10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii către primărie: Vă bateţi joc de noi!

Craiovenii către primărie: Vă bateţi joc de noi!

\n

Pensionarii au umplut până la refuz sala mare a Primăriei Craiova, unde a avut loc, ieri, dezbaterea despre creşterea taxelor şi impozitelor locale pe 2014. Dezbatere este impropriu spus. În absenţa primăriţei, plecată din oraş, oficialii instituţiei au spus că nu se pot opune creşterii taxelor, în timp ce craiovenii le-au reproşat că îşi bat joc de ei şi că nu sunt normali la cap.

Nu avem ce face, guvernul Boc este de vină, nu o să fie aşa de rău. Cam aceasta a fost suita de mesaje transmisă de reprezentanţii Primăriei Craiova celor peste o sută de persoane prezente în sala mare a primăriei la aşa-zisa dezbatere despre nivelul taxelor şi impozitelor locale aferente anului 2014. Discuţiile au plecat de la o creştere de circa 10% a sumei pe care craiovenii o vor plăti de la anul ca impozit pe clădire, sumă considerată inacceptabilă de oameni, în condiţiile în care din 2014 va creşte preţul la gaze, energie electrică, benzină, motorină, şi implicit al alimentelor. În plus, s-au plâns craiovenii, primarul a anunţat că taxele şi impozitele nu vor creşte. Nici nu vor creşte, au spus reprezentanţii primăriei. Va creşte valoarea impozabilă în funcţie de care se calculează impozitele. Că e vorba despre taxe sau despre valoarea impozabilă, craiovenii vor simţi acest lucru la buzunar, atunci când vor scoate mai mulţi bani pentru impozitul pe casă.

În aşteptarea unei noi amânări

Primăria a motivat creşterea aducând ca argument prevederi din Codul Fiscal.
„În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare“, se arată în articolul 292, alin. 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal modificat.
Această indexare ar fi trebuit aplicată taxelor şi impozitelor în vigoare pe 2013, dar guvernul a decis să amâne acest lucru. „Se impune ca la stabilirea şi aprobarea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2014 să se aplice dispoziţiile HG nr. 1309/2012“, se arată în proiectul de dezbatere publică al primăriei. Hotărârea de guvern respectivă prevedea creşterea taxelor şi impozitelor, iar aplicarea ei a fost amânată doar pentru anul 2013. În foame de bani, guvernul nu a emis altă ordonanţă care să amâne punerea în aplicare a noilor taxe şi impozite locale.

Ce înseamnă pentru craioveni creşterea taxelor
 
De exemplu, în cazul unui apartament cu o suprafaţă desfăşurată de 70 mp, construit din cadre de beton, situat în zona B a Craiovei, într-un bloc cu mai mult de trei etaje, valoarea impozabilă pe 2013 este de 806 lei/mp X 70 mp X 2,30 (coeficientul pentru Craiova, localitate de rangul I, zona B, redus cu 0,10 – (bloc cu mai mult de trei niveluri), adică 129.766 de lei. Aplicând coeficientul de 0,1% la valoarea impozabilă, obţinem un impozit de 130 de lei. La noile valori propuse de primărie, pentru 2014 vom avea un impozit de 150 de lei, deci mai mare cu 20 de lei. Cei 20 de lei reprezintă creşterea anunţată de la anul pentru pensii. Asta înseamnă că, în 2014, la Craiova, noul impozit pe casă va anihila creşterea pensiei, după cum s-au plâns pensionarii prezenţi la dezbaterea de ieri.
„Vă atrag atenţia că creşterea impozitelor, indiferent cum o prezentaţi dumneavoastră ca sume infime, nu asigură protecţia socială a  persoanelor de vârsta a treia, a şomerilor, a oamenilor care şi aşa sunt săraci. În 2014, urmează şi preţuri crescute la gaze, energie, care vor creşte şi utilităţile. Recomand ca minuta acestei dezbateri să fie publică pentru a şti ce aţi luat din recomandările noastre. Aceste taxe şi impozite încalcă obiectivul strategiei bugetare pentru persoanele de vârsta a treia. Nu se ia în considerare gradul de suportabilitate a populaţiei Craiovei. Suntem împotriva majorării lor pentru anul 2014“, a declarat Marian Trifan, preşedintele executiv al Asociaţiei Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul“.
„Taxele şi impozitele locale nu au fost modificate din 2009, au fost indexate doar valorile impozabile. Eu nu cred că indexarea pensiilor nu acoperă indexarea valorii impozabile. Suntem obligaţi de lege să indexăm valoarea la clădiri.  Alte taxe rămân la acelaşi nivel. Consiliul local nu poate prevede altceva decât Codul Fiscal. Oricum, am mers la valoarea minimă. Avem o creştere de 14 milioane de lei din colectarea taxelor şi impozitelor locale pe 2013. Această indexare este obligatorie, nu avem ce face“, i-a răspuns directorul economic al primăriei, Nicolae Pascu.

Consiliul local este normal la cap?

„Vorbiţi aceeaşi limbă. Primăriţa e plecată la Bucureşti să nu se mărească valoarea impozabilă şi consiliul local se pregăteşte să o mărească. Guvernul ăsta este normal la cap sau nu? Consiliul local este normal la cap sau nu? Dacă pensiile se indexează cu 3,7% şi un pensionar primeşte 20 de lei în plus, dumneavoastră v-aţi pregătit să-i luaţi banii ăştia. Pensionarii sunt primii care plătesc taxele şi impozitele. Există bun-simţ pentru cei care ne guvernează? Eu am crezut că vin la o dezbatere cu oameni de bun-simţ pe care i-am votat. Vă bateţi joc de noi“, le-a spus  oficialilor primăriei George Kessler, preşedintele unei asociaţii de proprietari.
Viceprimarul Mihai Genoiu, prezent la dezbatere, a simţit nevoia să intervină şi să motiveze că situaţia i se datorează fostului guvern Boc, care a modificat Codul Fiscal, dar nu a suflat o vorbă despre faptul că actualul guvern poate să modifice ceea ce consideră că a făcut prost fostul executiv. „Sunt erori în ceea ce aţi spus. Indexarea este din Codul Fiscal aprobat de Boc şi se aplică la trei ani“, a spus el.

De la taxe mărite la divorţ

Ca o pată de culoare, în afara discuţiilor aprinse, a fost un pensionar, domnul Roşu, care a cerut consiliului local să nu-i îndepărteze de primărie pe tinerii care vor să divorţeze. El le-a cerut consilierilor să reducă taxa de 500 de lei aplicabilă celor care vor desfacerea căsătoriei la ofiţerul de stare civilă şi să o aducă la nivelul celei practicate de notarii publici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS