10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Popor de oi, ieşiţi din casă, vă mănâncă lupii“

„Popor de oi, ieşiţi din casă, vă mănâncă lupii“

Mii de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat şi joi seară, pentru a cincea zi la rând, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi au ocupat, din nou, bulevardul Regina Elisabeta. Traficul rutier a fost blocat joi seară pe bulevardul Regina Elisabeta de participanţii la protestul din Piaţa Universităţii împotriva exploatării de la Roşia Montană şi a gazelor de şist, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. El a precizat că peste 200 de jandarmi asigură ordinea publică.
La fel ca în ziua precedentă, în jurul orei 23.00, protestatarii au ocolit cordoanele de jandarmi şi s-au deplasat pe bulevardul Regina Elisabeta, blocând circulaţia rutieră. În aceste condiţii, traficul în zonă a fost deviat.
Ei au scandat „Fără referendum!“ şi „Uniţi, salvăm Roşia Montană!“, „Popor de oi, ieşiţi din casă, vă mănâncă lupii“, „Salvaţi-vă“ şi „Salvaţi Roşia Montană!“.
Protestatarii vor retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul Unesco.
Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate în alte oraşe din ţară, au început după ce guvernul a aprobat, pe 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis parlamentului spre adoptare.
Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al acordului între guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu“ de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.
Click News

De ce protestează oamenii pentru Roşia Montană?

Mii de oameni protestează zilele astea pentru Roșia Montană, blochează bulevarde și scandează până târziu în noapte. Am stat cu ei în Piață și i-am întrebat de ce ies în stradă. Astea sunt răspunsurile lor:
(text şi imagini preluate cu acordul jurnaliştilor independenţi de la Casa Jurnalistului – www.casajurnalistului.ro/de-ce-protesteaza-oamenii-pentru-rosia-montana/)

Alexandra Păun, scenarist, 31 de ani

„Eu am lucrat în presă acum zece ani și pe vremea aia se cenzurau frazele cu atac politic. Dacă spuneam ceva despre adversarii politici, mi se scotea din articole. Acum, ziariștii au un căluș de aur în gură și nu zic nimic despre ce se întâmplă aici. Pentru că am lucrat în presă și am renunțat după ce am văzut că-mi scot din anchete frazele care spuneau adevărul, am intrat în presa de cultură și acum sunt scenarist.
Protestez pentru foarte multe motive. Nu doar pentru mediu. Acolo este istoria poporului român. Sunt dovezi că dacii și romanii au fost aici și-n Transilvania, iar guvernanții noștri ne vând țara pe nimic. Nu-i vorba de resurse, ci de valoarea istorică. Patrimoniul UNESCO, patrimoniul mondial, valorează mai mult decât aurul care-ar putea să fie acolo. Nu poți să distrugi istoria unui popor, să-i negi rădăcinile. În primul rând, pentru asta protestez“.

Ionuț, cerșetor, 24 de ani

„Protestez pentru libertatea mea. Mă supără mulți care fac diferențe între oameni. Asta e tot. Pentru că nu vor să fim uniți. Normal, zic să fim uniți. Dar mulți te resping, frate!  Păi, dacă spui să fim uniți, să fim uniți. Tre’ să vorbim, să respirăm, să-mi mai fac și eu un prieten. Asta înseamnă atitudine.
Am niște persoane pe care le evit. Sunt alții care vorbesc cu ei și ei nu vorbesc cu mine. Îi las în pace. Dar ei uită un lucru. Uită că tre’ să fim uniți. Și în unitate tre’ să ne-nțelegem. Unii nu prea mă-nțeleg. Poate nu mă cunosc bine. Ori mă cred un amărât. Că dacă sunt boschetar eu nu pot să am atitudine. Eu le-am demonstrat c-am fost mai bun, am făcut curat ieri. Puțini au făcut gestul ăsta“.

Eugenia Groza, 63 de ani, pensionară

„Eu sunt din zonă. Părinții și bunicii mei chiar acolo au locuit. Bunicul meu a fost preot greco-catolic în zona Roșia Montană. Și vreau și nepoata mea să trăiască acolo în condiții normale. Fără aceste exploatări, care-i afectează pe toți. Dacă ar fi în beneficiul țării noastre, aș zice. Dar din câte am înțeles vor lua canadienii 80%. Și noi… era să spun eu acuma ce-o să luăm. Praful de pe tobă! Dar e mediul care se strică și e o zonă superbă acolo.
Am văzut pe Facebook o emisiune și am văzut tricouri și mi-am făcut și eu. Am venit aici cu nepoata, cu fiică-mea și cu o prietenă. Am fost și la protestul din 15 ianuarie 2012 și mi-au distrus dinții huliganii ăia. M-a costat 60 de milioane să-mi pun dinții la loc. Neșansa mea, ce să mai fac acum“.

Gheorghe I., preot

„Mă deranjează totul la proiectul din Roșia Montană. Pentru că știu despre ce e vorba. Și știu despre ce este vorba și-n problema gazelor de șist. Un proiect aberant din toate punctele de vedere: social, ecologic, patrimonial. E un dezastru pentru România. Sunt destule amănunte pe internet“.

Florin Sima, 41 de ani, liber-profesionist

„Aștept evenimentul ăsta de mult timp. Am fost și la Roșia Montană, la festival. N-ai cum să nu vii la protest. Mi se pare o aberație ce se întâmplă. E de neconceput ce se-ntâmplă. Sunt supărat foarte mult pe partide. Pe USL. Au promis o chestie și acum o dau la întors. Victor Ponta spune că el nu votează. E ceva incredibil. N-ai cum să nu reacționezi la treaba asta. Nu poți să stai deoparte. Pur și simplu. De mulți ani am aflat despre proiectul din Roșia Montană. Am fost și voluntar, am împărțit și pliante, am donat și bani pentru reabilitarea caselor de acolo“.

Mira Eugen, arhitect, 38 de ani – s-a întins pe asfalt, în fața mașinii de jardarmi

„În primul rând, îmi iubesc țara. Sunt un norocos că m-am născut în România și nu suport să vină un străin sau chiar unul de-al nostru să-mi distrugă țara. Am nevoie de un aer curat, am nevoie ca şi cei doi copii ai mei de acasă să crească liberi și sănătoși. Nu plini de toxine și toate problemele. Asta-mi doresc. Lupt pentru copiii mei. Să le asigur o viață mai bună și sigură“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS