10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxa pe câine în Craiova - 500 lei pe an

Taxa pe câine în Craiova – 500 lei pe an

Craiovenii pot deţine câini în apartament doar cu acordul scris al vecinilor şi al asociaţiei de proprietari. Pentru câinii nesterilizaţi, se va plăti o taxă de 500 lei/an. Proprietarii care scot câinii la plimbare trebuie să aibă în dotare mătură, făraş, pungă şi mănuşi de unică folosinţă pentru a curăţa dejecţiile. În caz contrar, proprietarii riscă amenzi de 1.000 – 2.000 de lei.

Consiliul Local (CL) Craiova are pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din 29 august un proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de desfăşurare a activităţii de ecarisaj în municipiu. Pe lângă reglementările referitoare la câinii fără stăpân, regulamentul introduce prevederi pentru câinii cu stăpân. Operatorul serviciului de ecarisaj va gestiona o bază de date unice privind câinii deţinuţi de persoane fizice sau juridice „cu scopul de a identifica proprietarii cât mai uşor, câinii vaccinaţi şi sterilizaţi, precum şi pentru a elabora planurile pentru prevenirea apariţiei sau creşterii numărului câinilor fără stăpân“. În registrul câinilor cu stăpân vor fi înregistrate date cu privire la: proprietar (nume şi prenume), adresă, date personale, specie, rasă, vârstă, sex, înscrierea într-o asociaţie, numărul de indentificare de pe microcip sau crotalie. Sterilizarea este obligatorie pentru toţi câinii cu şi fără stăpân de pe teritoriul administrativ al municipiului Craiova, cu excepţia celor pentru care proprietarul acceptă plata unei taxe de 500 lei/an/câine (art. 43). Nu toţi câinii vor fi sterilizaţi obligatoriu. Printre categoriile exceptate se numără câinii utilitari şi câinii de rasă cu pedigree – cu obligaţia plăţii taxei de 500 lei/an.

Mătură şi făraş pentru nevoile câinelui

Deţinătorii de câini au mai multe obligaţii, prevăzute la art. 47, printre care menţionăm: identificarea câinelui prin microcipare/crotaliere; înregistrarea în registrul câinilor cu stăpân; sterilizarea câinilor fără rasă; să adune resturile fiziologice rezultate de la câine în spaţii publice etc.
În momentul în care scot câinii la plimbare, proprietarii trebuie obligatoriu să aibă la ei actul de identitate, carnetul de sănătate al câinelui, precum şi materiale pentru curăţenie: mătură, făraş, pungă de unică folosinţă, mănuşi de unică folosinţă. În caz contrar, aceştia riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.  În cazul în care nu au lesă şi botniţă (pentru cei agresivi), proprietarii riscă amenzi de 2.000 – 2.500 de lei. Tot cu aceeaşi amendă se sancţionează şi abandonarea unui câine revendicat sau adoptat pe domeniul public sau negăsirea câinelui revendicat/adoptat la adresa specificată în formular.
Craiovenii care doresc să aibă în gospodăriile individuale mai mult de doi câini trebuie să plătească taxa anuală de 500 lei/câine. De asemenea, „deţinerea câinilor în apartamente se va face cu acordul scris şi ştampilat al asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe (apartamentul superior, inferior şi cele învecinate de pe acelaşi etaj), dar nu mai mult de doi câini“ (art. 49 lit. b). Deţinătorilor de câini necastraţi/nesterilizaţi le este interzis să permită reproducerea animalelor pe care le deţin cu animale fără deţinător.

Program pentru ONG-uri la Pod Breasta

În ceea ce priveşte câinii fără stăpân, regulamentul face referire la colaborarea operatorului de ecarisaj cu ONG-urile pentru protecţia animalelor. Art. 4 din regulament spune că „prestarea serviciului de ecarisaj se va face în condiţii de transparenţă“, iar art. 9 prevede că „la acţiunile operatorului serviciului de ecarisaj de adăpostire, vaccinare, deparazitare, sterilizare, adopţie şi eutanasie pot participa reprezentanţi ai organizaţiilor pentru protecţia animalelor, în cazul în care aceştia solicită acest lucru, în baza unui program orar prestabilit. Accesul acestora este permis în zilele de marţi, între orele 11.00 – 12.00, şi miercuri, între orele 11.00 – 12.00, în baza tabelului transmis de ONG-urile partenere, cu o zi înainte, pentru evidenţierea persoanelor care doresc să participe la aceste acţiuni“.  
La art. 10 se precizează că „sunt interzise orice activităţi ce au drept scop perturbarea sau blocarea bunei desfăşurări a acţiunilor întreprinse de angajaţii operatorului serviciului de ecarisaj“. Finanţarea prestaţiilor operatorului serviciului de ecarisaj se asigură de către CL Craiova, „în limita bugetului local anual şi din donaţii sau sponsorizări“ (art. 12). Foarte importante sunt prevederile referitoare la sesizările pe care cetăţenii le pot face în legătură cu activitatea de ecarisaj. Astfel, sesizările pot fi făcute în scris sau telefonic, către dispeceratul operatorului sau către primărie, atât prin corespondenţă electronică, cât şi prin sesizări telefonice – la numărul 0251/984. Reclamaţiile care se referă la câini agresivi trebuie să fie şi scrise. „Reclamaţia sau sesizarea trebuie să se refere la o situaţie concretă şi să conţină obligatoriu datele de contact ale reclamantului (numele, adresa de domiciliu, număr de telefon), dar şi date explicite cu privire la evenimentul reclamat (situaţie existentă, adresă, elementele de identificare a câinilor ce fac obiectul sesizării/reclamaţiei etc.)“ (art. 14).

Taxa pentru adopţie rămâne în vigoare

Operatorii şi personalul angajat de societatea care prestează serviciul de ecarisaj „se pot autosesiza cu privire la apariţia unei situaţii care necesită intervenţia şi pot acţiona în consecinţă, potrivit unui program de lucru zilnic/săptămânal, după caz“. Priorităţile de capturare sunt următoarele: câinii agresivi; femelele gestante; femelele în perioada de reproducere; animalele bolnave ori rănite. Art. 25 stipulează că „asociaţiile de protecţie a animalelor vor putea contribui la tratamentul veterinar al unor exemplare de câini aflaţi în adăpost, ale căror costuri de îngrijire exced prevederile Contractului de delegare al acestui serviciu public, prin adopţia lor, tratarea în adăpostul propriu, cu respectarea condiţiilor din formularul de adopţie“. Eutanasierea câinilor fără stăpân din adăpost este posibilă doar în cazul exemplarelor diagnosticate, de către medicul veterinar de liberă practică, cu boli cronice şi incurabile.
Câinii din adăpost vor putea fi revendicaţi sau adoptaţi numai în baza unei declaraţii-angajament, respectiv a unui formular de adopţie, completate şi semnate de către solicitanţi (art. 33). O persoană fizică poate adopta cel mult doi câini, iar ONG-urile pot face adopţii cu condiţia să facă dovada deţineri, cu orice titlu, a unui loc amenajat şi organizat în condiţiile legii pentru creşterea câinilor, în funcţie de capacitatea acestuia, sau cu dovada unei cereri de adopţie internaţională (art. 34). Declaraţia-angajament pentru adopţie prevede achitarea taxei care „reprezintă cheltuielile medicale şi de întreţinere aferente cazării câinelui“, dar şi specificarea adresei la care poate fi găsit câinele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS