8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŢipete şi pumni în masă la Primăria Şimnicu de Sus

Ţipete şi pumni în masă la Primăria Şimnicu de Sus

http://www.youtube.com/watch?v=6zCLWr38we4
http://www.youtube.com/watch?v=wlXbLybzMZ8

Şedinţa de consiliu de ieri din comuna Şimnicu de Sus a fost la un pas să se lase cu bătaie. Două familii cu copii au dat buzna supărate în sala unde primarul Jana Fulga şi consilierii locali începuseră să dezbată proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi. Sesizată de o mamă că nu mai primeşte indemnizaţia de însoţitor pentru copilul cu handicap, primăriţa i-a răspuns că nu l-a făcut ea.

Sala de şedinţe a Consiliului Local din Şimnicu de Sus a devenit ieri, pentru o oră, scenă de dispute verbale între două familii şi primarul comunei, Jana Fulga. Purtând în braţe unul dintre cei trei copii ai săi, Mihai Constantinescu a luat-o la rost pe primăriţă, pe care a acuzat-o că nu vrea să-i înscrie copilul la şcoală în clasa a treia şi să permită microbuzului şcolii să-l ia de acasă. „Am plecat din comuna Şiminicu de Sus la Craiova, iar acum am decis să ne întoarcem acasă. De o săptămână ne chinuim să-l înscriem la şcoală şi nu reuşim pentru că cei de aici nu ne lasă. Casa noastră este la doi kilometri de şcoală, iar drumul este plin de nămoale şi câini. Cum să-l lăsăm să o ia pe jos, pe întuneric? Primăria ne-a spus că nu este rentabil, iar cei de la şcoală că sunt foarte mulţi elevi. Ce să facem noi în situaţia asta?“, a povestit Constantinescu. Primăriţa Fulga s-a scuzat la început spunând că nu ştia despre această problemă, apoi a dat vina pe numărul mare de elevi şi pe lipsa resurselor financiare. „Sunt sute de elevi în 12 sate şi un singur microbuz, pe care acum va trebui să-l băgăm în revizie“, a spus ea. „Dar până acum ce aţi păzit de nu l-aţi reparat?“, a intervenit unul dintre consilieri. Primăriţa nu i-a răspuns. În scandal a intervenit şi soţia lui Constantinescu. Cu un bebeluş în braţe, aceasta s-a certat la cuţite atât cu primăriţa, cât şi cu unul dintre consilierii locali, care încerca să o convingă că nu stă la doi kilometri de şcoală, ci doar la 500 de metri. Un alt consilier a rememorat vremurile de altădată, când elevii veneau pe jos la şcoală. „Înainte mai aveau elevii microbuz să-i aducă la şcoală? Aşa aţi fost şi dumneavoastră la şcoală, cu microbuzul?“, a oferit el argumentul suprem. „Am evoluat de atunci“, i-a răspuns mama copilului.
Scenele tragi-comice au continuat când în sala de şedinţe a intrat familia unui băiat cu handicap sever. Cu el în braţe, deşi băiatul avea înălţimea unui adult, mama lui s-a certat la cuţite cu primăriţa, pe care a acuzat-o că din cauza ei nu mai primeşte indemnizaţia de însoţitor pentru băiat. „Eu de aici nu plec!“, a spus ea. „Nu sunt fonduri pentru asta. Oricum primiţi indemnizaţia de handicap. Ştiţi că mai sunt şi alte cazuri în această situaţie?“, a răspuns primăriţa. „Pe mine nu mă interesează de alţii. Eu cer drepturile mele. Luaţi dumneavoastră indemnizaţia mea şi aveţi grijă de el“, i-a răspuns femeia. „Nu l-am făcut eu“, a replicat primăriţa. „Şi eu ce vină am că a ieşit aşa?“, a mai spus femeia.

ISJ pune punctul pe „i“

Inspectoratul şcolar judeţean consideră că elevii ar trebui transportaţi la şcoală indiferent unde stau. „Nu există rentabilitate în transportul copiilor. Microbuzele şcoale sunt destinate deplasării elevilor pe toată raza comunei“, a declarat inspectorul şcolar judeţean, Georgică Bercea. Cât despre cealaltă problemă, a lipsei banilor pentru plata indemnizaţiilor persoanelor care însoţesc persoanele cu handicap, ea este de actualitate nu numai în Şimnicu de Sud sau în Dolj, ci în toată ţara. Într-un articol publicat de GdS acum o lună, arătam că puţini primari au reuşit să plătească aceste indemnizaţii. Banii vin cu întârziere mare de la guvern, iar primăriile trebuie să suporte costurile din bugetul propriu, apoi îşi recuperează banii de la Bucureşti. Nu toate primăriile au fonduri disponibile, astfel că persoanele însoţitoare rămân neplătite. „Ca peste tot în ţară, sunt probleme cu aceşti bani, care vin de la guvern. Noi am plătit până în luna mai, acum aşteptăm să ne trimită restul, ca să nu folosim bani de la bugetul local, pentru că nu-i mai recuperăm. Ca în fiecare an, banii întârzie, dar ei vor veni şi se vor da retroactiv. Legea ne pune un cartof fierbinte în mână, dar noi nu-l putem gestiona. Ne obligă să-i angajăm, dar nu ne dă şi bani. Tot bugetul nostru este de vreo 300.000 de lei, nu avem cum să plătim aceşti oameni, pentru că aceşti bani nu ni-i mai dă nimeni înapoi. Finanţele ne întreabă care este situaţia, câte luni sunt neplătite, şi ne dau banii, dar nu ne dau şi pentru ce am plătit noi. Asistenţii şi însoţitorii costă primăria 20.000 de lei pe lună, dacă am plăti noi în fiecare lună nu am mai putea face şi alte lucruri necesare comunei. Eu ştiu că aceşti oameni au dreptate, dar este o mare problemă cu aceste plăţi, pentru că banii vin cu întârziere. Noi am făcut tot ce se poate ca să menţinem un echilibru, dar nu avem fonduri“, a explicat viceprimarul comunei vâlcene Ghioroiu, Ilie Pătraşcu.

Regulamentul privind modul de utilizare a microbuzelor şcolare

Art. 7 a) Traseul cu staţiile de îmbarcare şi debarcare ale elevilor va fi discutat în Consiliul de Administraţie al unităţii şcolare şi propus spre aprobare Consiliului Local al localităţilor de unde provin elevii.
b) Staţiile de îmbarcare-debarcare ale elevilor aflate pe diferite tipuri de drumuri (comunal, orăşenesc, judeţean, local etc.), necesită acordul Autorităţii Rutiere Române, pentru a fi considerate staţii pentru îmbarcare-debarcare persoane.
c) Staţiile de îmbarcare-debarcare precum şi orele de îmbarcare-debarcare vor fi trecute obligatoriu în foaia de parcurs a conducătorului (dus şi întors).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS