23.9 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSoluţii olandeze pentru "managementul integrat al apei" în Dolj

Soluţii olandeze pentru „managementul integrat al apei” în Dolj

\n

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, luni, la seminarul „Soluţii pentru Managementul Integrat al Apei”, organizat în sala de ședințe a instituției, în cadrul căruia a fost prezentat conceptul de alimentare artificială a acviferelor, ca soluţie în vederea asigurării unor surse de apă potabilă pentru localităţile din zona de sud şi de sud-vest a judeţului.  
Cu această ocazie, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a subliniat că tehnologia, implementată cu succes în Olanda, poate contribui semnificativ, alături de masterplanul derulat de administrația județeană cu finanțare europeană, la rezolvarea unora dintre problemele privind alimentarea cu apă a localităților din Lunca Dunării.
Mary-Jeanne Adler, director ştiinţific al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) şi consilier al ministrului delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Ana Varga, a precizat că proiectul prezentat poate contribui la depoluarea resurselor de apă din subteran, dar şi la conturarea unor soluţii moderne de irigare în agricultură.
„Am lansat acest proiect în urmă cu trei ani, orientându-ne către zone critice din România din punct de vedere al alimentării cu apă. Obiectivul principal vizează combaterea situațiilor de urgență legate de instalarea secetei și de lipsa apei pentru populație în anumite regiuni din țară. Zona județului Dolj și, în general, Câmpia Olteniei se confruntă cu această problemă, a deficitului de apă, și de aceea cred că alegerea ei pentru a se aplica un astfel de proiect a fost foarte bună.
Aici, ne-am concentrat atenția pentru a stabili care sunt acviferele ce pot fi folosite pentru aplicarea acestei metode de reîncărcare din resursele de apă de suprafață în perioadele în care avem viituri, în care pot fi inundate controlat anumite suprafețe sau pur și simplu folosind Dunărea pentru inundarea unor zone care au fost utilizate pe vremuri pentru irigații și la care se poate apela acum pentru reîncărcarea acviferelor din Câmpia Olteniei.
Cea mai mare utilitate a proiectului constă în faptul că, pe de o parte, aceste acvifere, care sunt poluate în principal cu nitrați, dar și cu alte substanțe chimice din perioada în care se făcea o agricultură intensivă, ar putea fi depoluate prin reîncărcare. Pe de altă parte, disponibilul de apă ar crește, găsindu-se astfel şi soluții de alimentare cu apă a sistemelor de irigații locale, prin aplicarea de tehnici moderne de udare, astfel încât să îi putem ajuta pe fermieri, iar productivitatea activităţii să crească”, a afirmat directorul ştiinţific al INHGA, Mary-Jeanne Adler.
La seminar a participat şi Violeta Cozianu, consilier în cadrul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la București.
Seminarul „Soluţii pentru Managementul Integrat al Apei“ a fost organizat în cadrul proiectului „Managementul Realimentării Artificiale şi al Stocării Apei în Acvifere“ (MARS), finanțat de programul olandez „Parteneriat pentru apă“, cu sprijinul Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură din Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și al Consiliului Județean Dolj. La întrunire a fost prezentă o delegație olandeză formată din reprezentanţi ai mediului economic şi universitar.
Ca obiective generale, proiectul MARS își propune să contribuie la reducerea riscurilor de secetă și inundații, precum și la creșterea eficienței în managementul resurselor de apă și al furnizării apei potabile către populație.
Sudul județului Dolj a fost identificat ca zonă în care implementarea conceptului de realimentare artificială a acviferelor este fezabilă, în condițiile în care sursele de apă pentru populație sunt fie Dunărea, care are un debit scăzut în perioadele secetoase, fie apa subterană, a cărei calitate este necorespunzătoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS