16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal...Şi Ţuculina a murit, voi tot n-aţi demisionat!

…Şi Ţuculina a murit, voi tot n-aţi demisionat!

http://www.youtube.com/watch?v=la95E1v_1zI

Primăria Craiova şi autorităţile în domeniu nu-şi asumă responsabilitatea pentru decesul Ţuculinei, ultimul pui de leu de la zoo. Municipalitatea dă vina pe celelalte grădini zoologice din ţară, care nu le-ar fi răspuns pozitiv la cererea de mutare a puiului, iar Garda de Mediu cere răbdare. Oficialii a două dintre cele mai reprezentative grădini zoologice din ţară au spus că nu au primit nici o astfel de solicitare din partea nimănui de la Craiova.

Cinci pui de leu, în două serii a câte patru, respectiv unul, s-au născut şi au murit în anul 2013, în România, la Craiova, în cea mai mică grădină zoologică din ţară. După moartea primilor patru pui, administratorul grădinii a fost dat afară, laolaltă cu tehnicianul veterinar şi, mai apoi, contractul cu medicul veterinar a fost reziliat. Acum, încă un pui, Ţuculina, a murit la vârsta de aproximativ şase luni. „A fost bolnav, nu a dat nici un fel de semne, veterinarul nu şi-a dat seama. Aşteptam să vă dăm această veste proastă în urma rezultatelor pe care urma să le primim, nu ne-am închipuit nici noi că vin atât de târziu aceste rezultate“, spune, acum, primarul Lia Olguţa Vasilescu, ea ştiind chiar de la început despre moartea puiului de leu, laolaltă cu Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova care se ocupă de Grădina Zoologică.

Au găsit vinovatul – „deranjul mediatic“

Ştirea morţii Ţuculinei a ajuns întâmplător în presă. Acelaşi primar spune că din cauza acestei prese, firmele nu au venit la cele două licitaţii organizate până acum pentru reamenajarea grădinii. „Proiectul îl vom scoate a treia oară la licitaţie. Efectiv nu ne dăm seama de ce nu vin firmele care vor să lucreze ca să execute acest proiect. Probabil este din cauza deranjului mediatic foarte mare; se gândesc că, dacă va fi iarăşi vreun incident la grădina zoologică, vor fi acuzaţi“, explică edilul municipiului Craiova. Practic, presa este de vină dacă există sau dacă vor mai exista nereguli pe care le semnalează cetăţenilor. Primarul a spus că va face caietul de sarcini şi mai permisiv, în cazul în care e nevoie, declarând şi că „din păcate, s-au construit foarte puţine grădini zoologice în România şi foarte puţine parcuri în ultimii 20 de ani şi bănuiesc că, din cauza lipsei de experienţă, nu s-a prezentat nimeni de două ori la licitaţie“.

Călinoiu: „Mor şi oameni şi nu este o pedeapsă penală“

Din informaţiile obţinute de Gazeta de Sud de la purtătorul de cuvânt şi directorul adjunct al DSVSA Dolj, Costică Retea, Ţuculina nu s-a născut cu această boală (epilepsie), ci a dobândit-o de-a lungul scurtei sale existenţe în… Grădina Zoologică. Întrebat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de ieri dacă moartea acestui leu este caz penal, comisarul-şef al Gărzii de Mediu (GM) Dolj, Gheorghe Călinoiu, a ocolit răspunsul: „Păi, mor şi oameni şi nu este o pedeapsă penală, dar nu trebuie să vorbim în termenii aceştia. Sigur că acolo, Direcţia de Sănătate Veterinară a făcut determinări, a dat un diagnostic şi lucrul este clarificat din acest punct de vedere. Animalul s-a întâmplat să moară, are un diagnostic care a dus către această fatalitate şi aşa stau lucrurile, mai departe nu putem noi să dăm verdicte aici“. Pe de altă parte, DSVSA Dolj, reprezentată de directorul Andrei Butaru, a anunţat că „la ora la care discutăm, (cei de la Zoo – n.r.) sunt în aprobarea prelungirii acelei autorizaţii provizorii pentru Grădina Zoologică până îşi vor face programul de reamenajare. În momentul în care nu o vor face, se vor reloca animalele, dar până atunci au prelungirea valabilă. Nu e problema noastră licitaţia, trebuie să se respecte o lege, ordonanţa 34 (privind achiziţiile publice – n.r.), asta este. Noi nu putem interveni acolo“, a explicat Butaru.

Şeful GM Dolj cere… răbdare
 
Aceeaşi presă de mai devreme a fost uşor împunsă de Gheorghe Călinoiu, primul om din judeţ care se ocupă de constatarea şi sancţionarea încălcării legii în domeniul protecţiei mediului. El apelează la răbdare faţă de municipalitate, fiind îngrijorător de calm. „Nu este o noutate nici pentru noi, numai că acum constat că a devenit, aşa, o prioritate din punct de vedere a mass-media. Este normal să tragem semnale de alarmă acolo unde activităţile nu se desfăşoară normal, dar trebuie să avem răbdare astfel încât municipalitatea, pe făgaşul legal, să rezolve problema de ambient şi de condiţii pentru aceste animale. Cunosc, aşa cum a spus şi domnul director (Andrei Butaru – n.r.), că primăria depune diligenţe, astfel încât, dacă lucrările trenează şi nu se încep la momentul şi în graficul programat, se va lua măsura ca o parte dintre animale să fie relocate în alt amplasament“.

Lungu îşi lungeşte demisia

Primul om din oraş, primarul Lia Olguţa Vasilescu, aşteaptă analizele oficiale ale DSVSA Dolj şi susţine că va da sancţiunile potrivite. „Înţeleg de la angajaţii noştri de acolo că ar fi fost epileptic, nu avea cum să fie salvat în aceste condiţii. […] A fost bolnav, ăsta este adevărul şi nu putea nimeni să-i facă altceva. Dacă în urma rezultatelor pe care le vom primi de la DSVSA ajungem la concluzia că a fost vina cuiva, aşa cum s-a întâmplat şi data trecută, vom lua măsuri“, a spus primarul în cadrul conferinţei de presă de ieri. Lia Olguţa Vasilescu a promis şi acum câteva luni că-l va sancţiona pe directorul RAADPFL Craiova, Florin Lungu, care declara, la declanşarea scandalului celor patru pui de leu, că aceştia s-ar fi născut morţi, deşi erau filmaţi mişcându-se şi fiind foarte… vii. „Şi împotriva domnului Lungu voi lua sancţiuni disciplinare. Dumnealui are un contract de management şi vreau să văd din punct de vedere legal ce sancţiune pot să îi dau. Nu am avut timpul fizic, efectiv, să mă interesez de aceste lucruri“, a spus Lia Olguţa Vasilescu, la acea vreme proaspăt întoarsă din China. Din cât este cunoscut până la ora actuală, Florin Lungu nu a fost sancţionat.

L.O. Vasilescu: „Nu pot să vi-i pun dumneavoastră în curte“

Primarul Craiovei a spus că s-au făcut eforturi considerabile pentru a o reloca pe micuţa leoaică Ţuculina. „Imediat după ce a fost născut, după ce noi l-am descoperit, de fapt, la predarea-primirea gestiunii, ne-am adresat altor grădini zoologice ca să îl preia, pentru că noi nu avem condiţii să ţinem acolo pui de animale. Din cauza asta au şi fost concediaţi angajaţii care nu au avut grijă ca leii să nu se împerecheze şi am ajuns în situaţia în care să avem pui. Ne-am adresat tuturor grădinilor zoologice cu rugămintea să preia acest pui de leu. Din păcate, nu am primit nici un fel de răspuns pozitiv“, a explicat Lia Olguţa Vasilescu. Contactaţi de GdS, reprezentanţii celei mai mari grădini zoologice din România, cea din Târgu Mureş, care are o suprafaţă de 40 de hectare, au spus că nu au primit nici o astfel de solicitare din partea nimănui de la Craiova. Acelaşi răspuns l-au dat şi cei de la Grădina Zoologică din Sibiu, care ne-au declarat că nu se regăseşte nimic legat de Craiova în arhiva lor.
La finalul conferinţei de presă, primarul Lia Olguţa Vasilescu i-a liniştit atât pe ziarişti, care gonesc firmele ce vor să reamenajeze grădina, cât şi pe oameni, în cazul în care aceştia aveau vreo problemă legată de acest loc în care animalele mor din ce în ce mai des. „Nu vă faceţi iluzii, pentru că se va prelungi cât trebuie această autorizaţie, pentru că nu pot să dau drumul la lei pe stradă în Craiova. Din moment ce nu vrea nimeni să vină să îi ia de aici să îi relocăm, nu pot să vi-i pun dumneavoastră în curte!“, a conchis primarul, aruncând vina, din nou, pe altcineva: pe grădinile zoologice din ţară pentru că se confruntă cu lipsă acută de spaţiu şi, probabil, pentru faptul că o parte din ele nu au răspuns unei solicitări care nu există.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS