11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScurtmetrajul „Marţi“, în Franţa

Scurtmetrajul „Marţi“, în Franţa

Filmul „Marţi“, cu un scenariu şi regia semnate de Roxana Andrei, a fost selectat în principala secţiune competiţională a celei de 19-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Nancy-Lorraine din Franţa, care are loc în perioada 30 august – 7 septembrie.
Pelicula „Marţi“ este singura producţie exclusiv românească prezentă în competiţia oficială a scurtmetrajelor, fiind selectată din 1700 de producţii internaţionale.
Scenariul este inspirat din fapte reale, mai exact de rezonanţa mesajului transmis în timpul protestelor de stradă din ianuarie 2012, când domnul Nicolae Praţa a fost singurul protestatar din localitatea Baia de Arieş, judeţul Alba, care a ieşit în stradă timp de mai multe zile. „Un bătrân aude la radio ştirea legată de faptul că manifestaţiile de stradă pentru schimbarea conducerii ţării continuă şi pleacă din satul său, peste dealuri, văi şi ape către cel mai apropiat oraş, pentru a li se alătura concetăţenilor săi. Odată ajuns acolo, surpriza lui, dar şi a celorlalţi locuitori ai oraşului, este de proporţii“, sună sinopsisul peliculei.
Filmul, distins cu Premiul Publicului şi Menţiune Specială pentru Imagine în cadrul Festivalului Sarajevo Cocktail Film în 2012, a fost realizat de o echipă compusă din cinci persoane: scenariu şi regia Roxana Andrei, director de imagine Adriana Crăciunescu, asistent imagine Boroka Biro, montaj şi sunet Alexandru Petru Bădeliţă, producţie Mihai Biţă.
Participarea la Festivalul Internaţional de Film Nancy-Lorraine este posibilă cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS