20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Drumuri brâncuşiene“, la mijlocul călătoriei

„Drumuri brâncuşiene“, la mijlocul călătoriei

http:http://www.youtube.com/watch?v=hQSC_CPFyp8

Marmura de Ruşchiţa adusă pe velodromul din Parcul „Romanescu“ din Craiova începe să prindă formă, la jumătatea timpului acordat până la terminarea Simpozionului de sculptură „Drumuri Brâncuşiene“. Cei şapte sculptori lucrează de lunea până vinerea, dar au fost liberi de Sfânta Maria. Vineri, ei s-au întors la treabă, chiar dacă ploaia le-a întrerupt puţin activitatea.

Ciocane, dălţi, şpiţuri, discuri, flexuri, resturi de marmură şi mult praf zac pe velodromul din Parcul „Romanescu“. Pe lângă ele stau şapte sculptori care, pe 1 august, s-au apucat să dea viaţă la şapte bucăţi de marmură de Ruşchiţa, atât pentru a face spectacol pentru craioveni, cât şi pentru a le oferi câteva lucrări pe care municipalitatea vrea să le plaseze în sensurile giratorii din oraş. Coordonatorul simpozionului, Paul Popescu, venit de la Târgu Jiu, patria sculpturilor brâncuşiene, s-a gândit să pregătească pentru craioveni ceva special. „Doresc să realizez compoziţia figurativă pe tema fluturelui, adaptată proporţiilor materialului de bază. Va fi, zic eu, o lucrare de suficientă anvergură pentru intenţia autorităţilor de a le amplasa undeva în sensurile giratorii. Cred că se potriveşte deoarece este tratată cu atenţie şi gândită compoziţia astfel încât să nu aibă o parte mai lipsită de spectacol decât alta“, a spus sculptorul.

Sculptorii – şi apreciaţi, şi contestaţi

Cei şapte artişti au liber sâmbăta şi duminica, dar şi de sărbătorile mai importante, cum a fost Sfânta Maria. În restul zilelor, craiovenii care se perindă prin zonă îi pot vedea la lucru, unii încântaţi de iniţiativă, alţii… nu. „Au venit foarte mulţi craioveni, majoritatea cu gânduri bune, cu o curiozitate firească. Au venit şi câţiva mai supăraţi că îi privăm de acest spaţiu pe perioada simpozionului, dar eu cred că şi unii, şi alţii trebuie să dăm dovadă de răbdare. Aşteptăm finalitatea şi vom vedea dacă efortul dumnealor de a găsi alte locuri pentru mişcare şi rezultatele muncii noastre merită sau nu“, a mărturisit Popescu despre nemulţumirile celor cărora, pentru o lună, le-a dispărut o parte din locul în care făceau mişcare.

Marmură care… levitează

Nici Capitala nu duce lipsă de reprezentanţi la acest simpozion. Valentin Duicu a venit din Bucureşti, alături de pasiunea pe care o are încă de mic. „Lucrarea mea vine din zona figurativă, o să reprezinte o figură umană prin intermediul căreia încerc să redau privitorului senzaţia de levitaţie. Personajul va sta cumva suspendat în aer, pe un soclu, şi încerc să dau senzaţia de plutire, deşi materialul are o greutate considerabilă. Lucrarea se va chema Levitaţie“. Chiar dacă munca în acest domeniu şi cu acest gen de material este foarte grea, Valentin crede că merită, pentru că implică, în primul rând, dragostea pentru artă. „Ţine şi de pasiune, şi de dorinţă. Sunt mulţi colegi care fug de partea de cioplit tocmai din cauza efortului fizic şi merg pe partea de modelaj sau lucrări turnate în bronz“, povesteşte artistul.

Întoarcerea la începuturi

Eugen Barzu, timişoreanul venit să sculpteze timp de o lună la Craiova, mărturiseşte că lucrarea pe care vrea să o termine până la sfârşitul lui august este parte a unui ciclu de lucrări început cu ani buni în urmă. „Este o problematică legată de una dintre temele esenţiale ale vieţii, respectiv geneza umană. Nu aş vrea să fac lucruri care reprezintă, ci care exprimă ceva […] Vorbim despre zona de început, unde lucrurile sunt curate, limpezi şi nebruiate de viaţa ce apare mai târziu şi în special a mediului în care ulterior omul se dezvoltă“, a povestit acesta despre lucrarea sa. Tot el îi mulţumeşte mamei natură că mai domoleşte uneori căldura, oferindu-le un moment de respiro. „Încercăm să facem faţă, profităm de ambientul acesta natural şi când e căldură prea mare ne mai refugiem pe sub copaci, la umbră, şi aşteptăm să mai treacă soarele. În general, dimineaţa şi seara e mult mai plăcut şi mai suportabil. Dar ne mai ajută şi mama natură, mai dă o ploaie şi mai reglăm, mai facem pauze de respiraţie“, a mărturisit Barzu.
Simpozionul de sculptură se va încheia pe 31 august, când cei şapte specialişti într-ale marmurei vor arăta lumii ceea ce au reuşit să facă timp de o lună. Eugen Barzu, Valentin Duicu, Paul Popescu şi colegii lor, craiovenii Alin Totescu, Emilian Popescu, Marcel Voinea şi Dan Nica, vor primi, la final, prime pentru drepturile de autor în valoare de 1.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS