strugurii au o semnificaţie aparte în seara de Revelion. Fiecare din cele 12 boabe de struguri consumate de Revelion semnifică prosperitatea în cele 12 luni ale anului care vor urma.
Pe de altă parte, carnea de pasăre nu este deloc considerată aducătoare de noroc. Precum păsările de curte care scormonesc pământul pentru a-l împrăştia, tot astfel se crede că se împrăştie prosperitatea şi binele din casa în care se serveşte carne de pasăre.
Tot în noaptea de 31 spre 1, bătrânii spun că aprinderea unei lumânări sau a unei candele sub icoană până se luminează de ziuă are rostul de a-l îndupleca pe Dumnezeu să dea un an uşor şi luminos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS