13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIon Prioteasa: Am făcut din Spitalul Judeţean Craiova o prioritate, dar avem nevoie și de susținerea Ministerului Sănătății

Ion Prioteasa: Am făcut din Spitalul Judeţean Craiova o prioritate, dar avem nevoie și de susținerea Ministerului Sănătății

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, salută interesul manifestat de principalii factori de decizie din domeniul sănătății, cu ocazia vizitei la Craiova, pentru problemele cu care se confruntă sistemul sanitar pe plan local.
Totodată, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a precizat că, în acest context, conducerea Ministerului Sănătății (MS) a fost invitată să se alăture administrației județene, ca partener în proiectul de modernizare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, în special pentru dotarea unităţii cu aparatură medicală.
„Salut faptul că ministrul sănătății, domnul Eugen Nicolăescu, a venit la Craiova pentru discuții despre proiectele de acte normative lansate în dezbatere publică, cunoscând astfel nemijlocit dificultățile cu care se confruntă mediul sanitar și comunitatea în această regiune.
Conform unui principiu al nostru, ne-am dorit ca reprezentanții ministerului să plece de aici cu agenda încărcată și cu problemele zonei, în speranța că își vor îndrepta atenția către noi. În această idee, i-a fost prezentat ministrului sănătății proiectul nostru pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, un întreg pachet de investiții pe care ni le-am asumat și pe care le vom pune în operă pe durata acestui mandat.
Am lansat, totodată, un apel către minister să ni se alăture în efortul pe care îl facem pentru modernizarea și dotarea acestei unități spitalicești în care sunt tratați pacienţi din toată Oltenia.
Am luat la cunoștință faptul că ministrul Eugen Nicolăescu a reafirmat intenția de a construi la Craiova un spital regional. Încă de acum doi ani, Consiliul Județean Dolj a pus la dispoziția statului terenul necesar, cele şapte hectare care fuseseră primite prin donație, în scopul înființării acestui spital.
Este o investiţie ambiţioasă, care va cere mult timp pentru realizare, chiar dacă ar avea asigurată întreaga finanțare. Între timp, noi ne ocupăm de ceea se poate face în prezent, de ceea ce avem deja aici: acest Spital Județean de Urgență care, în cele patru decenii de existenţă, a cunoscut prea puţine investiţii în infrastructură şi dotări, dar care tratează anual aproape 165.000 de bolnavi. Sper ca Ministerul Sănătății să găsească, în viitorul apropiat, resurse cu care să susțină efortul nostru, în principal pentru dotarea cu aparatură.
Implicarea consiliului județean în acest proiect este evidentă. Vom finaliza, în acest an, modernizarea și echiparea ambulatoriului, investiţie cu o valoare finanțată de peste opt milioane de euro, pentru care am atras fonduri europene. Cu bani din bugetul CJ Dolj am reparat blocurile operatorii, am început achiziția de aparatură medicală, pentru care s-au alocat 3,7 milioane de lei, și montăm nouă ascensoare noi, lucrare de 2,2 milioane de lei, care se va realiza până la finele lui 2013.
Tot în acest an și tot din fonduri proprii vom lansa alte două mari investiții: extinderea Unității de Primiri Urgențe și construirea Clinicii de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară, care, cumulat, înseamnă încă 39 de milioane de lei. În concluzie, am făcut din această unitate sanitară o prioritate și, renunțând la alte investiții, vom direcționa către spital peste 18 milioane de euro până în 2016.
Avem, însă, nevoie și de susținerea Ministerului Sănătății, în subordinea directă a căruia se află Spitalul de Urgență, pentru continuarea acestui demers. Mă refer, în primul rând, la consolidarea și reabilitarea clădirii, conform expertizei tehnice realizate la solicitarea ministerului, investiție ale cărei costuri sunt estimate la 210 milioane de lei, peste posibilitățile consiliului județean.
Vorbim și de alocări financiare pentru dotarea cu aparatură medicală a spitalului, în general, și în special a noii Clinici de cardiologie, pe care o vom construi, și a Unității de Primiri Urgențe, a cărei capacitate va crește. Noi am început prin a achiziționa ceea ce era prioritar pentru fiecare secție, însă este necesară implicarea ministerului în completarea acestei inițiative. Nu în ultimul rând, contăm și pe un sprijin consultativ pentru investițiile pe care ne-am angajat să le realizăm cu forțe proprii.
Eu sper că semnalul nostru va fi bine receptat și am convingerea că, împreună, Consiliul Județean Dolj și Ministerul Sănătății pot aduce acest spital la standardele necesare pentru a oferi pacienţilor servicii medicale de înaltă calitate“, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, vicepreședintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, a afirmat că extinderea Clinicii de oncologie şi dermatologie este alt proiect pentru care ar fi utilă susținerea din partea Ministerului Sănătății.
„În expunerea prezentată ministrului sănătății cu ocazia vizitei la Craiova au fost detaliate investiţiile CJ Dolj în această unitate, atât cele deja realizate sau aflate în derulare, cât şi cele care urmează să înceapă.
Documentaţia tehnico-economică este în curs de elaborare pentru cele mai importante proiecte de viitor: Unitatea de Primiri Urgenţe, Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară și Clinica de oncologie şi dermatologie. În acest ultim caz, valoarea lucrărilor este estimată la aproape zece milioane de lei, iar susţinerea financiară din partea Ministerului Sănătăţii ne-ar ajuta să grăbim realizarea investiţiei. Pentru celelalte două, ne dorim ca, peste doi ani, MS să contribuie prin dotarea lor cu aparatură medicală, dar și să asigure formarea unor specialiști care să lucreze aici.  
Alte obiective pentru care am solicitat sprijinul, în vederea finanţării în comun, sunt modernizarea staţiei electrice a spitalului, unde suma necesară este de peste patru milioane de lei, şi amenajarea parcării supraterane“, a precizat vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS