25.1 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj a adus Trenul Regal şi Trenul de epocă Moldoviţa la Târgu Jiu

CJ Gorj a adus Trenul Regal şi Trenul de epocă Moldoviţa la Târgu Jiu

Consiliul Judeţean Gorj a continuat şi ieri seria manifestărilor dedi­­cate „Zilelor Turismului Gorjean“. Dacă duminică în atenţia opiniei publice a fost cea mai înaltă şosea din România, Transalpina, ieri a venit rândul Defileului Jiului, o zonă la fel de spectaculoasă, atât din punctul de vedere al frumuseţilor naturale, cât şi a lucrărilor executate în urmă cu 65 de ani pentru amenajarea căii ferate Bumbeşti-Jiu – Livezeni. Cele două localităţi au fost unite printr-o cale ferată la construcţia căreia au lucrat mii de muncitori şi soldaţi. Bumbești-Jiu – Livezeni este sectorul de cale ferată cu cele mai multe tuneluri din România: în Defileul Jiului există astfel 43 de tuneluri. Construcţia căii ferate din Defileul Jiului a început în anul 1924, dar a fost de mai multe ori oprită, astfel că, până în anul 1937 nu a înaintat decât patru kilometri. După 1948, lucrările au început şi s-au finalizat în acelaşi an. Pentru a străbate cei 33 de kilometri ai defileului, a fost necesară construcţia a 43 de tuneluri, 15 bolţi de susţinere din beton, 109 poduri, 2,5 kilometri de ziduri de sprijin şi aproximativ trei milioane metri pătraţi de terasamente. Potrivit reprezentanţilor CFR Gorj, în anul 1973, calea ferată a fost electrificată.

Festivitate comună Gorj – Hunedoara

Acţiunile dedicate turismului în zona de nord a judeţului au început printr-o festivitate organizată în gara din Târgu Jiu. Aici a fost adus Trenul Regal şi Trenul de epocă Moldoviţa. Dacă Trenul Regal poate fi admirat gratuit până miercuri în gara din Târgu Jiu, Trenul de epocă a efectuat ieri prima călătorie Târgu Jiu – Petroşani – Târgu Jiu. Tot în gara din Târgu Jiu a fost amenajată de către CFR o expoziţie de machete şi fotografii dedicată lucrărilor din Defileul Jiului. Oficialităţile s-au îmbarcat în Trenul Moldoviţa care a făcut un prim popas la Mănăstirea Lainici. La Lainici a avut loc inaugurarea monumentului constructorului de căi ferate şi a fost oficiată o slujbă de pomenire a lucrătorilor care au realizat sau au lucrat la sau pe calea ferată Bumbeşti – Livezeni. Au mai fost acordate distincţii lucrătorilor (ingineri, revizori cale şi puncte periculoase, paznic puncte periculoase, picheri) de pe calea ferată Bumbeşti – Livezeni. De asemenea, a mai avut loc vizitarea expoziţiei de fotografie a lucrărilor de artă de pe linia Bumbeşti – Livezeni (fotografii realizate în anii de construcţie) şi prezentarea unor secvenţe din filmul documentar realizat pentru acest eveniment.

Masă rotundă la Petroşani

Autorităţile din Gorj şi Hunedoara au continuat călătoria cu Trenul de epocă Moldoviţa până la Petroşani. La Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu“ Petroşani a fost organizată o masă rotundă şi a fost vizionat filmul documentar „Răsună valea“, producţie 1949, în regia lui Paul Călinescu. A urmat lansarea albumului „Lucrări de artă feroviară în Defileul Jiului“. „Am adus Trenul Regal şi un tren de epocă la Târgu Jiu în cadrul zilelor dedicate turismului gorjean. Există un interes din partea publicului pentru astfel de lucruri. Noi trebuie să punem în valoare toate obiectivele turistice pe care le avem. Tunelurile şi lucrările de artă din Defileul Jiului au reprezentat un punct major de atracţie. Există posibilităţi de a dezvolta turismul în această zonă, mai ales că sunt şi câteva obiective care pot fi vizitate pe traseul unui tren de epocă ce ar parcurge traseul. Avem Castrul Roman, Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara, Mănăstirea Lainici, Schitul Locurele şi Parcul Naţional «Defileul Jiului». Aşadar, oferta este bogată şi turiştii ar avea ce vedea şi ar rămâne cu impresii mai mult decât plăcute. Puţine zone din Europa se pot bucura cu o asemenea reţea de tuneluri. E nevoie de investiţii şi de punerea în valoare din punct de vedere turistic“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS