15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMalu Mare, cu gunoiu-n tomberon...

Malu Mare, cu gunoiu-n tomberon…

http://www.youtube.com/watch?v=7WZaAgIHEUghttp://www.youtube.com/watch?v=h5VTsaBtcK4

\n

Au vrut modernizare, să scape de gunoiul menajer într-un mod civilizat, dar lucrurile nu stau deloc aşa în comuna doljeană Malu Mare. Aici, operatorul care ridica deşeurile din gospodăriile localnicilor şi-a luat tomberoanele, a reziliat contractul şi pe aici ţi-e drumul! Acum, locuitorii din Malu Mare stau cu gunoiul în curte de mai mult de o lună. Alţii, ca să scape de el, îl aruncă la marginea drumului, pe străzile lăturalnice, de-a lungul cursurilor apelor care tranzitează comuna sau pe câmp. „Au reziliat contractul de la 1 noiembrie, dar firma nu mai vine de ceva vreme să ne ridice gunoiul. Şi-au luat şi tomberoanele. Am vorbit în şedinţă, zicea primarul că merge să discute cu o firmă de la Craiova să ne preia gunoiul, că este rău aşa. Firma anterioară a cerut iniţial o mărire de preţ, s-a aprobat în consiliul local, de la 4,5 lei a urcat la 6,5 lei/ persoană, un preţ mare. Şi ne-am trezit că s-a reziliat contractul. Oamenii aruncă gunoiul pe câmpuri, alţii îi dau foc în curte. Înainte de a înceta contractul, chiar făceau nazuri, că nu ridicau tot felul de gunoi, nu luau resturi de la animale, nu ridicau nici frunzele. Le lăsau la poartă. Nu este bine nici că lumea aruncă pe câmp şi după aia vin peste noi cei de la Mediu“, a spus Ionel Fugaru, consilier local în Malu Mare.

Cu gunoiu-n poartă

Oamenii sunt nemulţumiţi că au ajuns în situaţia să arunce gunoaiele la colţul străzii, să-l pună în saci şi să-l ducă pe câmp cu maşina sau cu căruţa. „N-au mai venit de o lună şi nu ne-au anunţat că nu mai vin. Am avut contract, dar acum nu mai ridică, ne-au luat şi tomberoanele. Când ridicau gunoiul luau numai ce le convenea lor. Ajunseseră la 6,6 lei şi nici aşa nu au fost mulţumiţi. Au zis de la primărie că fac contract cu altă firmă, dar este 20 noiembrie şi nici acum nu au venit să ne ridice gunoiul. Eu am nişte teren în spate şi îl pun acolo. Alţii îl aruncă pe unde apucă“, a spus Ilie Dumitru, localnic.

Preţul mare nu a mers

Primarul comunei Malu Mare susţine că a făcut pe plac firmei care ridica gunoiul menajer din localitate, adică i-a acceptat tarifele ridicate şi, cu toate acestea, operatorul a cerut rezilierea contractului.
„Da, firma SC Onix Desing Consulting SRL, cu care aveam încheiat un contract, a solicitat rezilierea acestuia. Iniţial, a solicitat creşterea tarifului pentru ridicarea gunoiului, susţinând că cei de la platforma Eco Sud Craiova percep taxe foarte mari şi că trebuie să-şi acopere costurile. Am votat acest lucru în Consiliul Local Malu Mare, după care au solicitat rezilierea. Într-adevăr, de aproape o lună nu au mai ridicat gunoiul abonaţilor din localitate. Acum am solicitat sprijinul SC Salubritate Craiova şi trebuie să găsim alt operator. În localitate avem 320 de abonaţi, iar oamenii nu au unde să depună gunoiul menajer“, a explicat Alexandru Dicu, primarul localităţii doljene Malu Mare.
În schimb, reprezentantul firmei în cauză are altă variantă: „Cetăţenii nu plăteau, nu declarau toate persoanele, dacă erau patru spuneau că sunt două. Nici în consiliul local nu este înţelegere. Noi mergeam în pierdere, avem maşini noi, le dădeam tomberoane abonaţilor. La depozitul de la Mofleni, costurile sunt foarte mari. Mie, când duceam gunoiul la platformă, îmi cereau bilet la ordin, iar eu de la abonaţi nu încasam. Am pentu că nu sunt încasări“, a spus reprezentantul firmei Onix SRL, Florin Sima.

Numai cei din ADI

„Noi nu putem să ne extindem şi în alte localităţi. Eu, ca operator, am voie să închei contracte doar în şase localităţi din Dolj, aşa cum prevede licenţa, pentru că am intrat în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI). Dacă închei contracte cu alte localităţi din afara acesteia mă amendează ANRSC-ul. Nu pot încheia un contract cu administraţia locală din Malul Mare pentru ridicarea gunoiului menajer. Din această cauză ne-am retras şi din celelalte localităţi doljene“, a declarat Cristian Popescu, directorul SC Salubritate Craiova SRL.

… şi cu molozul în mijlocul străzii

Mai multe persoane care locuiesc în comuna Malu Mare, pe strada Lalelelor, au sesizat ieri redacţia Gazeta de Sud că strada – şi implicit calea lor de acces către locuinţe – este blocată de o zi de mormane de moloz. Asta după ce s-au adresat atât poliţiei, cât şi Primăriei Malu Mare pentru a face ceva, însă aceştia nu s-au grăbit să ia măsuri.

Au vrut să plece de acasă marţi după-amiază, dar când au ieşit din case au realizat că nu mai au pe unde trece cu maşinile. Asta s-a întâmplat pe strada Lalelelor din Malu Mare, unde – spun oamenii – o autospecială a venit şi a vărsat două „transporturi“ de moloz şi gunoaie, în mare parte resturi de la construcţii. „A venit o basculantă albastră, a descărcat şi a plecat înapoi. A venit de două ori şi a blocat strada. Stau destui oameni în zonă, şi într-o parte şi în alta a drumului“, a povestit domnul Pop, unul dintre localnicii care a observat incidentul, dar nu a apucat să-şi noteze numărul de înmatriculare al autovehiculului. „Când am plecat de acasă, am constatat că nu mai avem pe unde să o luăm. Drumul e blocat de gunoaie pe o rază de 50 de metri. A trebuit să ocolim pe la nişte case, pe câmp, prin iarbă, ca să ieşim în partea cealaltă, să putem să plecăm de acasă. Asta se întâmplă la noi. Nu este suficient că vin cu maşinile şi aruncă în pădure, au ajuns să le aducă în mijlocul drumului. Am sunat la poliţie, la domnul viceprimar, dar nu a venit nimeni până acum. Vom face şi la Garda de Mediu o sesizare, sper să vină cineva. Nu ştim însă cine va curăţa zona“, a povestit Aurelia Loacă, o altă locuitoare din zonă.

Primarul s-a enervat, poliţia era ocupată

Coincidenţa face ca în zonă să se afle, în aceste zile, o echipă care introduce iluminatul public. Un reprezentant al firmei care se ocupă cu aceste lucrări, Radu Ionescu, a spus că „acolo trebuie făcută curăţenie, că nu putem să intrăm mâine ca să punem cablurile“. Întrebat de noi ieri, primarul comunei Malu Mare, Alexandru Dicu, a susţinut că nu ştia nimic despre acest incident, deşi oamenii sunaseră şi vorbiseră de o zi cu viceprimarul, anunţând problema. „Păi şi oamenii de acolo nu au observat? Au luat numărul basculantei măcar? Vă daţi seama ce tupeu are, nu se poate aşa ceva, să vină să basculeze aşa ceva! Eu sunt la primărie acum, nu pot să stau paznic pe străzi. Domnule, dar chiar nu a văzut nici unul, asta e chiar sfidare! Este imposibil să vină unul să basculeze în mijlocul străzii şi să nu-l vadă nimeni! Chiar aşa, nu-şi asumă nimeni responsabilitatea asta? Să vin eu acolo să fac curăţenie sau ce vreţi să fac?“, a spus Alexandru Dicu despre gunoiul aflat pe domeniul public al comunei pe care o conduce.
Pe de altă parte, unul dintre poliţiştii de la Postul de Poliţie Malu Mare a spus că oamenii legii nu au putut ajunge la faţa locului pentru că au fost ocupaţi cu alte lucruri: „Noi am fost prinşi cu nişte percheziţii, o să venim acolo, în zonă, să vedem care este situaţia şi cine este persoana, dar în prealabil trebuie anunţaţi şi cei de la primărie. Administratorul drumului public este primăria. O să venim şi noi până acolo, ca să se rezolve ceva“, a specificat acesta.
Oamenii din zonă spun că, probabil, molozul a fost adus de la una dintre multele case care se construiesc în zonă, dar nimeni nu ştie de unde. Cert este că, până când li se va elibera calea de acces, au două opţiuni: ori să meargă pe jos, ori s-o ia prin porumbi ca să iasă „la stradă“.
Maria Cernătescu, Anca Ungurenuş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS