20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBiserica “Sfântul Dimitrie” din localitatea Covei a fost resfinţită

Biserica “Sfântul Dimitrie” din localitatea Covei a fost resfinţită

Biserica “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Parohia Covei, judeţul Dolj, a fost resfinţită ieri, 25 august, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Sfinţirea sfântului locaş a avut loc în anul 1858, fiind s de către Sfântul Ierarh Calinic, Arhiepiscop al Râmnicului.
Biserica “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitatea Covei, comuna Afumaţi, a îmbrăcat duminică, 25 august, haine de sărbătoare, cu prilejul resfinţirii sfântului locaş. Credincioşii au avut bucuria duhovnicească de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Alături de un sobor de preoţi şi diaconi, ÎPS Irineu a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a bisericii, la care a participat un număr mare de enoriaşi ai Parohiei şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Hagiu Sorin Mihai a primit rangul de sachelar, pentru implicarea deosebită în realizarea lucrărilor de restaurare a bisericii, iar primarul comunei Afumaţi, Marian Belu, a primit gramată de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei. În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre importanţa Bisericii în viaţa fiecărui creştin, aceasta fiind sfinţită de Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos. “Este o binecuvântare şi în acelaşi timp o bucurie deosebită că începutul acestei sfinte biserici a fost legat de Sfântul Ierarh Calinic, Episcop al Râmnicului, păstor şi Ocrotitor al Mitropoliei Olteniei, ajutător şi mijlocitor pentru noi înaintea lui Dumnezeu. Biserica are un rol esenţial în viaţa noastră, a avut dintotdeauna şi va avea. Niciodată Biserica nu-şi va pierde importanţa ei în viaţa omului, pentru că este sfinţită de Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, pentru că este trupul Domnului nostru Iisus Hristos iară noi suntem mădulare ale acestui trup. Capul Bisericii este Însuşi Domnul, cum ne spune Sfântul Apostol Pavel”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu.

Biserica „Sfântul Dimitrie”, sfinţită de Sfântul Ierarh Calinic

„Biserica ce poartă hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” şi „Sfânta Parascheva”, din Parohia Covei a fost ridicată între anii 1853 – 1858 de către obştea dreptmăritorilor creştini, fiind sfinţită de către vrednicul de pomenire Sfântul Ierarh Calinic, Episcop al Râmnicului la data de 13 iulie 1858. Între anii 1936 – 1941, aici au fost făcute reparaţii capitale, modificându-se forma bisericii din formă din corabie în formă de cruce şi adăugându-i-se pridvor. În anul 1962 s-a restaurat pictura, fiind resfinţită de către vrednicul de pomenire Mitropolitul Firmilian la data de 11 noiembrie 1962. În anul 2009, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, sfântul locaş a fost restaurat atât la interior cât şi la exterior prin contribuţia autorităţilor locale şi a credincioşilor”, a precizat părintele protopop Cornel Pîrvu, de la Protoieria Băileşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS