16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProteste în întreaga lume împotriva proiectului Roşia Montană

Proteste în întreaga lume împotriva proiectului Roşia Montană

Mii de persoane au protestat împotriva proiectului de la Roşia Montană la sfârşitul săptămânii trecute. Protestul a trecut graniţa României şi a ajuns până în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii.

Ieri, de la ora 17.00, mii de români din ţară şi străinătate s-au strâns în centrul marilor oraşe pentru a protesta împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană şi a exploatării gazelor de şist. Sute de persoane au venit în Piaţa Universităţii, mulţi studenţi la medicină, îmbrăcaţi în halate albe. Ei au scandat: „Trădarea de ţară în aur se măsoară“, „Nu corporaţia face legislaţia“, „Anulaţi legea distrugerii Roşia Montană acum“, „Uniţi, salvăm Roşia Montană“, „Sănătate da, cianură nu“, „România, trezeşte-te!“.
„Mii de protestatari, în Bucureşti şi alte oraşe, au ieşit în fiecare seară pentru a cere retragerea legii prin care s-ar da undă verde exploatării miniere cu cianura de la Roşia Montană. Agenţii de imagine ai companiei canadiene s-au grăbit să iasă la televizor, cu acelaşi discurs propagandistic. Dar adevărata luptă se dă în stradă. Oamenii au înţeles suficient cât să nu mai creadă orbeşte vorbele unor oameni de afaceri. Membrii Alburnus Maior, nucleul opoziţiei, refuză să intre în jocul acestora şi au solicitat să fie invitaţi la dezbateri cu reprezentanţii politici, însă nici unul nu are curaj să le spună în faţă că un proiect atât de dezastruos este necesar României. Nimeni nu ar putea spune asta în faţa lor, a ţării, fără să se teamă de momentul adevărului“, se arată într-un comunicat trimis de protestatari. Proteste au avut loc în Bucureşti, Craiova, Alba Iulia, Cluj,  Timişoara, Iaşi  şi altele, dar şi în Budapesta, Strassbourg, Londra, NewYork, Singapore, Casablanca, Toronto, Atena. În ale oraşe din lume protestele s-au desfăşurat zilele trecute sau vor avea loc în perioada următoare.

Sâmbătă, protestatarii au mers la sediul TVR şi au blocat un sens de mers pe Calea Dorobanţilor

Peste 1.000 de participanţi la protestul împotriva proiectului minier de la Roşia Montană au ajuns la sediul TVR, unde au blocat un sens de circulaţie pe Calea Dorobanţilor, respectiv cel spre Piaţa Romană. Manifestanţii, mulţi dintre ei veniţi cu bicicletele, au scandat mesaje de protest, au fluierat, au agitat pancarte şi au lovit de asfalt peturi umplute cu pietricele. Ei s-au adunat sâmbătă seară, pentru a şaptea zi la rând, în Capitală, la Universitate, de unde au pornit în marş spre Piaţa Victoriei, în jurul orei 19.30, iar de acolo, spre sediul televiziunii publice.
Protestatarii au scandat, printre altele, „Uniţi, salvăm Roşia Montană“, „Refuz, rezist, nu vrem gaze de şist“, „Noi suntem poporul, jos cu vânzătorul!“, „Solidaritate“ şi „Fără violenţă“.
Printre mesajele afişate la protest au putut fi văzute: „Cu gaze şi cianură ne daţi o mare lovitură“, „Cianura şi cu şistul, «cadouri» de la prim-ministru“, „Măi, măi, dragă Rovana/ Ia mâna de pe Roşia Montană“, „Băsescu, Iuda românilor“, „Anulaţi Legea distrugerii Roşiei Montane acum!“, „Nu corporaţia face legislaţia“, „Roşia Montană în UNESCO“ şi „Vizitaţi Roşia Montană!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS