37.3 C
Craiova
joi, 24 iunie, 2021
Știri de ultima oră Local Ultima misiune în Afganistan a „Scorpionilor Roşii“

Ultima misiune în Afganistan a „Scorpionilor Roşii“

http://www.youtube.com/watch?v=yToH66ikeRY

Aproximativ 100 de militari ai Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“, cunoscuţi ca „Scorpionii Roşii“, vor pleca, până la sfârşitul anului, în ultima misiune din Afganistan, unde vor asigura apărarea terestră a Bazei Aeriene Kandahar. Ieri, la sediul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ a fost organizată o ceremonie militară şi religioasă pentru a marca plecarea în teatrul de operaţii din Afganistan a militarilor craioveni.

Fie că pleacă în prima sau a patra misiune în Afganistan, „Scorpionii Roşii“ se despart la fel de greu de familiile lor. Ieri, începând cu ora 9.30, la Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ de pe strada Caracal din Craiova, părinţii, soţiile şi copiii militarilor craioveni au participat la o ceremonie militară şi religioasă organizată cu ocazia plecării în teatrul de operaţii din Afganistan a militarilor companiei KAF-GDA (Ground Defence Area Kandahar Airfield). Chiar dacă militarii vor pleca către Afganistan la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie, rudele „Scorpionilor“ au privit cu ochii în lacrimi ceremonia de ieri. „Soţul meu este la a şaptea misiune, dar tot am emoţii. Am avut şi am la fiecare misiune“, a spus soţia unui „Scorpion“. Aceasta este ultima misiune în Afganistan a „Scorpionilor Roşii“, NATO anunţând că retragerea trupelor din acest teatru de operaţii se va face în cursul anului 2014.
Cei aproximativ 100 de „Scorpioni“ vor executa, timp de şase luni, operaţii sub control NATO pentru apărarea terestră a Bazei Aeriene Kandahar din Afganistan. În plus, militarii craioveni vor desfăşura misiuni de evaluare şi acordare de asistenţă umanitară populaţiei locale, dar şi de menţinere a dialogului cu autorităţile şi liderii locali. De asemenea, potrivit generalului-maior Alexandru Rus, şeful Direcţiei Operaţii din cadrul Statului Major General, în luna aprilie a anului viitor, militarii craioveni vor contribui la buna desfăşurare a alegerilor din Afganistan.
Alături de familiile militarilor care vor pleca în misiune, la ceremonia de ieri au participat şeful Direcţiei operaţii din Statul Major General, general-maior Alexandru Rus, şeful Instrucţiei şi doctrine din Statul Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Mihai Ciungu, comandanţi de structuri militare şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.
Când vor ajunge în Afganistan, „Scorpionii Roşii“ vor continua misiunile unei companii a Batalionului 634 Infanterie „Petrodava“.

Eroii nu au fost uitaţi
 
La ceremonia de ieri nu au fost uitaţi „Scorpionii“ căzuţi la datorie în diverse teatre de operaţii sau în ţară. Militarii i-au amintit pe sublocotenenţii post-mortem Valentin Leoveanu (decedat în 1996 în Angola) şi Emanoil Ciobanu, căzut în 2002, în Kosovo, dar şi pe cei trei „Scorpioni Roşii“ morţi în noiembrie 2010 în poligonul Cincu. Este vorba de sublocotenenţii post-mortem Marin Costea, Viorel-Cristinel Antonie şi Constantin Buică.
Ultima misiune din Afganistan a „Scorpionilor Roşii“, încheiată în august 2011, a fost una în care doi militari şi-au pierdut viaţa, iar alţi cinci au fost răniţi. Sublocotenentul post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru a murit pe 5 mai 2011, pe autostrada A1 din Zabul, în urma exploziei unei bombe artizanale, iar un alt „Scorpion“, Cătălin-Ionel Marinescu, a murit cinci zile mai târziu, tot în urma exploziei unei bombe artizanale plasate de insurgenţi pe autostrada A1. În aceeaşi misiune, alţi cinci militari ai Batalionului 26 Infanterie au fost răniţi, tot pe autostrada A1. Locotenentul George Olteanu, plutonierul-major Marius Apostol, caporalul Daniel Riza şi caporalul Nicolae Barbu au fost răniţi pe 1 mai, după ce au trecut cu un autovehicul blindat peste o bombă artizanală. Pe 16 iunie, plutonierul Nicuşor Bica, în timp ce executa o misiune de cercetare pentru securizarea unei căi de acces, a fost surprins de deflagraţia unui dispozitiv exploziv improvizat.
De data acesta, „Scorpionii Roşii“ au promis că se vor întoarce toţi acasă. „Primul gând care îmi vine în minte este să ne îndeplinim misiunea. Al doilea este să ne întoarcem cu toţii acasă după şase luni şi să spunem «misiune îndeplinită». Toate misiunile sunt dificile în felul lor şi aceasta nu este o excepţie. Sunt convins că o vom îndeplini cu succes“, a precizat căpitanul Constantin Stanciu, comandantul companiei KAF-GDA.

Şi „Scorpionii Negri“ pleacă
în Afganistan

În perioada 28 octombrie – 13 noiembrie, militarii Batalionului 20 Infanterie „Dolj“, cunoscuţi ca „Scorpionii Negri“, au efectuat evaluarea finală înaintea dislocării în teatrul de operaţii din Afganistan. „Scorpionii Negri“ vor prelua responsabilitatea ariei de operaţii de la Batalionul 151 Infanterie „Războieni“. După aproape şase luni, pregătirea „Scorpionilor Negri“ s-a finalizat prin executarea unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Electroputere Mall Craiova se va extinde din nou, după...

Catinvest a obținut autorizația de construcție necesară pentru a...

ȘTIRI GdS

Electroputere Mall Craiova se va extinde din nou, după...

Catinvest a obținut autorizația de construcție necesară pentru a începe lucrările la o nouă extindere a Electroputere Mall. Din luna iulie vor începe lucrările...

Gorj: Zeci de candidați, absenți la a doua probă...

Un număr de 80 de candidați au absentat și la cea de-a doua probă a examenului de Evaluare Națională. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Gorj,...

Dezinsecție terestră pe domeniul public, în perioada 24.06-11.07.2021

SC Salubritate Craiova SRL desfășoară, în perioada 24.06-11.07.2021, o campanie de dezinsecție prin pulverizare terestră a insecticidelor pe domeniul public, intervenție ce are ca...

Disputa „Odobleja“ – „Voltaire“, la o nouă rundă. Ce...

Consiliul Local Craiova a aprobat trecerea unui teren de sport şi a unei săli de sport din administrarea Liceului „Ştefan Odobleja“ în administrarea Liceului „Voltaire“. Proiectul a generat, ca de fiecare dată, discuţii aprinse.

Vâlcea: Pericolele în trafic explicate pe înțelesul copiilor

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Râmnicu Vâlcea, Biroului Siguranță Școlară și Biroului de Analiza și Prevenirea Criminalității au fost prezenți în Râmnicu Vâlcea, în...

Judecător de la Tribunalul Dolj, suspendat din funcţie pentru...

Un judecător de la Tribunalul Dolj a fost suspendat din funcţie pentru o perioadă de şase luni de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)....