3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRegulamentul de ecarisaj, acuzat de ONG-uri

Regulamentul de ecarisaj, acuzat de ONG-uri

Sterilizarea obligatorie a câinilor îi poate costa pe proprietari între 200 şi 300 de lei, ceea ce va încuraja abandonul, susţin ONG-urile

ONG-urile pentru protecţia animalelor acuză Primăria Craiova că încurajează abandonul câinilor pe domeniul public, prin elaborarea noului regulament de ecarisaj, aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de astăzi a Consiliului Local (CL). „Potrivit art. 43 din acest regulament, sterilizarea tuturor câinilor este obligatorie. Din datele pe care le deţinem, taxa pentru sterilizarea unui mascul costă între 80 şi 150 de lei, iar a unei femele – între 150 şi 250 de lei, în funcţie de cabinetul veterinar ales. La aceste costuri, se adaugă 50 de lei – pentru montarea unui microcip. Sumele sunt importante, iar cei care nu-şi permit sterilizarea vor abandona câinii pe domeniul public. Primăria ar trebui să poată facilita sterilizarea gratuită sau măcar cu o reducere de 50%“, a declarat Oana Popescu, preşedintele Asociaţiei Speranţă pentru animale. ONG-urile acuză şi art. 48 – care prevede că sterilizarea obligatorie a tuturor câinilor trebuie realizată în cel mult 90 de zile.
„Numai la case, există în jur de 30.000 de câini. Poate numărul lor este dublu, dacă adăugăm pe cei de la apartamente. În Craiova există doar 12 cabinete veterinare de liberă practică, iar dintre acestea doar vreo şase realizează şi operaţii chirurgicale. Vă daţi seama că în aceste condiţii sterilizarea tuturor câinilor este practic imposibilă în 90 de zile. Apoi, regulamentul nu prevede sancţiunile pentru cei care nu sterilizează câinii şi nici pentru cei care nu vor să achite taxa de 500 lei/an“, a mai spus Oana Popescu. Articolul 50, care prevede că oamenii trebuie să plătească 500 lei/an pentru fiecare câine în cazul gospodăriilor care depăşesc numărul maxim de doi câini permişi, este şi el atacat. „Cine are trei câini şi nu-şi permite să plătească taxa de 500 de lei pe al treilea îl abandonează“, spun reprezentanţii ONG-urilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS