21.7 C
Craiova
joi, 1 mai, 2025
Știri de ultima orăLocal„Război“ în Marlorex între inspectori şi comercianţi

„Război“ în Marlorex între inspectori şi comercianţi

http://www.youtube.com/watch?v=frV-kleCJW8

\n

Circa 15 tone de fructe şi legume au fost confiscate de inspectorii Direcţiei Antifraudă din târgul Marlorex, marfa fiind fără forme legale. Comercianţii au răsturnat tirul cu clementine alterate în curtea instituţiei, acuzând reprezentanţii ANAF că din cauza lor li se strică marfa. Între timp, magazinele care comercializează mărfuri confiscate de ANAF nu au făcut faţă, din cauza valului de produse perisabile venite de la organul fiscal.

Comercianţii din cadrul Complexului Comercial Marlorex Craiova s-au „războit“ ieri cu inspectorii antifraudă, nemulţumiţi că oamenii legii au prelungit verificările începute pe 5 decembrie. În acea zi, inspectorii au observat ceea ce se întâmplă în cadrul complexului Marlorex, în ceea ce priveşte modul de fixare a preţurilor, iar pe 6 şi pe 7 decembrie a avut loc verificarea propriu-zisă a documentelor şi a cantităţilor de marfă.
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă (care are sediul regional în Gorj, la Târgu Jiu) au efectuat un amplu control în târgul Marlorex, unde au confiscat, începând de sâmbătă şi până ieri, circa 15 tone de marfă pentru care nu existau documente sau care nu erau comercializate corespunzător.

Suspiciuni de evaziune

După ce tatonaseră terenul timp de mai multe zile, angajaţii Direcţiei Regionale Antifraudă Târgu Jiu, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), au revenit la Marlorex ieri, pentru a controla transportul de marfă, respectiv maşinile care intră şi ies cu marfă din complex. Acest lucru a stârnit furia comercianţilor, care se săturaseră de controale, în timpul verificărilor fiind obligaţi să fiscalizeze întreaga marfă pe care o aveau, să afişeze preţurile corespunzătoare şi să elibereze bonuri pentru comerţul cu amănuntul şi facturi pentru cel cu ridicata: „Iniţial, inspectorii antifraudă au urmărit fluxul de mărfuri, preţurile, volumul de vânzări, fluxul de clienţi pentru a-şi face o idee în ceea ce priveşte modul în care se desfăşoară comerţul cu legume-fructe în complex. S-a constatat că firmele caută să îşi acopere marfa vândută prin reglarea preţurilor. Mulţi nici nu sunt producători şi e o regulă să nu elibereze bonuri pe legumele şi fructele vândute. Unii abia după program obişnuiesc să taie bonuri pentru a-şi acoperi volumul de marfă. În prima zi, inspectorii nu au făcut nici un fel de control la acte, doar au observat, dar comercianţii i-au văzut întrucât purtau însemnele Direcţiei la vedere. Prezenţa inspectorilor antifraudă în Complex a avut ca efect fiscalizarea mărfii şi au apărut preţuri mărite cu 145%. Astfel, de la 54 de bani la ceapă la 1,37 lei, de la 69 de bani la cartofi, la 1,37 lei. La banane, de la 43,53 lei baxul, la 75 de lei baxul“, a declarat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. El a mai declarat că inspectorii fiscali au solicitat prezenţa jandarmilor la faţa locului pentru a se proteja şi nu pentru a-i intimida pe comercianţi. De asemenea, controalele vor continua şi în perioada următoare, nu numai în Dolj, ci şi în celelalte judeţe ale Olteniei, chiar dacă acest lucru nu este pe placul agenţilor economici.

Comercianţii au recunoscut că aveau marfă fără acte, dar au spus că „e o greşeală“

Ieri, în jurul prânzului, comercianţii au răsturnat un tir cu clementine în curtea târgului, acuzând ANAF că din cauza controalelor şi a inventarelor prelungite lor li se strică marfa în galantare. „Patru şomeri vor fi de la mine. Mi-au confiscat marfa că nu are acte. Păi cum să am acte dacă marfa era scăzământ? Fiindcă asta e marfa perisabilă. Greşeala mea! Asta este! Suportăm şi plecăm. Mi-au luat portocale, clementine şi mere. Eu am aruncat marfa stricată în curte. Aduc marfa de unde pot să o iau“, a spus ieri după-amiază Ali, un comerciant turc de la care inspectorii au confiscat multă marfă. Întrebat la ce preţuri aprovizionează, cel care s-a prezentat ca fiind Ali a spus: „Nu am chef să vorbesc! Sunt supărat, am pierdut banii, asta e! Eu atât am de zis: patru şomeri din partea mea şi plec în Turcia! O zi bună vă doresc!“.
Comercianţii neagă faptul că ar fi aruncat cu ceapă şi cartofi după inspectorii ANAF, aşa cum acuză aceştia.
Antonio Burgas, un comerciant spaniol din Marlorex, a declarat: „Au confiscat 400 de kilograme de roşii şi patru kilograme de morcovi. Ni le-au confiscat că ne-a ieşit în plus (acea marfă – n.r.). La 120 de tone, cât este în depozit, ne-au ieşit în plus 300-400 de kilograme. Posibil să fi greşit noi, eu ştiu?! Valoarea mărfii a fost de 13 milioane (lei vechi – n.r.) şi am plătit şi amenda de 30 de milioane“. Spaniolul a mai explicat că din cauză că are o cantitate aşa de mare de marfă în depozit „este posibil să se fi strecurat greşeli. Nu poţi să ţii aşa strict. Mai aruncăm marfă că se strică, aruncăm mult şi nu putem să ţinem evidenţa tot timpul“. Comerciantul a spus că sunt sute de controale de toate felurile la Marlorex. Burgas susţine că a fost amendat şi de Direcţia Sanitar-Veterinară cu 40.000 de lei, amendă contestată. Soţia sa, Diana Burgas, a acuzat că vin inspectori diverşi de la DSV care cer pentru analize câte o ladă din fiecare produs şi „au plecat cu dubele pline şi nici rezultatele la analize nu mai sunt aduse“.
În spatele depozitului, comercianţii aveau tone întregi de clementine stricate, cu mucegai pe ele, despre care spuneau că s-au deteriorat în ultimele zile, din cauza controalelor celor de la ANAF. Cei care fac afaceri cu legume şi fructe în Marlorex au mai acuzat că „marfa fără acte trece pe la vamă. Acolo este evaziunea, că mie îmi vine tirul sigilat la poartă, dar alte dube şi tiruri vin nesigilate. În vamă e evaziunea!“, a mai acuzat Diana Burgas.
Reprezentantul târgului Marlorex, Florin Pătra, a spus că sunt în jur de 1.000 de angajaţi în tot complexul şi că aceştia vor fi trimişi acasă dacă pleacă mulţi comercianţi din acel complex.

Amenzi de 300.000 de lei, marfă confiscată de 150.000 de lei

Potrivit aceleiaşi surse, pe 6 şi 7 decembrie a avut loc controlul propriu-zis, dar care nu a înterupt activitatea comercianţilor. Au fost verificate actele de provenienţă a mărfurilor, conformitatea, neconformitatea, actele de transport. În urma controalelor au fost aplicate amenzi în valoare totală de 300.000 de lei: „Sancţiunile contravenţionale au cumulat 300.000 de lei. De asemenea, s-a dispus confiscarea de marfă în valoare de 150.000 de lei. Produsele vor fi valorificate conform legii pentru că sunt perisabile. Abaterile au vizat lipsa actelor de provenienţă şi lipsa înscrierilor în registrul contabil a documentelor. Rezultatele controlului derulat luni la transporturi, unde s-au verificat actele cu care intra marfa şi facturile cu care ieşeau maşinile, vor fi gata în cursul zilei de marţi. Nemulţumirea mare a fost când s-a revenit cu verificarea şi la transporturi, şi atunci comercianţii au început să arunce cu legume. Jandarmii au protejat inspectorii pentru ca lucrurile să nu degenereze. Comercianţii ştiau la ce se uită inspectorii şi ce urmăresc, adică fiscalizarea mărfii şi trecerea în acte a preţurilor corecte, şi lucrul acesta i-a nemulţumit probabil. Cert este că vor fi în permanenţă astfel de controale“, a declarat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Comercianţii „buni“ abia au făcut faţă valului de fructe confiscate

Potrivit unor surse din cadrul Fiscului doljean, de sâmbătă şi până ieri la prânz fuseseră confiscate de către inspectorii Antifraudă circa 15 tone de marfă din Marlorex. Potrivit legislaţiei, marfa este dusă direct la comercianţii cu care Fiscul are contract pentru comercializarea produselor perisabile confiscate. „Din cauza volumului mare de fructe şi legume confiscate, comercianţii cu care avem noi contracte de preluare a mărfii confiscate abia au făcut faţă, pentru că le-au venit cantităţi enorme de produse într-un timp aşa de scurt. Şi astăzi (ieri – n.r.) au mai primit comercianţii produse confiscate. Zilele viitoare vedem cantităţile exacte reţinute de cei de la Antifraudă, pentru că la noi vin cu notele de recepţie“, a spus un oficial din cadrul Fiscului local. Potrivit aceloraşi surse, s-ar fi confiscat de la Marlorex 17.000 de ouă, trei tone de clementine, şapte tone de portocale, două tone de mere, o tonă de cartofi, o tonă de morcovi, plus fasole, roşii, sfeclă, ridichi şi chiar şi pătrunjel.

Verificarea mărfii la frontieră a sporit veniturile declarate în acte

Evaziunea fiscală cu legume-fructe a fost supectată şi dovedită în unele cazuri de către Fisc. În urmă cu doi ani, când s-a introdus obligativitatea controlului la punctele de trecere a frontierei, evaziunea cu legume şi fructe s-a diminuat, în sensul că mulţi comercianţi au scos „la vedere“ venituri care anterior le intrau în buzunar fără a fi declarate la Fisc. De când tirurile sunt sigilate în vamă şi se desigilează la destinatar, doar în prezenţa unui comisar din cadrul ANAF, unii comercianţi au început să declare cifre de afaceri uriaşe. Firmele care altădată declarau venituri de câteva milioane de lei într-un an întreg, ulterior au declarat în acte cifre de afaceri şi de zece ori mai mari. Veniturile nefiscalizate din domeniul legumelor şi fructelor sunt o necunoscută chiar şi pentru oamenii legii. Între timp, evazioniştii au găsit metode noi de a introduce marfă fără acte.
Controalele Direcţiei Generale Antifraudă vor continua la Marlorex, dar şi în alte centre comerciale din Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS