13.4 C
Craiova
luni, 19 mai, 2025
Știri de ultima orăLocal„Voi face eu demonstraţii împotriva dumneavoastră!“

„Voi face eu demonstraţii împotriva dumneavoastră!“

\n

Mai mulţi opozanţi ai proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană au venit ieri în Sala „Ion D. Sîrbu“ a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova pentru a-i adresa întrebări ministrului culturii, Daniel Barbu, aflat la o conferinţă pe teme culturale. Deşi manifestanţii s-au comportat decent, ceilalţi participanţi le-au recomandat să-şi desfăşoare protestul afară, unii numindu-i şi „papagali“.
Ministrul culturii, Daniel Barbu, a venit la Craiova pentru a susţine o conferinţă pe tema „Statul cultural: istorie, memorie şi crize“. La finalul conferinţei susţinute de Barbu a avut loc o sesiune de întrebări adresate de către public. Mai mulţi protestatari care sunt împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană i-au pus întrebări ministrului. „Aş vrea să vă întreb dacă nu cumva criza culturală se datorează faptului că Ministerul Culturii trece în plan secund patrimoniul cultural, istoric şi naţional şi în prim-plan interesele unor companii private, cum este cazul Roşia Montană?“, a întrebat unul dintre protestatarii prezenţi în sală, Răzvan Andrei.

Barbu: „Voi face eu demonstraţii împotriva dumneavoastră“

Mai multe voci au început să critice intervenţia, însă ministrul a răspuns întrebării, spunând că instituţia pe care o conduce a făcut eforturi să salveze patrimoniul de la Roşia Montană, aruncând însă vina pe protestatarii din întreaga ţară şi lume, care au ieşit în stradă. „Mă tem, stimate domn şi ceilalţi domni care sunt împreună cu dumneavoastră aici şi în alte părţi, şi care aţi învestit atâta pasiune în această cauză, că lipsa investiţiilor începând cu anul viitor va duce la deteriorarea absolut dramatică a patrimoniului cultural de la Roşia Montană. Eu am încercat, am găsit un plan, care însemna investiţii substanţiale, degajarea a şapte kilometri de galerii antice în raport cu zero kilometri, câţi erau acum zece ani. Doar se ştia că sunt acolo, nimeni nu le văzuse până acum zece ani. Am încercat să obţinem garanţii, din motive pe care le ştim cu toţii, aceste garanţii nu mai există. Dacă se va abandona exploatarea, eu vă asigur că, în decurs de şase luni, kilometrul de galerii degajat se va colmata complet, se va distruge, şi asta este. Şi atunci voi face eu demonstraţii împotriva dumneavoastră şi vă voi spune «aţi distrus patrimoniul de la Roşia Montană!»“, a răspuns Daniel Barbu.

„De ce nu vă daţi demisia?“

Un alt protestatar a cerut demisia ministrului, având în vedere acţiunile guvernului din ultimele luni în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană. „Sunt unul dintre sclavii aceia despre care aţi vorbit dumneavoastră la început şi care, practic, ţin în spinare tot sistemul, inclusiv politicienii ca dumneavoastră. Am nevoie de lideri ca dumneavoastră să mă conducă. Întrebarea ar fi: cum puteţi să fiţi atât de ipocrit încât să veniţi aici să ne vorbiţi nouă despre democraţie, făcând parte din guvernul din care faceţi parte, care nu are absolut nici o treabă cu democraţia şi cu interesul cetăţeanului? Şi a doua întrebare: dacă aveţi o brumă de demnitate, de ce nu vă daţi demisia?“, l-a întrebat tânărul pe ministrul culturii. Acesta nu a răspuns.

„Un patrimoniu cultural şi istoric excepţional este pus în plan secund“

La final, opozanţii proiectului minier au fost trataţi ca şi cum ar fi făcut de râs Craiova în faţa ministrului culturii, fiind numiţi „papagali“, spunându-li-se că pot protesta afară şi că întâlnirea de duminică nu era propice pentru astfel de întrebări legate de Roşia Montană, acolo unde se află galeriile romane, un important patrimoniu cultural şi istoric al României. „Domnul Barbu este plătit din taxele şi impozitele mele, iar eu am plătit bilet pentru a veni să-i adresez întrebări“, a spus unul dintre manifestanţi. „Nu ştiu în ce măsură m-am dovedit a fi papagal. Tema conferinţei este, după cum se vede, «Statul cultural: istorie, memorie şi crize», şi ce criză este mai mare decât cea pe care o avem acum la Roşia Montană, unde un patrimoniu cultural şi istoric excepţional este pus în plan secund, iar interesele unor companii private şi ale unor grupuri de oameni sunt puse înaintea lui? Unul dintre amicii mei a spus că este ipocrizie ceea ce spune domnul Barbu. Cum poate să nu fie ipocrizie când a vorbit cu o jumătate de oră înainte despre profitul care se poate scoate din cultură şi apoi a spus că nu susţine investiţiile, sau că nu are bani? Bun, atunci încercăm să atragem investiţii din mediul privat. Se tot vehiculează că RMGC a investit în patrimoniul de la Roşia Montană. Îmi pare foarte rău să o spun, dar RMGC a făcut aşa pentru că aşa e legea, el trebuie să sape acolo. Nu a făcut-o din alte fonduri decât din cele care trebuia neapărat alocate săpăturilor arheologice, deci nu au făcut nimic în plus, decât că au respectat legea. Să ajungi, ca firmă, să te lauzi că respecţi legea, mi se pare…“, a spus Răzvan Andrei.
El a mărturisit că merge din anul 2003 la Roşia Montană şi vorbeşte în cunoştinţă de cauză. „Am studiat istorie veche şi arheologie, am şi un master în arheologie, şi pot să vă spun că, din acest punct de vedere cel puţin, Roşia Montană este o mină de aur. Are un potenţial extraordinar pentru dezvoltare turistică, aşa cum se face la Las Medulas (Spania), spre exemplu, unde sunt câteva sute de metri de galerii romane, nu nouă kilometri, sau în Alaska, unde ei au avut un singur moment al căutării aurului, nu ca la noi, două mii de ani de evoluţie tehnologică în minerit în Roşia Montană“, a încheiat tânărul.

Festivalul Shakespeare va fi finanţat

Nu au lipsit în cadrul interpelărilor de la sfârşitul conferinţei nici întrebările prinvind şansele reale ale Craiovei la titlul de Capitală Culturală Europeană, iar răspunsul nu a întârziat să apară. „Eu susţin toate oraşele. Din câte am văzut eu, Craiova a trecut testul voinţei. Va avea cele mai mari şanse oraşul în care cei mai mulţi dintre cetăţenii ei vor vrea asta… Craiova are atuul unui tip diferit de oraş cultural, cu alt tip de urbanism şi spaţiu cultural. În măsura în care se caută diversitate, se caută ca accentele să fie diferite comparativ cu cele care au fost în trecut, are şanse“. Întrebat cum va ajuta Craiova în această competiţie, ministrul a asigurat „că ajutorul tehnic de orice natură va putea fi dat“.
Festivalul Shakespeare a primit garanţia că va continua să fie susţinut, pe scena Naţionalului, financiar de minister, ceva mai evaziv fiind răspunsul privitor la aducerea lui Robert Wilson (dramaturg şi regizor de teatru experimental, care a fost considerat de mass-media drept „cel mai avangardist artist teatral al Americii şi poate chiar al lumii“ – n.r.). „Pentru Teatrul din Craiova, 2014 e un an special. Organizăm Festivalul Internaţional Shakespeare, iar Teatrul Naţional are în proiect invitarea lui Robert Wilson aici. Vă mărturisim că fără sprijinul Ministerului Culturii nu pot fi realizate“, a fost intervenţia directorului Festivalului Shakespeare, Emil Boroghină. În acelaşi timp, pentru Ministerul Culturii, anul 2014 este unul în care lista proiectelor culturale care se vor bucura de finanţare se va restrânge. „Vom restrânge lista. Vom afişa pe site-ul ministerului de la începutul anului, să se ştie care sunt marile proiecte culturale pe care le considerăm cu adevărat naţionale, şi cu reverberaţii internaţionale pe care noi suntem neîndoielnic datori să le susţinem. Proiectul Robert Wilson e separat, e în bugetul teatrului, nu e un proiect de sine stătător. Festivalul Shakespeare, Festivalul TIFF şi cel de la Sibiu sunt printre marile proiecte naţionale care vor fi sprijinite în continuare“.
Mirela MARINESCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS