20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞapte locuri de joacă rase dintr-o lovitură

Şapte locuri de joacă rase dintr-o lovitură

Şapte locuri de joacă din Craiova vor fi desfiinţate deoarece terenurile pe care este acum amplasat mobilierul au fost retrocedate, iar administraţia locală nu are decât să-şi ridice toboganele, trambulinele, leagănele şi băncile. Vor dispărea locurile de joacă de pe Calea Bucureşti – zona 14A – 14B, din Brazda lui Novac – lângă blocul F9, de pe bulevardul Decebal, bl. 5-10, de pe strada Constantin Brâncoveanu nr. 4a, 4b, 4c, cel de pe bulevardul 1 Mai – bl. 10, 12, 13, locul de joacă din Brazda lui Novac – lângă bl. F6 şi cel de pe strada Amaradia – blocul F5a. Acesta din urmă servea drept loc de joacă pentru Grădiniţa „Curcubeul copilăriei“. Cei mai afectaţi vor fi micuţii din aceste cartiere, nevoiţi de foarte multe ori să se joace în spaţiile verzi din preajma blocurilor de locuinţe. „Noi am primit o adresă de la primărie că trebuie să mergem în anumite locaţii şi să ridicăm mobilierul amplasat aici pentru că aceste terenuri vor fi preluate de foştii proprietari. Mai multe nu cunosc legat de acest aspect“, a precizat Viorel Nicolae, directorul tehnic al RAADPFL Craiova. Primăria Craiova a solicitat şi i s-a eliberat chiar autorizaţie de desfiinţare pentru aceste locuri de joacă. Locuitorii din aceste zone sunt nedumeriţi. „Noi ştiam că acest teren a aparţinut înainte Liceului Pedagogic, era parcul liceului. Nu au fost case sau alţi proprietari. Ştiam că terenul a fost revendicat, dar iniţial moştenitorii au cerut curtea liceului. Este păcat, pentru că era şi loc de joacă, şi spaţiu verde aici, între blocuri. Noi am crezut că vor să-l îmbunătăţească, în primăvară chiar au pus pini aici. Ce vor face? Vor construi probabil, blocuri lângă blocuri! Au venit cei de la primărie şi au luat o parte din anexele de la locul de joacă. Tot cartierul venea aici cu copiii“, a spus Nicolae Vasilcoiu, locatar.

Alt loc de joacă desfiinţat

În acelaşi cartier, Brazda lui Novac, un alt loc de joacă este în aceeaşi situaţie. Aflat în apropierea blocurilor F6-L1, spaţiul de joacă este acum în paragină, iar mare parte din mobilier a fost ridicată. Cu toate acestea, mai este frecventat de copii şi tineri. „Am auzit şi noi că va fi dat proprietarului. De peste 12 ani, de când este amenajat aici acest loc, nu a fost nici o problemă, iar acum… Dar ce face cu el?! Aşa mai este unul acolo, spre gară, l-au desfiinţat şi acum este plin de buruieni. În plus, aici sunt conductele care pleacă de la PT către blocuri, cum vor construi?“, se întreba un tânăr aflat în părculeţ împreună cu alţi prieteni, ieri, înainte de ora prânzului.

Grădiniţa rămâne fără loc de joacă

Cea mai curioasă retrocedare este cea a terenului din vecinătatea blocului F5, situat pe strada Amaradia. În această locaţie funcţionează acum o grădiniţă cu program prelungit, „Curcubeul copilăriei“, iar terenul adiacent imobilului, aproape 400 mp, serveşte unităţii de învăţământ ca loc de joacă pentru copii şi curte interioară. Tocmai acest spaţiu va fi retrocedat, iar pentru grădiniţă va fi amenajat ca şi loc de joacă grădina din faţa blocului, care are ieşire în strada Amaradia. „Noi funcţionăm aici de 22 de ani. Terenul este spaţiul în care copiii erau scoşi la joacă, aici avem mobilierul adecvat. Au venit cei de la primărie prin luna iunie şi au spus că ne ridică mobilierul. Le-am zis să ne lase până termină copiii anul şcolar. Va fi dificil pentru că unitatea de învăţământ rămâne fără un spaţiu de joacă. Văd că, până la acest moment, nu au mai venit să ia leagănele, toboganele, dar ne aşteptăm de la o zi la alta să rămânem fără ele. Nu cunosc cine este proprietarul actual, am înţeles că a câştigat în instanţă“, spune administratorul grădiniţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS