21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSculpturile Craiovei

Sculpturile Craiovei

Prima ediţie a Simpozionului Naţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene“ s-a încheiat ieri, cu o prezentare a lucrărilor artiştilor prezenţi în cadrul taberei de sculptură şi cu înmânarea unor diplome acordate participanţilor de  către primarul oraşului.
Timp de o lună, sculptori profesionişti (licenţiaţi în sculptură), din România, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, cu activitate recunoscută în sculptura monumentală de for public, Eugen Barzu, Valentin Duicu, Dan Nica, Emilian Popescu (curator simpozion), Paul I. Popescu (coordonator simpozion), Alin Totescu şi Marcel Voinea au realizat pe Velodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“, în cadrul taberei de sculptură, lucrări din marmură de Ruşchiţa. „Desprindere“ de Paul I. Popescu, „Levitaţie“ de Valentin Duicu, „Deschidere“ de Alin Totescu, „Piatră de hotar“ de Emilian Popescu, „Lacrimă“ de Dan Nica, „Fereastră cu voal“ de Marcel Voinea, „Clepsidra vieţii“ de Eugen Barzu sunt operele care vor fi donate Primăriei Craiova, având menirea de a îmbogăţi spaţiile publice şi de agrement din Cetatea Banilor.

Columna oltenească a Olguţei

Lucrările sculptorilor care au putut fi admirate ieri  în Piaţa „William Shakespeare“ îşi vor găsi loc în Bănie la sugestia cetățenilor, după cum a menţionat primarul orașului. „Îi invit pe toţi craiovenii să aleagă locaţiile unde vor fi montate aceste sculpturi. Ei pot face sugestii pe site-ul Primăriei Craiova. Ne-am gândit deja la un loc pentru amplasarea lucrării «Piatră de hotar». Ea va fi la intrarea în Craiova dinspre Calafat, pentru ca oamenii să vadă că păşesc într-o viitoare capitală culturală europeană, pentru că asta ne-am propus să fim. De asemenea, am vorbit cu sculptorii prezenţi la această ediţie dacă sunt interesaţi să lucreze la o Columnă olteană, aşa cum există Columna lui Traian. Vrem să avem Columna olteană, pentru că, la ora actuală, la intrarea în oraş este amplasat un monument care nu este reprezentativ din punctul meu de vedere pentru oraşul nostru, viitoare capitală culturală europeană. Pe Columna olteană vom aveam sculptate mai multe etape din istoria Craiovei şi a Olteniei, perioada romană, a pandurilor, a haiducilor, ceea ce este reprezentativ pentru noi. O columnă care să aibă minimum zece metri şi care va fi unică în România“.
Parteneri în acest proiect au fost, alături de Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, RAT Craiova, RAADPFL Craiova, SC Salubritate Craiova SRL, Compania de Apă Oltenia, Uniunea Artiştilor Plastici Români-filiala Dolj şi RECON SA (sponsor oficial).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS